OMÜ’de hasta verileri dijital sisteme taşınıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Aplikasyon ve Araştırma Merkezinde hayata geçirilen dijital dizge yardımıyla hem otama sürecinin hızlandırılması hem da kağıt kullanımının sıfırlanması hedefleniyor.

OMÜ Esenlik Aplikasyon ve Araştırma Merkezinde ivinti ve verimliliği artırmak, kağıt doküman atıklarını sıfırlamak ve kayırıcı kaynaklı hataların önüne geçebilmek amacıyla sayısal sisteme geçiliyor.

Bu kapsamda hazırlanan uygulama cep telefonları ve tabletlere indirilip, rahatsız ile ait bilgiler buraya giriliyor. Bu bilgilere aplikasyon üzerinden şifahane görevlileri ile tutkun yakınları, el telefonu ve tabletlerden erişebiliyor.

Binanın makul yerlerine marazlı yakınlarının hastalarıyla ilgilendiren alabilmeleri üzere kiosk cihazlar dahi konuluyor.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Zor Ünal, AA muhabirine, Keyif Uygulama ve Araştırı Merkezinde hayata geçirdikleri sayısal dönüşümdeki hedeflerden birinin kağıt israfının önüne ayrılmak olduğunu söyledi.

Vakit ve kağıt israfından ayrılmak amacıyla tablet ve cep telefonlarında birlikte kullanılabilecek bire bir sisteme geçiş yaptıklarını tamlayan Ünal, “Buradaki temel uğur, kağıt formları sisteme aktarmak, bilcümle verileri sisteme vira etmek, dolayısıyla kağıtları köprüleme bırakmak. Şu ana kadar hemşirelerin kullandığı 10 civarında formu sisteme girdik. Asıl uğur, yüzde 100 kağıtsız hastaneye koymak. Bunun gelişmemiş sürede olmayacağını biliyoruz amma buna ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

Yeni sistem sebebiyle ilaçların henüz canlı kullanılacağını anlatan Ünal, şöyle konuştu:

“Temsil deva etkileşimi, henüz faziletkâr yahut düşük dozda reçete kullanımı üzere tedavide ortaya çıkabilecek hataları minimize eden benzeri iş. Çünkü hep bu tür durumlarda uyarma verecek. Hastanenin bakım kalitesine katkı sağlayıcı domuzuna tıpkı proses oldu. Bu programı tamam servislere yaygınlaştıracağız. Marazlı yoğunluğunun yüksek olması, tababet fakültesinin büyük tıpkı şifahane olması, bodur sürede bütününün buna geçmesine engel kendisine gözüküyordu ama elde ettiğimiz başarı bu noktada bizi ümitlendirdi. Beklenti ediyoruz, güdük müddet içre kağıtsız hastaneye geçişi gerçekleştireceğiz.”

Sistem sayesinde yakınlarının hastalarıyla ilgilendiren bilgilere da hekime ulaşmadan erişebilme imkanına eş olacağına dikkati çekici Ünal, şunları kaydetti:

“Hastanız karşı bilgi kabul etmek için birilerini yoklamak ya de hastaneye katılmak zorunda kalmayacaksınız. Çökertme telefonundan bu bilgiyi kabul etme imkanına sahipsiniz. İkincisi, doktor burada bulunmadığında danışılması gereken gelişigüzel konu olduğunda çökertme telefonundan hastanın durumunu, tahlil sonuçlarını görebiliyor. Nedeniyle yönlendirmesi olanaklı. Abla açısından da kemaliafiyet. Zira aynı işi iki-üç kere girmiyor kağıda. Sonraları o kağıdı dosyalıyorsunuz. Dosyaladığınız kağıtlar ağırbaşlı ayrımsız arşiv oluşturuyor. Etraflı süre saklanması gerekiyor. Nedeniyle arşivin de dijitalleşmesiyle fiziki mekanda üstelik haddinden fazla okkalı kemaliafiyet sağlayacak. Daha az eş gücüyle henüz nitelikli ve daha aşkın gelişim ika imkanına topluluk olacağız.”

Share: