Unesco Uluslararası Neşet Ertaş 10. Yıl Ihtifal Programı’na Vahim İlgi

‘Bozkırın Tezenesi’ nazik âşık Neşet Ertaş’ı adlandırmak amacıyla Kırşehir Belediyesi vasıtasıyla hazırlanan “UNESCO Arsıulusal Neşet Ertaş 10. Yıl Yâd Programı”, önceki gününde bati bağ gördü.

25 Eylül 2012 tarihinde hayata gözlerini yuman iri âşık Neşet Ertaş’ı anmak için Kırşehir Belediyesi yoluyla gerçekleştirilen “UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10. Yıl Anma Programı”, Neşet Ertaş Ekin Hanek Merkezi’nde Okan Garaz Öztürk, Kortej Bilge Tokel, Hilmi Şahballı ve Abdullah Gündüz marifetiyle gerçekleştirilen “Neşet Ertaş” konulu ayrımsız panelle başladı.

Ilbay Hüdayar Mete Buhara’nın bile katıldığı panelde, programları dolayısıyla panele katılamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ve CHP Kırşehir mebus Mütehammil İlhan’ın gönderdikleri tebrik telgrafları okundu.

Panel açılışında, panele İYİ Fırka Umumi Başkanı Meral Akşener namına katılan İYİ Tümen Ankara mebus Ayhan Altuntaş ile Vali Hüdayar Mete Buhara, birer danışma yaptı.

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise konuşmasında şunları söyledi:

“Kırşehir Belediyesi adına hazırladığımız, ‘UNESCO Arsıulusal Neşet Ertaş 10’uncu Sene Yâd Programı’ kapsamında bugün burada ‘Neşet Ertaş’ konulu panelde mevcut cümle katılımcılara hoşgeldiniz diyorum.

25 Eylül 2012’birlikte aramızdan ayrılan, şişman ozanımız ‘Bozkırın Tezenesi’ Neşet Ertaş, mütevazı hayat biçimiyle, türkülerinin insana ve hayata dokunuşuyla, insana ve geleceğe olan fideist ve umuduyla; nazirsiz sesi ve yorumuyla Rum abdal geleneğinin öncüsü ve bozlak kültürümüzün sunu balaban temsilcisi olmuştur.

Başta şişman ozanımız Neşet Ertaş tutmak amacıyla, Rum abdal geleneğinin hep temsilcileri sayesinde bozlağın anavatanı olan Kırşehir’imiz, çalgı alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na giren önceki ve bir tane site olmuştur. Bu bile hepimiz için çok büyük bir hava kaynağıdır. UNESCO Yatırıcı Şehirler Ağına örgen 49 devlet şehrinden taahhüdünü adına getiren 3 şehirden birinin birlikte Kırşehir olduğunu buradan bire bir sefer henüz anımsatmak isterim.

Bu geleneğin yaşatılması, doğruluk ettiği değere erişmesi ve ati kuşaklara aktarılması için planladığımız oylumlu çalışmalara, Dünya Saz Şehri olan Kırşehir’da artık bile açıklık vermeden devam edeceğiz.

‘UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10’uncu Sene Ihtifal Programı’ kapsamında az sonraları altın panelistlerimiz sayın Okan Maksat Öztürk, sayın Küçümseme Bilgili Tokel, sayın Hilmi Şahballı ve sayın Abdullah Tarih bizlere nazik ozanımız Neşet Ertaş’ı anlatacaklar. Kendilerine şimdiden programımıza hasep verdikleri için teşekkürname ediyorum.

Şişman ozanımız Neşet Ertaş’ı aramızdan ayrılışının 10’uncu yılında hırslı ve rahmet le anıyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.”

Panelistlerin konuşmalarının peşi sıra Neşet Ertaş’ın oğlu Hüseyin Ertaş dahi aynı konuma yaparak programın hazırlanmasında emeği geçenleri kutladı.

“UNESCO Arsıulusal Neşet Ertaş 10. Sene Yâd Programı” kapsamında yapılan panelin arkası sıra Neşet Ertaş Firez Tekellüm Merkezi önünden Cacabey Meydanı’na akıllıcasına bayram yürüyüşü gerçekleştirildi. Kortejin Cacabey Maydanı’na gelmesinin ardından dinleti programı açılışı yapıldı.

Başkan Ekicioğlu, burada yaptığı açım konuşmasında şunları söyledi:

“UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10’uncu Sene Ihtifal Programı amacıyla Gürcistan’dan, İtalya’dan, Almanya’dan; Kütahya, Afyonkarahisar, Bursa, Hacıbektaş ve Kırklareli özellikle oluşmak amacıyla ülkemizin farklı şehirlerinden gelen sevgili konuklar ve değerli Kırşehirli hemşehrilerim, sizlerle Ozanlar Diyarı Kırşehir’imizde tıpkısı arada bulunmaktan hava duyuyoruz. Hepiniz hoşgeldiniz.

Kırşehir Belediyesi aracılığıyla 23-24-25 Eylül 2022 tarihleri için hazırlanan; UNESCO Saz Şehirleriyle gelişigüzel eş programlar ve ülkemizdeki ayrımlı üretken alanlardaki UNESCO Şehirleriyle gelişigüzel planlamaların yapılacağı ve bu vesileyle de tıpkısı arada bulunacağımız UNESCO Arsıulusal Neşet Ertaş 10’uncu Sene Anma Programı’nı siz altın konuklarımızın da katılımlarıyla başlatmış bulunuyoruz.

25 Ilkgüz 2012 tarihinde ‘bu dünyadan geçen’ Neşet Ertaş, mütevazı dirim biçimiyle, türkülerinin insana ve hayata dokunuşuyla, insana ve geleceğe olan fideist ve umuduyla; benzersiz sesi ve yorumuyla Anadolu abdal geleneğinin öncüsü ve bozlak kültürümüzün sunma balaban temsilcisi olmuştur.

Başta Neşet Ertaş kalkmak üzere, Küçük Asya abdal geleneğinin bilcümle temsilcileri sayesinde bozlağın anavatanı olan Kırşehir’imiz, çalgı aleti alanında UNESCO’nun Üretken Şehirler Ağı’na giren ilk ve biricik kent olmuştur. Bu üstelik hepimiz üzere haddinden fazla balaban bire bir gelgel kaynağıdır.

Bu geleneğin yaşatılması, hak ettiği değere erişmesi ve ati kuşaklara aktarılması üzere planladığımız mefret çalışmalara, Dünya Çalgı Şehri olan Kırşehir’da bundan sonra birlikte meydanlık vermeden devam edeceğiz.

UNESCO Arsıulusal Neşet Ertaş 10’uncu Yıl Yâd Programı’nın, UNESCO Şehirlerinin üyelerini da daha aşkın birbirine yaklaştırmasına açacak olacağını düşünüyoruz.

Bilindiği üzere ‘Bozkırın Tezenesi’ balaban ozanımız Neşet Ertaş, 2012 yılındaki vefatından geçmiş, 2009 yılında UNESCO aracılığıyla “Dallı Güllü âdem hazinesi” unvanını almıştı. Neşet Ertaş yemeden içmeden ırlamak söyleyen biri değil, benzeri zamanda kendine ilgili yapısı olan misilsiz ve özgün tıpkısı ulama çalma ustasıdır; bu nedenle dahi ‘Bozkırın Tezenesi’ unvanıyla anılmaktadır.

Sesiyle, yorumuyla, sazıyla ve iştiyak felsefesiyle cihanşümul değerlere taşınmış olan Büyük Ozanımız Neşet Ertaş’ın ahiret yolculuğu sene dönümünün ’25 Ilkgüz’ olması dolayısıyla bu sene 10’uncusunu düzenlediğimiz yâd programının adını da UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10’uncu Sene Anma Programı namına belirledik.

UNESCO unvanını haiz şehirler adına benzeri yapı altında bulunmamız ve UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10’uncu Yıl Anma Programı söyleminden üstelik anlaşılacağı üzere, kültürel ve sanatsal faaliyetlerinin birbirini etkilemesi ve el birliği potansiyelinden hareketle, özellikle müzik kalkışmak üzere birlik sanatsal faaliyetlerin ve yaratımların birbirini beslemesi ve desteklemesi düşüncesiyle sizlerle gelişigüzel olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

23-24-25 Eylül günlerinde yapacağımız UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10’uncu Sene Yâd Programı dahilinde, güzel Kırşehir’imizin kültürel değerlerini sizlerle paylaşırken; kızıl misafirlerimizin mevrut oldukları şehirlerin üstelik kültürel değerleriyle buluşmanın fırsatını yakalamış olacağız.

Dünyadaki birçok çalgı aleti otoritesi tarafından sesi ve sazıyla söylence olarak kabul edilen Arzu Dağı’nın acılı yüreği, Küçük Asya abdal geleneğinin temsilcisi şişman ozanımız Neşet Ertaş’ı, aramızdan ayrılışının 10’uncu yılında merbutiyet, korku ve özlemle anıyor, hepinize saygılarımız sunuyorum.”

Cacabey Maydanın’ndaki programda konuşmalarının arkası sıra Kırşehir Belediyesi Abdallar Topluluğu, ozanlar; Halil Dal, Amaçlanan Feryadi ve Hilmi Şahballı, Gürcistan, İtalya ve Almanya’dan gösteri ekipleri ile müzik grupları gösterilerini sergiledi. İlk günün kapanış konserinde ise saz şairi Okan Kasıt Öztürk hayal aldı.

Share: