“Kasiyersiz” serada ahzüita düğme güvenle yapılıyor

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde tıpkısı çiftçinin heybet desteğiyle oluşturduğu kasiyer yoksuz seraya gelenler, dalından topladıkları ürünün parasını üzerinde “kasa” yazan kovaya bırakarak alışveriş yapıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının “Tendürüst Ekinci” projesine başvurarak aldığı atıfet desteğiyle 10 sene evvel 5 dönüm alana merdiven kuran 42 yaşındaki Yaşar Boğa, domates, biber, görgüsüz kadar sebzeler yetiştirmeye başladı.

Kele, işleri nedeniyle haddinden fazla fazla bulunamadığı serada müşterilerinin talebi üstüne “kasiyersiz” satma yapmaya değişmeyen verdi.

Seranın girişine ihtilas, ölçü ve poşetler bırakan Kele, herkesin görebileceği aynı alana, tartıda bedel sınırlamak üzere sebzelerin numaralarını ve ifa yöntemini içeren alfabe astı.

Dalından yenilen sebzeler üzere ifa yapılmayan seradan ahzüita ayırmak isteyenler, ürünü kendileri tartarak parasını üzerinde “sandık” yazan kovaya bırakıyor, servet üstünü dahi buradan alıyor.

“Parası olmayan henüz bilahare getirip bırakabilir”

Dikici Yaşar Kele, AA muhabirine, cet mesleği çiftçiliği isteyerek yaptığını söyledi.

Devlet desteğiyle 2012 yılında kurduğu serasında mütenevvi ürünler yetiştirdiğini anlatan Boğa, kent ortamında ve dışında eksantrik bostan ve seraları olduğu üzere burada duramadığını kaydetti.

Tosun, tavhane girişindeki yazılarla müşterileri ahzüita yöntemi konusunda bilgilendirdiğini aktararak, “Burada müşterilerimiz zat istediği ürünleri toplayarak, tartarak, hesaplayarak ücretini buradaki kovaya bırakıyor. Kovadan birlikte dünyalık üstünü alarak evinin ihtiyacını görmüş oluyor. Ben bile bundan memnun kalıyorum. Aynı zamanda müşterimiz istediği ürünü istediği kadar yiyebilir, ücretsizdir. İhtiyacı olan dahi alabilir. Parası sıfır henüz sonradan getirip bırakabilir.” diyerek konuştu.

Müşterilerimin çoğunun kendisini tanımadığına belen eden Boğa, “Buraya gelen müşterilerimiz sıradan bu güveni sarsmamıştır, hesaba çok dikkat etmişlerdir. Benim bildirme iri yardımcım müşterilerimdir. Müşterilerimin çoğu bu satışı okşayıcı karşılıyor. Buradaki temel tasavvur; müşterimiz seraya zat bahçesi kabilinden girsin, burada o tadı tatsın.” ifadelerini kullandı.

Tosun, öge çalıştırmadığı için ürünlerini daha akla yatkın fiyata müşterilerine sunduğunu sözlerine ekledi.

“Seradan ahzüita açmak üzere 15 kilometre uzaktan geliyorum”

Limon Bahçesi müşterisi Dünya Adıyaman, seradan ahzüita açmak amacıyla 15 kilometre uzaklıktaki Haliç ilçesinden geldiğini dile getirdi.

Seranın düzenli müşterisi olduğunu nâkil Adıyaman, “Serada dalından ürünleri dercetmek, terapi gibi geliyor. Haftada 2-3 çağ gelip buradan sebzeleri topluyoruz. Bu zamanda bu şekilde tıpkısı ifa sistemi çokça çok kalmadı. Kasayı burada hakeza bırakıp gitmesi garip amma tığ bile bu şekilde bunu değerlendiriyoruz. Bazen üzerimizde para olmuyor ya birlikte beğenilmeyen olmuyor. Burada hesap numarası var ona gönderiyoruz.” açıklamasını yaptı.

Share: