Şita karpuzu yeni vergi kapısı oldu: Kilosu 10 liradan satılıyor

Kış karpuzu yeni kazanç kapısı oldu: Kilosu 10 liradan satılıyor

ANTALYA – Türkiye’nin bildirme nazik örtü şeş yetiştiriciliği yapılan Antalya’nın Serik ilçesinde kışlık lamba karpuzu Eylül ayında ekimi yapıldıktan sonra Açıklık ayında hasadı yapılıyor. Yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden karpuz, şita mevsiminde bile üretimi yaygınlaşırken, üreticinin kullanılmamış algı kapısı oldu. Kilogramı 10 liradan satılan karpuzun alım satım payı bağan olsa da üreticisinin beklentisini karşıladı. Kısaca 35 dönümlük serada 110 ton lamba karpuzu hasadı gerçekleştirilirken şita karpuzunu, genelde otel, restoran, manav ve aşeren gebe kadınlar istiyor.

Serik ilçesinde Yukarıçatma mahallesinde 20 yıldır lamba karpuzu yetiştiriciliği yapan Nazif Yılmaz, ” Şita ayları üzere belirli miktarda istihsal yapıyoruz. Ilkgüz’ün 25’i kabilinden ekimimizi yaptık. Normal gübrelememizi ve ilaçlamalarımızı yaparak karpuzumuzu yetiştirdik. Hasatlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu yıl beklentilerimizi nazik ölçüde karşıladı. Karpuzun averaj kilo fiyatı 10 lira. Genelde İstanbul’a nazik market, manav üzere yerlere parça parça gönderiyoruz. Kış aylarında alışveriş payı az buçuk elan bağan olabiliyor, iz feda etmek biraz zorlaşabiliyor” şeklinde konuştu.

Bu sene şita karpuzunun üretiminin güzel geçtiğini tamlayan Göveri ve sonuç komisyonculuk işiyle uğraşan Mestan Semavi ise ” Karpuzumuz bu sene kıtipiyoz fena hâlde, üretimi de mebzul. Kış mevsiminde lamba karpuzu tüketimi az olsa bile pazarı zorluyoruz. Karpuzu, otel, restoran, canlılık mekanları ve aylı olan kadınlar artık istiyor. Bu işi tabiiki da tecim için yapıyoruz. Karpuzun sair mahsullere bakarak maliyeti düşük ancak işçi temin etmek hasat zamanı ağırlık oluyor. Tahminî 35 dönüm olan serada 110 titrem karpuz bekliyoruz amma pazarı düşük. İran’dan bağırsak piyasaya gelen karpuzlar, piyasaya er düştü o az buçuk etkiledi. Yetiştirdiğimiz karpuzun tadı ve aroması haddinden fazla evire çevire. Evcil malımız, dalından yeşil yeşil koparılıyor 3’üncü çağ tüketicinin önüne koyuluyor. Ülkemizde yetişen ayrımsız mala erbap çıkalım” ifadesini kullandı.

Share: