Hastalıkların tespitinde sunu mebzul kanıt: “Kalıtım Bilimi analizler”

Hastalıkların tespitinde genişlik mebzul rehber: “Kalıtım Bilimi analizler”

SMA, üretim bozuklukları, amansız hastalık kabil hastalıkların erken teşhisinde kalıtım bilimi analizler kullanılıyor

Samsun’daki genetik merkezinde kişilerin familya ve mahiyet geçmişlerini incelenerek, hastalıkların tanısı amaçlanıyor

SAMSUN – Samsun’de Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Kalıtım Bilimi Emraz Merkezi’nde yapılan çalışmalarla kişilerin çağ testleri alınarak genetik analizler yapılıyor. Analizlerle kanser, SMA, üreme problemleri, bebeğin cılız doğması kabil bir nice sorunların önüne geçilebiliyor.

Gelişen teknoloji ile beraber yapılan genetik testler insanlarda oluşabilecek bir nice hastalığın önüne geçebiliyor. Kıymetli görülen hastalıkların teşhisinden ana karnındaki bebeğin muhtemel rahatsızlıklarına kadar takatli çok soruya yanıt olan genetik testler Samsun’daki Eğitim Bilimi Araştırma Hastanesi Kalıtım Bilimi Hastalıklar Merkezi’nde yapılıyor. 2022 yılında Türkiye’nin 62 şehrinden 15 binin üzerinde başvuru kayran merkezde sonuç teknoloji cihazlar kullanılıyor.

“Kalıtım Bilimi hastalıkların izini sürüyoruz”

Genetikle ilişkin tekmil testleri çalışabilecek altyapıya ehil olan merkezle ve rahatsız profili ile ilişkin hikmet veren Kalıtım Bilimi Tanı Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Hırslı Sezer, “Gerçek referans nedenleri zihnî ve bedensel hususi gereksinimi olan çocuklar ve aileler, üreme ile problemi olan çiftler, tekrarlayan hamilelik kayıpları, başarısızlık, hematolojik ve onkolojik kanserler, meme başı yumurtalık ve kolon kabilinden ailesel amansız hastalık olguları gibi rahatsızlıklardan bizlere gelmekteler. Tıpkısı zamanda MFM, ankilozan spondiliti behçet kabil romatolojik hastalıklara eş olanlar, pıhtılaşmaya yatkınlığı olan pestil grupları, gebelerde özellikle fetal ultrasonda sapaklık tayin edilen ikili veya üçlü testlerinde sıkıntı çıkan gebelerde bize başvurmaktadır. Hele sonuç dönemlerde Esenlik Bakanlığımızın yeni evlenen çiftlere yapmış olduğu SMA sırtçı tarama programı denilen ayrımsız program bulunmakta. Bu program doğrultusunda bile bu SMA hamal nahoş olan çiftler bizim kalıtım bilimi değerlendirme merkezimize yönlendirilmektedir. Aileler buradan genetik enformasyon alarak riziko hesaplarını değerlendiriyoruz. Böylece ailedeki taşıyıcı doğrulamalarını yaparak değişik ailedeki hamal bireylerin tespitini sağlayarak SMA’lı bala cemaat olmalarını önlemeye çalışıyoruz. Merkezimize başvuran hastaların genetik hastalıklarının izini sürüyoruz” dedi.

“Karı ve ana geçmişlerini inceliyoruz”

Kişilerin yer birkaç 3 poyra pedigri analizi yaptıkların anlatım fail Doç. Dr. Tutku Sezer, “Merkezimize başvuran hastaların alelhusus karı ve nesep geçmişlerini inceliyoruz. Yeryüzü az 3 kuşak pedigri analizi adı verdiğimiz familya soyağacı geçmişini irdeliyoruz ve buna ilişkin olarak hastalardaki riziko analizini değerlendiriyoruz ve hastanın ilişkin testinin hangisi olduğunu planlıyoruz. Bu şekilde hastalara tanı temizlemek, erken dönemde varsa tedavilerini planlayabilmek veya izlem süreçlerini oluşturabilmek esas hedeflerimizdendir. Taşıyıcılık riskinin haddinden fazla yüksek olduğu ülkemizde bu gestalt hastaların er tanısıyla bütün hastaların önüne geçilmek ana hedeflerimizden birisidir” diyerek konuştu.

Share: