Korkulu bakım doktorundan duygusal sözler: “Etkilenmememiz kabil değil”

Okkalı hizmet doktorundan duygusal sözler: “Etkilenmememiz mümkün değil”

İSTANBUL – Deprem bölgesinden Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi’hangi nakledilen hastalarla ilişkin konuşan Yoğun Bakım Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Güldem Turan, “20 sakil hizmet hastamızın hemencecik kâffesi kendinde, uzuvlarıyla alay malay hayatta tutabilmeye çalışıyoruz. İlk iveğen dönemi atlatıp, kendilerine gelip hangi olduğunu fark ettikleri ant çokça etkileniyorlar. Acılarını azaltmaya çalışıyoruz amma bizim da bu süreçten etkilenmememiz mümkün değil. Kendisi burada yatıyor ama maalesef çocuklarını kaybetmiş hastalarımız var. Vukuf vereceğimiz devir psikiyatristlerimizle değerlendiriyoruz” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgedeki depremzedeler birçok noktadaki hastanelere irsal edilirken tedavileri de sürdürülüyor. İstanbul’da bin 200’ün üzerindeki depremzedeye hizmet veren Başakşehir Çam ve Sakura Site Hastanesi’nde birçok hastanın tedavisi tamamlanırken otama bitmeme fail hastalara müteveccih Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Pahal Hizmet Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Güldem Turan hikmet verdi. Prof. Dr. Turan, önceliğin hastanın hayatta tutulması olduğunu, uzuv kaybı yaşanmaması amacıyla de balaban çabalama gösterildiği belirtti.

“Bu süreçten etkilenmememiz kabil değil”

Hastalarda aza kaybı yaşanmaması amacıyla çalıştıklarını ve keyif çalışanlarının da bu süreçlerden etkilendiğini aktaran Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Bati Hizmet Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Güldem Turan, “Ülkemize, milletimize eski olsun, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dilemek istiyorum. Adi çokça şişman tıpkısı olay yaşıyoruz, balaban ayrımsız bölgeyi etkiledi. Bize bölgeden yaralılar geldi, alçak bakımlarda bala ve kocaman tevessül etmek için elli büyüklüğünde hastayı izlem, otama ettik. Bir kısmının strateji ve tedavisi hala devam ederken nazik bire bir kısmını servise yönlendirmiş durumdayız. Bize gelen hastalar imdi ezilme dediğimiz ya bile crush. Amacımız tabi ki öncelikle hastayı hayatta sancımak ve uzuvlarının kaybını olabilir olduğu kadar önleyebilmek. Uzuvlarıyla gelişigüzel hayatta tutabilmeye çalışıyoruz. İkinci mücadele ettiğimiz bir boyut birlikte bu ezilmiş olan dokulardan açığa sâdır birtakım maddelerin böbrek sistemini tıkamasıyla ait ortaya çıkan böbrek yetmezlikleri. Bunun amacıyla birlikte diyalizle otama etmeye çalışıyoruz. Hastalarımız alelhusus geçmiş iveğen dönemi atlatıp artık kendilerine gelip hangi olduğunu fark ettikleri ant çok etkileniyorlar. Biz dahi onlardan etkileniyoruz amma onlara sayrılarevi kendisine aceleten psikiyatrist ve psikologlarımızla destek sağlıyoruz, ekiplerin günlük rutin ziyaretleri var. Benzer olduğu büyüklüğünde onlarla kardeşçe edip, üzüntülerini, acılarını azaltmaya çalışıyoruz amma tabi bizim da bu süreçten etkilenmememiz cins değil. Amma bizim üzere öncelikli olan hastalarımızın sağlığı olduğu üzere kendimizi düşüncesiz plana atıp bundan sonra onlar amacıyla uğraşıyoruz” diye konuştu.

“20 çetin hizmet hastamızın hızla bütünü kendinde”

Hareket bölgesinden İstanbul’a nakledilen hastaların ağırbaşlı bakım süreçlerine yönelik konuşan Prof. Dr. Turan, “Yaklaşık 20 kadar hastamız var, 50 büyüklüğünde vardı, onları adım adım ameliyatlarını, hiperbarik müvellidülhumuza tedavilerini yapıp normal kliniklerine, böbrek yetmezliği olan hastalarımızı birlikte o konuyla ilişkin servise yönlendirebiliyoruz. Kendisi burada yatıyor ama maatteessüf çocuklarını kaybetmiş hastalarımız var. Bu konuyla ilgilendiren onlara vereceğimiz bilgileri psikiyatrist uzmanlarımızla değerlendiriyoruz. Ilk onlar hastayla konuşma sağlıyorlar. Gerekirse tutkun yakınlarıyla birlikte bu konuyu görüşüp hastaya o konuda arz akla yatkın olan bilgiyi vermeye çalışıyoruz. Seçkin yerde yapılması müstelzim tedaviler arz uygun şekilde yapılıyor, ben bunu gözlüyorum. 20 ağırbaşlı bakım hastamızın çabucacık kâffesi kendinde, hepsinin bilinçleri berrak. Yakın izleme edilmesi, monitörize edilmesi müstelzim, kesif ameliyata revan, keder yerlerinin nekes strateji edilmesi gereken ya birlikte böbrekle ilgili sorunları olan hastalarımızı strateji ediyoruz. Onları birlikte ant içinde değişik tıpkısı durum olmazsa, hayret ayrımsız format yaşamazsak alışılagelen kliniklere yavaş yavaş göndermeyi planlıyoruz” dedi.

Share: