Ekim’de tarımsal maliyetlerdeki artım sürat kesti

Tarım-GFE’nin mahiye yüzde 2.68 ve almanak yüzde 134.76 kendisine car edildiğini tamlayan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Yüce Çandır, “Bu rakamlar, mahiye düzeyde 2018 ve 2020 yılları Ilk Teşrin ayından sonraki bildirme yüksek misil olmuştur. Geçtiğimiz Mart ayında yüzdelik 105.70 ile üç haneli namına açıklanmaya başlanan yıllık tarımsal girdi maliyetleri enflasyonu, o tarihten bu yana artarken, Teşrinievvel ayında tıpkı geçmiş taban bakarak düşüş göstermiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Ekincilik Konseyi (AKIŞ) Başkanı Ulvi Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yoluyla açıklayan Teşrinievvel ayı Tarımsal Girdi Fiyatları Endeksini (Ekincilik-GFE) değerlendirdi. Ekim kocaoğlan Tarım-GFE’nin ast kalemlerine bakıldığında tarımda beğenilen mülk ve hizmetlerin fiyatlarında aylıkta yüzde 2.34, yıllıkta yüzde 140.04 artma car edildiğini belirten Aşılanmamış, aylık bazda tohumda yüzdelik 2.99, enerjide yüzde 4.11, gübrede yüzdelik 2.97, ilaçta yüzde 3.11, veteriner hizmetlerinde yüzde 1.32, yemde yüzde 1.71 artma olduğunu kaydetti. Ilk Teşrin ayındaki yıllık değişimlere bakıldığında, genişlik erdemli artışın yüzde 196.89 ile enerjide olduğuna ilgi çeken Mualla Aşılanmamış, tohumda yüzdelik 94.24, gübrede yüzdelik 192.52, ilaçta yüzde 107.56, baytar hizmetlerinde yüzde 38.42, yemde yüzde 140.86 artım zar edildiğini kaydetti. Çandır, tarımsal yatırıma yardım sağlayıcı dünyalık ve hizmetlerin fiyatlarında ise aylık yüzdelik 5.43 ve yıllık yüzde 100.96’lık çoğalma olduğunu belirtti.

Müstahsil için optimist beklenti

TÜİK Tarımsal Müstahsil Denk Endeksi’nin Ilk Teşrin’üstelik aylık yüzde 4.59 ve yıllık yüzdelik 163.32 ilan edildiğini tamlayan Komutan Mehabetli Aşılanmamış, “Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar açısından akıbet tıpkısı yıllık tandans sonsuz sektörün aleyhine seyrederken April, Mayıs ve Temmuz aylarında müstahsil lehine bir boyut yaşanmıştı. Ekim ayında aşıramento, yine müstahsil lehine dönmüştür. Önümüzdeki aylarda bu eğilimin devam etmesi, yetiştirici geçim amacıyla müterakim zararları bloke etmek açısından müspet beklentidir” değerlendirmesinde bulundu.

Yurtiçi ve yurtdışı üretici enflasyonlarının ekincilik sektörünü dolaylı olarak etkilediğini belirten Başkan Aşılanmamış, “Ekim ayında açıklanan aylık yüzdelik 1.34 ve almanak yüzde 103.79 düzeyindeki yurtdışı üretici enflasyonu ile mahiye yüzdelik 7.83 ve almanak yüzde 157.69 düzeyindeki yurtiçi müstahsil enflasyonu, umumi yerine sektörün geçmişten gelen maliyet yükünü gelecekte üstelik taşımaya bitmeme edeceğini göstermektedir” dedi.

“Yetiştirici maliyetini tüketiciye yansıtamadı”

Teşrinievvel ayında bitiren enflasyonu yetiştirici kesimdeki bu enflasyonlara eşit TÜFE’nin aylık yüzdelik 3.54, almanak yüzde 85.51 car edildiğini, azık enflasyonunun aylık yüzdelik 5.09, almanak yüzdelik 99.05 açıklandığını, işlenmemiş gıda enflasyonunun Ekim’üstelik maaş yüzdelik 7.21, almanak yüzdelik 92.24 ilan edildiğini, gözyaşı semere göveri enflasyonunun ise aylık yüzdelik 14.34 ve almanak 77.75 açıklandığını tamlayan Çandır, “Bitiren taraftaki bu rakamlar, üreticilerin maruz kaldığı maliyet artışlarını yaklaşık nısıf yarıya bir iki tüketiciye yansıtabildiğini göstermektedir” dedi.

“Rekor yükselişler durdu”

Başbuğ Aşılanmamış, maliyetlerde rekor yükselişin durduğunu, önümüzdeki devir bu eğilimin devamını beklediklerini söylerken şunları kaydetti:

“İlan edilen rakamlar, Ekim ayları itibariyle göreceli faziletli ayrımsız zaman içerisinde olduğumuzu göstermektedir. Fakat bu yüksekliğin rekor düzeyde olmadığını de görmekteyiz. Haziran ve Ağustos aylarındaki maaş düşüşler, güz geldiğinde, yerini yükselişe bırakmaya başlamıştı. Ancak yılın serencam çeyreğine girdiğimizde geçmişe bakarak rekorluk yükselişlerin durduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bile, bu eğilimin devam etmesini bekliyoruz.” – ANTALYA

Share: