Sanayiciye daha sıkıntılı finansal cins

Bartın’üstelik, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Gün Batısı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve KOSGEB ortaklığında planlı 2023 Yılı İmalat Sanayinde Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Kuma Finansman Desteği Programının eğitim ve brifing toplantısı düzenlendi.

Bartın’dahi Tecim ve Sanayi Odasında planlı eğitim bilimi ve bilgilendirme toplantısına Bartın TSO Başkanı Halil Balık, TSO Genel Sekreteri Ahmet İncekara, BAKKA Yenilikçi ve Rekabetçilik Birim Başkanı Dr. Hakkı Ağır Dolgun, ajans temsilcileri, sanayici ve hisse senedi insanları ile KOBİ temsilcileri katıldı.

Eğitim ve brifing toplantısının açılışında mütekellim BAKKA Yenilikçi ve Rekabetçilik Birim Başkanı Dr. Hakkı Zor Şişman, “BAKKA olarak elan ilk KOBİ’lere yönelik finansal destek programlarına çıkmıştık. Bu tarzdaki ayrımsız programı henüz ilk ajans olarak çıkmamıştık. Türkiye çapında birlikte bu programı Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü aracılığıyla bu şekil aynı izlence için evvel adına ajansımızı, Şimal Anadolu Kalkınma Ajansı ve Mutedil Karadeniz Kalkınma Ajansı adına seçildik. Üç ajans yerine bu programın uçman ajansları olduk. Şu anda bu programa evvel başlayan ajanslar olarak bilgilendirme ve eğitim toplantılarını gerçekleştiriyoruz” dedi.

Programın içeriği için da bilgiler veren Dr. Şişman, “Programımız kısaca elan eski programlardan değişik adına bir uzlaştırıcı kuruluş kullanarak ve KOSGEB’in finansal kaynaklarını kullanarak daha şizoit mali soy temini sağlanmasına müteveccih ayrımsız program. Toplantımız çerçevesinde detaylarını birlikte paylaşacağımız bu programda 500 bin TL ile 2 milyon 500 bin TL beyninde benzeri cesaret kullanımını bire bir aracı vezneci kullanarak ortaya çıkan finansman değerinin kestirmece olarak yüzde 90’nı KOSGEB ve ajans namına karşılanması, ana dünyalık + yüzdelik 10’luk kısmı ise işletme aracılığıyla karşılanmasını içeren bire bir program. Bu çerçevede Bartın, Karabük ve Zonguldak’ta öncelikli bazı sektörler belirlendi. Sektörlerin belirlenmesinde henüz ilk ajansın yapmış olduğu rekabetçi sektörler analizi ve gine başvurular üstüne ajansın bindi verdiği kuruluşların sayımlama analizleri değerlendirildi. Programın adamakıllı yanı belirlenen sektörlerin rüçhan desteklenmesi asıl amaç olmakla gelişigüzel bu sektörlerin dışındaki firmalarda referans yapabilecekler. Öncelikli sektörlerdeki firmalar değerlendirme aşamasında avantaja ehil olacaklar ancak değişik sektörlerden bile firmalar başvuruda bulunabilecekler” ifadelerinde bulundu.

Daha sonradan BAKKA Uzmanlarından Rumeysa Tıraş aracılığıyla katılımcılara programın çerçevesi, amacı ve öncelikleri, uygun proje konuları, projelerin hazırlanması, referans dönemi, başvuruların değerlendirilmesi kabil mütenevvi konularda bilgiler aktarıldı. – BARTIN

Share: