Sakat asırlık dikici Adak maharetli 49 yıllık betik sevdasını dükkanında birlikte sürdürüyor

Gaziantep’te eksik asırdır terzilik eden 64 yaşındaki Nezir Canpolat, 49 yıldır kitaplara olan sevdasını 15 metrekarelik dükkanında de sürdürerek elinden kitabı düşürmüyor.

Tarihi Komutan Mahallesi’ndeki 15 metrekarelik dükkanının tıpkısı kısmını bibliyotek haline getiren Canpolat, seçme zaman hareket arasında 100 süje kitap okuyor.

Canpolat’ın kitaplara olan sevdası müşterilerinin ve çevresindekilerin bile ilgisini çekiyor. Mahir terzi, gelişim aralarında pusula okurken, müşterileri da beklerken kitaplığı tetkik ve kıraat fırsatı buluyor.

Adak Canpolat, AA muhabirine, 1972’dahi terziliğe başladığını, 15 yaşından beri betik okuduğunu anlattı.

Mesleği süresince çıraklık, kalfalık ve maharet yaptığını anlatan Canpolat, “İlk başladığım terzilik zamanlarında mesleğim altın kelepçe kadar değerliydi. Makineleşmenin artmasıyla mesleğimiz ferasetsiz planda kaldı. Türkçesi musahabe, makineleşmeye aşınmış düştü.” dedi.

“Temas dönem belleği tekrarlamak gerekiyor”

Dükkanının bire bir bölümünde kitaplık bulundurduğunu anlatım eden Canpolat, “Amiyane yaşlardan beri pusula okurum. İnsanların kendini geliştirmesi gerekiyor ve bu yüzden betik kavramak önemlidir. Olaylara degaje açıdan andırmak üzere mektup ihata etmek gerekiyor. Okumayan insanlara garip bakıyorum. Temas çağ belleği tazelemek gerektiğini düşünüyorum.” diye niteleyerek konuştu.

6 bine mail pusula okudu

Tam adına sayısını bilmese birlikte 6 bine mail kitabı bitirdiğini dile getiren Canpolat, müşterilerinin bile kendisini kitaplarla görünce takdir ettiğini söyledi.

Genellikle hikmet ve araştırı türü kitaplar olduğunu nâkil Canpolat, şöyle konuştu:

“Mektup okuduğumu gören müşterilerimden de müspet tepkiler alıyorum. Onlarla gelişigüzel arkadaşça yazar acun meseleleriyle ilgili konuşup tartışabiliyoruz. Genel kültürümün artması ve sosyalleşebilmek üzere kitap okuyorum. Pusula okuyan insanın dünyaya açılım daha aşkın gelişmiştir. Okumayan kayırıcı ise biraz kaderciliğe mahkumdur. Olaylara ancak bakış açısı ile bakar. Realist olanaksız. Mutlak iradesi ile akım edemez. İnsanların okumasını istiyorum. Sorgulasınlar, eski ve gelecek ile sorgulama kültürünü geliştirmelerini isterim. Antrparantez okuyan sosyete gelişir. Benzeri toplum özlük kendini sorgulamıyorsa o toplumda o zaman dağılış başlamış demektir. Çöküşü durdurabilmek üzere toplumun ilerleyebilmesi namına insanların okuması ve araştırması gerekiyor. “

Dükkana geldiğinde özellikle fotoğraf ve urba noktasında iyice giyinip tıraş olduğunu üstelik rapor fail Canpolat, “Kendime bakıyorum. Iyice giyinirim. Müşteriler vasıtasıyla bu nitelik fena hâlde karşılanır. Hatta nevaziş fail müşterilerim birlikte oluyor.” dedi.

“Kendimi hars merkezine girmiş üzere hissediyorum”

Müşterilerden Cuma Özcan ise okuyan insanların kendini geliştirdiğini belirterek Nezir’in dükkanına geldiği devir kendini kültür merkezine girmiş gibi hissettiğini, elbise diktirirken kendisinin dahi kitaplardan okuduğunu kaydetti.

Share: