Samsun’da güzeşte sene 117 bin kişiye ücretsiz kanser taraması yapıldı

Esenlik Bakanlığı koordinasyonunda ölçülü kanser taraması kapsamında Samsun’üstelik geçen yıl 117 bin birey ücretsiz taramadan geçirildi.

İl Samsun Esenlik Müdürü Muhammet Mehabetli Oruç, yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen ücretsiz kanser taraması karşı vukuf verdi.

Kanserde erken canlandırma ve tedavinin çokça şişman öneme sahip olduğuna meni eden Oruç, çıktı kişiye er canlandırma imkanı sunarak mümkün kanser riskinden korumak için devlet merkezi ve kırsal yerlerde faal mesai yürüttüklerini belirtti.

Kamu ve özel afiyet tesislerinde sabık sene 40-69 gözyaşı arası 55 bin kadının bicik kanseri, 30-65 yaş arası 30 bin kadının serviks kanseri, 50-70 gözyaşı arası 32 bin kişinin bile kolorektal kanser doğmak için toplam 117 bin kişinin kanser taramasını tamamladıklarını anlatan Oruç, şöyle devam etti:

“Veriler bize ortalama yüzdelik 6 düzeyinde tarama sonrası kanseri riski ortaya çıktığını göstermektedir. Bu birlikte ülke genelinin tamamındaki taramada yaklaşık 7 bin kişinin kanser riski şüphesiyle encam tetebbu amacıyla hastanelerimize yönlendirildiğini göstermektedir. Bu miktar üstelik kanser taramalarının, kanserin erken teşhisindeki önemini bire bir kere elan göstermektedir. Amansız Hastalık farkındalık çalışmalarımız sadece taramalarla mecbur kalmamış, bilgilendirme çalışmaları çerçevesinde 25 binin üstünde vatandaşımıza kanser ve kanser taramaları karşı bilgelik verilmiştir. Merkeze uzak noktalarda kâin vatandaşlarımıza hareketli amansız hastalık tarama aracımızı göndererek taramalar yerinde yapılmıştır.”

Özellikle merkeze ırak yerlerde yaşayanların kanser tarama hizmetlerinden yoksun kalmaması üzere çalıştıklarını vurgulayan Oruç, şunları kaydetti:

“Mobilize amansız hastalık tarama çalışmasından müstefit olmak isteyenler ayrımsız telefonla bizlere ulaşarak evlerine bildirme andıran yerde taramalarını yaptırabilir. Bu çalışmalarda amacımız er teşhisle birçok amansız hastalık türünün önüne geçilebileceği bilincini eksiksiz halkımıza aktarmak, oldukça çokça risk grubundaki insanımıza ulaşarak dirimsel riskle karşılaşmalarını alıkoymak için amansız hastalık taramaları yapmaktır. Ücretsiz olarak Afiyet Bakanlığımız marifetiyle sunulan bu hizmete vatandaşlarımız KETEM’lerimiz, metin sahn merkezlerimiz, ev sağlığı merkezlerimiz ve kaymakamlık afiyet müdürlüklerimizde bir anda ulaşabilirler.”

Share: