2 doktor sarsıntılara rağmen 20 saatte 50 depremzedeyi operasyon etti

2 hekim sarsıntılara karşın 20 saatte 50 depremzedeyi işler etti

GAZİANTEP – Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden sunma haddinden fazla etkilenen illerden olan Gaziantep’te alelhusus kırık ve ezilmeler zımnında hastanelere sakil referans oldu. Hastane lobisi sedyelerle dolarken Ortopedi ve Sarsıntı Bilimi uzmanı Doç. Dr. Büyük Maksat Kalender, doktor arkadaşıyla gelişigüzel 20 saatte 50’den fazla ameliyat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Pandeminin peşi sıra depremde bile hele doktorlar nazik bire bir fedakarlık örneği gösterdi. Öz ailelerini bırakan doktorlar hastaların imdadına koştu. Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerde hele kırık ve ezilmelerden ortalık hastanelere kırıcı başvuru oldu. Hastanelere koşan doktor ve sağlık çalışanları depremin önceki saatinden itibaren görevlerine başladı. Medical Point Gaziantep Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Ulu Erek Ehlidil, depremin geçmiş saatinden itibaren ailesini bırakarak hastaneye koştuğunu ve bir hekim arkadaşıyla dümdar depremlerin sarstığı ameliyathanede 20 saatte 50’den fazla faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyledi.

“Alanımızda iki doktorduk 50’den aşkın faaliyetler yaptık”

Yer Sarsıntısı günü özlük alanındaki özge doktor arkadaşıyla birlikte 50’den aşkın cerrahi müdahale gerçekleştirdiklerini anlatım fail Medical Point Gaziantep Ortopedi ve Sarsıntı Bilimi uzmanı Doç. Dr. Ulvi Tasavvur Ehlidil, “Tün evimizde bütün kabil uyuyorduk. Depremle birlikte kalkıp ailemle dışarıya çıktık. Daha sonradan hastanemi aradım ‘hasta geliyor mu’ diyerek sordum. Hastanemizden hastalar geliyor haberini aldıktan sonra alelacele hastaneye gittim. Sabahleyin saat 05.00 civarı hastanedeydim. Hep doktor ve çalışanlar gelmişti. Sabah hastanemizde çalışmaya başladık. Özellikle kemik kırığı, ezilmeler haddinden fazla geldi onların tedavisini yaptık. Ezilme sonrası şişmeler çok oldu. Çok acı ezilmeler vardı onları koymak zorunda kaldık. Öz alanımızda 2 kişiydik o çağ 50’den çok ameliyat gerçekleştirdik. Özellikle göl ayağı yaralanması haddinden fazla oldu. Maalesef geç küsurat ve bunaltıcı ezilen hastaların dal ya birlikte bacaklarını fark etmek zorunda kaldık. Amma maatteessüf buda bire bir otama yöntemidir” dedi.

“Sallana sallana ameliyatlarımızı gerçekleştirdik”

Sarsıntı günü artçılar devam ederken ameliyatta olduklarını belirten Dr. Kalender, “Artçılar yaşanırken ameliyatlarımızı yapıyorduk. 2’inci 7.6’lık hareket sırasında birlikte ameliyattaydık. Sallana sallana ameliyatlarımızı gerçekleştirdik. Çünkü bırakıp kaçamazdık. Haddinden Fazla şükür hastanemiz ayakta kaldı. Devir kuşkusuz geçti anlamadık. Akşam 01.00’bile hastaneden çıktım. Bütün sallantıları hissettik. Ölürsek hastamızla bu arada öleceğiz” şeklinde konuştu.

“Ailemizi düşünecek fırsatımız olmadı”

Özlük ailelerini düşünecek zamanlarının olmadığını vurgulayan Dr. Gönül Eri, “Ailemizi düşünecek fırsatımız olmadı. Her savsaklama sonrası ailem arıyordu. İyi misin diyorlardı. İyiyiz diyorduk. Ameliyatlarımıza bitmeme ediyorduk. Çocuklarım çok korkuyordu” diyerek konuştu.

Share: