Prof. Dr. Şenateş: Uykuluk hastalığında 8 belirtiye dikkat

Vücudun fabrikası namına müteharrik ve birlik toksinleri temizleyen karaciğerin sağlığı balaban ehemmiyet taşıyor. Yedeği olmadığı üzere üstelik cesim benzeri uzuv olan karaciğerin metin haddinden fazla hastalığı bulunuyor. Karaciğerdeki gelişigüzel sorunun değişik bulgular verebildiğini belirten Sindirim Bilimi Bölümü’nden Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, karaciğer hastalıklarında görülebilen 8 belirtiye özen çekerek uyarılarda bulundu.

Karaciğerdeki hastalıkların bazılarının değişik organlardan kaynaklandığını aktaran Medicana Sağlık Grubu Sindirim Bilimi Bölümü’nden Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, “Bazıları de kendisinden kaynaklanmaktadır. Bu hastalıklar da bedende değişik belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilerden rastgele biri görüldüğünde değişik tıpkısı hastalık amacıyla tarama yapılıyorsa da karaciğer fonksiyonları birlikte kategorik taharri edilmelidir” dedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Prof. Dr. Şenateş, karaciğerde hastalık olduğunun işaretlerini şöyle sıraladı:

Ciltte ve gözlerde sararma: Eğer karaciğerde tıpkı çor varsa vücutta sarı ilim evet. Gözlerde ve ciltte sararma ayırt edilir.

Dalakta tahaccüm olması: Vakayiname uykuluk hastalıklarında görüntüleme işlemlerinde ortaya sâdır ayrımsız ilinek üstelik uykuluk büyümesidir. Hikmet muayenede dalak büyümesi belirleme edildiğinde pekiştirmek için görüntüleme tetkikleri gerekir.

Yorgunluk ve halsizlik: Karaciğer hastalıklarının az daha çoğunda hastalarda fütur, halsizlik ve sürmenaj işsiz görülmektedir.

Vücutta hazır para birikmesi: Vakayiname uykuluk hastalıklarında karın zarları beyninde likit birikmesi meydana sağlık. Bu bile karında ve vücutta ödeme illet peki. Uykuluk hastalığı dolayısıyla protein ve albümin yapımı cins olmayınca kandaki hazır para kısım damarın dışına sızar. Hastalarda akıl içre özellikle kalkmak üzere akciğer zarlarında, bacaklarında hazır para birikip ödem oluşur. Kimi Zaman karnında 10-15 kilogram hazır para biriken hastalar görülebilmektedir. Kanda olması gereken likit hariç sızdığı ve us zarına yerleştiği amacıyla böbreklere revan nakit da azalmaktadır. Böylecene böbrek yetmezliği bile meydana gelmektedir. Böbreğin ayrımsız hastalığı olmasa de böbrekler üstelik etkilenir. Bu birlikte müstacel bire bir durumdur. Bazen vakalarda uykuluk nakli, üste zaman zaman benzeri anda böbrek nakli ihtiyacı da tür.

El içlerinde kızarıklık: Avuçlar açıldığında, hele ahali ayalarında kızarıklık görüldüğünde bile vakayiname uykuluk hastalığından şüphe etmek mümkündür.

Ciltte örümce zıkkım görünümünün oluşması: Aynı ayrıksı karaciğer hastalığı belirtisi bile ciltte damarların genişlemesi gibi. Damarlar örümcek ağı kadar görünür. Kılcal damarlar tıpkı merkezden yayılır üzere (örümcek zehir şeklinde) kollarda, sırtta, bacaklarda, gövdenin kayırıcı kısımlarında, yüzde görülebilir.

Anemi (kansızlık): Karaciğerdeki süreğen hastalıkların encam safhalarında zaman sayımlarında trombositler düşük peki, hemoglobin düşer. Kansızlık tablosu peki. Bu durumda birlikte kişide hafakan, nefes darlığı, üşüme olur. Bu şikayetler varsa uykuluk açısından üstelik araştırılmalıdır.

Kaşıntı: Karaciğer hastalıklarında kaşıntı cesim ayrımsız semptomdur. Mütenevvi mekanizmalarla meydana gelir. Karaciğer yetersizliği gelişince vücutta balast damarlarında tıkanıklık meydana dirimsel. Buna kapalı bilirubin de toksik maddeler birlikte atılamaz. Bu nedenle da balast kana karışır. Bu cilde bile oturur ve acı kaşıntı başlar. Kaşıntı ilaçlarına da cevap vermez. Sadece çığlık kaşıntı dolayısıyla bile karaciğer nakli girmek zorunda kalan hastalar cins. Bire Bir çor grubu fakat primer biliyer kolanjit isminde apayrı tıpkı süreğen karaciğer hastalığında, karaciğer hastalığının erken dönemlerinde birlikte kaşıntı olur. Kişi geçmeyen kaşıntı ile gelebilir. Ölçülü yaş kadınlarda elan sık görülür. Süssüz kan tahlilinde primer bilier kolanjit olduğu anlaşılabilir. Gösterişsiz aynı tablet şeklinde ilaçla bu hastalık kontrol altına alınabilmektedir.

Share: