Strep-A dolayısıyla bademcikleri su bile içemeyecek büyüklüğünde şişen bala 21 günde iyileşti

Hatay’de Strep-A bakterisi kaynaklı enfeksiyona yakalandığı ve bademcikleri beslenemeyecek kadar şiştiği belirlenen 9 yaşındaki Verda Aydınlık Siftinlik, hastanedeki 21 günlük tedaviyle sağlığına kavuştu.

Esas Umu Alelade, bademcikleri ve dili şişen, vücudunda de döküntüler oluşan kızı Verda Vazıh’u, 6 Ocak’ta Hatay Mustafa Eksiksizlik Üniversitesi (HMKÜ) Sağlık Araştırı ve Aplikasyon Hastanesi’ne götürdü.

Yavru Sağlığı ve Hastalıkları bölümündeki kontrolde Strep-A bakterisinin kat açtığı enfeksiyon tanısı konulan bala, tedaviye alındı.

Yutkunma zorluğu yaşadığı için beslenme ihtiyacı soy tarafından karşılanan Sıradan, 21 günce çare tedavisinin olumlu sonuç vermesiyle taburcu edildi.

“Organ hasarlarına öğün açabilirdi”

Bala Sağlığı ve Hastalıkları Temel Bilgelik Dalı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Halk, AA muhabirine, hastadaki bulguların değerlendirilmesinin peşi sıra Strep-A enfeksiyonu tanısı koyduklarını söyledi.

İlaç tedavisinin kalın gösterdiğini belirten Ahali, “Verda Ziyalı geldiğinde bademcikleri ve dili daha çok beslenemeyecek şekilde şişmişti. Su ihtiyacını birlikte karşılayamıyordu. Bunun sonucunda yoğun kilo kaybı gerçekleşecekti. Tedaviyi damardan beslenmeyle destekledik ve bulguların yavaş yavaş düzelmesiyle kişi beslenmesine geçtik. Şu zaman dolgunca durumda.” diye niteleyerek konuştu.

El, enfeksiyonun erken teşhisinin hastanın iyileşmesine katkı sağladığını vurgulayarak, “Geç kalınmış olsaydı enfeksiyon, ihtisas ve böbrek yetmezliği kabilinden uzuv hasarlarına, antrparantez tek istemediğimiz hipotansiyon sonucu toksik şok sendromuyla ölüme üstelik bozukluk olabilirdi.” ifadelerini kullandı.

“Kişisel hıfzıssıhha kuralları haddinden fazla koca”

Bakterinin 16 yaşın altındaki çocuklarda daha yoğun görüldüğünü dile getiren Ahali, faziletkâr yara, vücutta perişan, soyulma, dilde ve dudaklarda şişik, yutma güçlüğü kabil belirtilerde esenlik kuruluşlarına başvurulması gerektiğini anlattı.

Doç. Dr. El, hıfzıssıhha kurallarına uyulmasının hastalıktan korunmada faal olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Alelhusus bu mevsimlerde odanın saatlik havalandırılması çok kocaman. Hapşırma, öksürük durumlarında elimiz yerine makas çöz yüzünü kullanmalı, sonrasında enfeksiyonun bulaşmasını kontrol altına ahzetmek üzere aynı yere dokunmadan hızlıca elimizi yıkamalıyız. Zira yetişkinler, dallar için hamal duruma geçebiliyor. Bu nedenle bakteriden korunmada kişisel hıfzıssıhha kuralları çok eke.”

Ana Umu Epey üstelik erken engelleme sayesinde kızının sağlığına kavuştuğunu belirterek, doktorlara ve sağlık çalışanlarına teşekkürname etti.

Share: