Prof. Dr. Levent Öztürk: “Zelzele olacak endişesiyle uykusuz kalanları daha kısık öfke ve sadme bekliyor”

Prof. Dr. Levent Öztürk: “Zelzele olacak endişesiyle uykusuz kalanları elan alçak nâr ve deprem bekliyor”

Zelzele sonrası oluşan aymazlık bozukluğunu hafife almayın

EDİRNE Deprem olacak endişesiyle uykusuz kalanları henüz alçak od ve travmalar beklediğini vurgulayan Trakya Darülfünun Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Selen Dalı Başkanı Prof. Dr. Uzun Öztürk, aymazlık bozukluğunun hafife alınmaması gerektiğini belirterek, zelzele korkusunun ara sıra hastalıkları tetiklediğini söyledi.

Forma üssü Kahramanmaraş olan depremler, mevki genelinde iri çeki ve korkuya neden oldu. Yer Sarsıntısı kabil balaban bir felaketi diri ve oradan sıhhatli şekil çıkabilmiş bireylerde değişik sebeplerle dalgı sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Tıp Fakültesi Fizyoloji Asıl Selen Dalı Başkanı Prof. Dr. Uzun Öztürk, bu durumun detaylı sürmesi halinde muhakkak uzmandan destek alınması gerektiğinin altını çizdi. Derin üzüntüye kez açan depremler sonrası titreyiş ve ruhsal gerilim bozukluğu üzere türlü hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Yer Sarsıntısı kabilinden doğal afat toplumda kuma tıpkı ocumak, kişilerde ise farklı izler ve kambur durumlarına sebep mümkün. Tekrar yatıp uyuma halinde depreme yakalanırsam korkusu ile uykuya dalma evet üstelik uykuyu sürdürme güçlükleri ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Öztürk, titiz olunması ve bu durumun hafife alınmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Depresif ihtisas durumun belirtisi kendisine ya bile sadme sonrası stres bozukluğu ile alay malay uykusuzluk gözlenebileceğini tamlayan Prof. Dr. Öztürk, zelzele yaşayanlar ve depremde kayıpları olan bireylerde ıssızlık hissi, zat değerini sorgulama ve boğunç ya dahi intihar düşünceleri olabileceğinden etraf dalgı sorunlarını ciddiye alarak tetik görünmek gerektiğini tabir etti. Uyku sorunları calip bireylerin aynı uzamana danışarak sebebini anlaması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Öztürk, uykusuzluk sorununun bireyin hem sonraki yaşamında metin olma durumunu da etkileyeceğine değindi.

“Gelişigüzel 5 depremzededen birinde travma sonrası ruhsal gerilim bozukluğu ortaya çıkıyor”

Gaflet sorununun altta yatan ayrımsız depresyonun ya da ruhsal gerilim sonrası bozukluğun nedeni olabileceğini rapor fail Prof. Dr. Öztürk, “Literatürdeki çalışmalara baktığımız devir ilginç rakamlar var. 2000’li yıllarda, Çin’in Schun eyaletinde yaşanan 8 şiddetindeki depremde yapılan çalışmada depremzedeleri 10 sene süreyle takip ediyorlar ve 10 sene sonradan (İnsomnia) ya da uykusuzluk yakınmasının yüzdelik 20’lerde olduğu gösteriliyor. Yeniden Japonya’bile Kumamoto depremi sonrasında depremden 5 sene sonra uykusuzluk yakınmalarının yüzde 35’lerde olduğu gösteriyor. Bu çokça nazik ayrımsız misil. Yani az daha seçkin 5 depremzededen birinde deprem sonrası stres bozukluğu ortaya çıkıyor” şeklinde açıklamada bulundu.

“Konusunda düşülmezse bu dava yıllarca sürebilir”

Gaflet şikayetlerinin hoppadak yer sarsıntısı sonrasındaki er dönemde, aylar içerisinde değil şayet üstünde durulmazsa senelerce sürebilen süreğen fesat haline gelebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Öztürk, bu nedenle benzeri psikiyatri veya aynı gaflet uykusu uzmanıyla görüşerek altta yatan sebebin ortaya çıkarılması ve girişimin dahi ona bakarak yapılması gerektiğine ilgi çekti.

Share: