Ambulans uçak yanık afetzedeler üzere Türkiye semalarında

Cankurtaran tayyare yanık afetzedeler amacıyla Türkiye semalarında

Cankurtaran uçak depremzedeler amacıyla Türkiye semalarında mekik dokudu

Sarsıntı bölgesinden farklı illere gelgel cankurtaran köprüsü kuruldu

ANKARA – Başkentten koruyucu ambulans tayyare Şanlıurfa ve Adana’dan 4 dertli depremzedeyi Ankara Şehir Hastanesi’ne sevk etti. Depremin ilk anından bu yana afet bölgesinden ayrıksı illere gelgel ambulanslar ile bin 799, karaca ambulansları ile 42 bin 587, deniz araçları ile 327 almak üzere toplamda 44 bin 713 yaralı afetzedenin sevki yapıldı.

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından 10 ülke etkilendi. Facia bölgesinde gerileme altında kalan yanık depremzedeler önce namına yağız ambulanslar ile sayrılarevi ve beyaban çadırlarına yetiştirilmelerinin peşi sıra icap duyulması halinde başka illere ambulans uçak ve helikopterler ile sevki gerçekleşiyor. Depremin önce anından bu yana kıyamet bölgesinden ayrıksı illere albeni ambulanslar ile bin 799, karaca ambulansları ile 42 bin 587, deniz araçları ile 327 olmak için toplamda 44 bin 713 yaralı afetzedenin sevki yapıldı. Yaralılar ağırlıklı yerine doğacak seviye afiyet ve doktor hizmetinin verildiği site hastanelerine yönlendirildi. Ankara Bilkent ve Ankara Etlik Kent Hastaneleri özellikle girmek için, Mersin Ağacı, Adana, İstanbul Çam Sakura Site Hastaneleri, değişik hastanelerle alay malay yeryüzü çok gaileli nakledilen tesisler oldu.

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan kalkan, Afiyet Bakanlığı’na bağlı ambulans tayyare ilk Şanlıurfa’dan 2, peşi sıra Adana’dan 2 depremzede olmak için 4 yaralıyı esasen Ankara Bilkent Şehir hastanesine aktarmak için havalandı. Kişmiri ambulanslar ile sedye üzerinde cankurtaran uçağa taşınan yaralılar, uçağın gine Esenboğa Havalimanı’na iniş yapması ile gine kişmiri ambulanslar ile sevkleri gerçekleşti.

“İleri özelleşmiş hekim ihtiyacı olan bölgelere görüngü bölgesinden nakillerini gerçekleştiriyoruz”

Depremin önceki gününden itibaren Sağlık Bakanlığı marifetiyle Türkiye semalarında albeni ambulans köprüsü kurulduğunu tamlayan dört sedyeli uçak cankurtaran hekimi Mehmet Asuman, “Sağlık Bakanlığı tayyare ambulansı, afetin bir numara gününden başlayarak bugüne büyüklüğünde görüngü bölgesinden on paralık sürekli, Kahramanmaraş, Adıyaman, Adana, Gaziantep ve Malatya’dan sayrı yaralılarımızın sevkini gerçekleştirmekteyiz. Bir Numara adım görüngü yeri müdahalesi yapılan hastaların, hastanedeki müdahalelerden bilahare istikbal özelleşmiş hekim ihtiyacı, aheste bakım ihtiyacı, hususi doktor ve donanım ihtiyacı olan bölgelere fenomen bölgesinden nakillerini gerçekleştiriyoruz. Şu anda de uçağımızda Şanlıurfa ve Adana’dan aldığımız, Adana’ya bile Hatay’dan nakledilen yaralıları taşımaktayız” ifadelerini kullandı.

“Uzun süreler algı operasyonlara ihtiyaçları var”

Ambulans uçakta sevki gerçekleşen hastaların enkaz altından çıkarıldığını ve ati özelleşmiş hekim ihtiyacı bulunduğunu nâkil hekim Asuman, “Hastalarımızın dördü de göçük altından farklı tarihlerde çıkarılmış. Bunlardan bir tanesi teneffüs bindi cihazına kapalı olarak naklini gerçekleştiriyoruz, iki tanesi normal oksijen desteği almakta tıpkı hastamızın bile umumi durumu berenarı boğuk şimdilik oksijen desteği ile naklini sağlıyoruz. Bunları, ortopedi bölümüne ve bellek cerrahi bölümüne yavaş desteklerine ihtiyaçları var. Tafsilatlı süreler takanak operasyonlara ihtiyaçları var. Bu özellikli operasyonlar alışılagelen zamanda zelzele bölgesindeki hastanelerin birçoğunda yapılmakta. Fakat şu anda hastane şartları ve tutkun yoğunluğu nedeni ile daha ansız bölgelerdeki hastanelere, özellikle Ankara kalkmak amacıyla İstanbul, İzmir, Antalya, Kayseri gibi bölgelere naklini gerçekleştiriyoruz” diye niteleyerek konuştu.

24 saat öğün esasına göre sayrı nakillerine devam ettiklerini belirten Asuman, bire bir sonraki dönme kullanılmamış aynı ekibe görevi konfirmasyon edeceklerini belirtti.

Share: