Kızılay’ın kıvrak afiyet araçları köylerde tarama yapacak

Elazığ’ın da eklenmesiyle 11 ili etkilediği belirlenen Kahramanmaraş depreminin yaraları sarılmaya devam ediyor. Kızılay, afetin hızla peşi sıra içki temini ile başlattığı keyif desteğini bölgeye göndereceği mobilize sağlık araçları ile sağlamlaştırma ediyor. Halihazırda psikodestek birimleriyle kıran bölgesinde ruh bilimsel sıhhi imdat hizmeti veren Kızılay, sağlık hizmetlerine erişimde sıklet aktif rustik kesimde birinci basamak sağlık hizmetleri alabilmeleri için 6 mobilize afiyet ara bulucu facia bölgesine gönderiyor.

Tekmil kuvvetli, içerisinde tetebbu, zaman tahlilleri, röntgen, EKG, solunum işlev testi yapılabilen ateş parçası esenlik araçlarında, görmüş geçirmiş hekimler alelhusus merkezlere ulaşamayan rustik bölgedeki hastalara ulaşarak muayenelerini yapacak. Araçlarda iki doktor, bir bacı, bir ruh bilimci ve tıpkı röntgen teknisyeni bulunacak. Vesait, 17 Şubat’tan itibaren Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman ve Osmaniye’da turist esenlik hizmeti verecek.

MOBİL DİŞ KLİNİĞİ DA HİZMET VERECEK

Atak sağlık araçlarının yanında etkin diş kliğini da hizmete sunan Kızılay, Gaziantep’in Islahiye ilçesinde diş hastanelerine erişimi olamayan afetzedelere evgin durumlarda hizmet verecek. Süreç içerisinde gönüllü diş hekimlerinin katkıları ile bu hizmetin bile yaygınlaştırılması planlanıyor.

Kıvrak sağlık araçlarını bölgeye uğurlayan Kızılay Genel Başbuğ Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmayan, afetzedelerin seçme soy ihtiyacının karşılanması üzere Kızılay’ın seferber olduğunu belirterek “El günlerden geçiyoruz. Ülkemiz belki üstelik en nazik felaketlerinden birini yaşıyor. Kayıplarımız var, yaralılarımız var, yakınlarını kaybedenlerimiz var. İnşallah bugünleri dayanışma içinde kalarak atlatacağız. Afetin ilk gününden itibaren temel görevimiz olan tagaddi alanına yoğunlaştık. Bugün 500’den aşkın noktada 3 milyon kişiye 3 sefer hamam aşındırmak verebilecek noktaya geldik. Diğer canlılık alanlarında dahi gücümüzün yettiğince müzahir rolümüze devam ediyoruz. Keyif alanında Sağlık Bakanlığımızla koordineli namına hizmetlerimize devam ediyoruz. Tıpkısı yandan psikososyal destek veriyoruz. Diğer yandan depremzedelerin haddinden fazla çetin hijyen ihtiyaçları var. Bu anlamda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Zaman sahada birlikte gördüğümüz ve Bakanlığımızla yaptığımız istişareler neticesinde aynı gerekseme kendisine belirleme ettiğimiz hareketli esenlik araçlarımızı sahaya gönderiyoruz. 6 nüsha cıvıl cıvıl keyif ara bulucu hazırladık. Bizler faal araçlarımızla temas yere, herkese ulaşabilmenin gayreti içerisindeyiz. Bu araçlarda antrparantez gönüllü doktorlarımız, hemşirelerimiz ve psikologlarımız fariza yapacaklar. Gönüllülerimiz afetin esasen bu yana değme alanda bize yardımcı oldular. Afiyet dahi bu alanlardan biri” diyerek konuştu.

Share: