KILIÇDAROĞLU: KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE TAVİZ VERMEDEN MÜCADELE EDİLİR – 1

CHP Umumi Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kadına gayret uygulayan kim olursa olsun cezasını çekecektir. Kadına müteveccih hızlı ivaz vermeden savaş edilir” dedi.

CHP Eş Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka koordinatörlüğünde ’25 Son Teşrin Kadına Müteveccih Şiddete Cebin Arsıulusal Savaşım Günü’ kapsamında 81 il ve 973 ilçede fırka binalarında eş zamanlı basın açıklaması düzenledi. Ankara’birlikte yapılan basın açıklaması CHP Umumi Merkezi’nde Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile gerçekleşti. Etkinlikte kürsüye çaba gören kadınlar çıkarak yaşadıklarını anlattı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, alelhusus siyasilerin yaşanan kadına şiddeti görmesi, duyması ve hissetmesi gerektiğini söyleyerek, “Duyarsızlık yer ateş şeydir, duyarsızlık haksızlığı besler, duyarsızlık şiddeti besler, duyar girmek lazım. Yeri geldiğinde kadınlarla ilgili haddinden fazla iyicene sözler söylüyoruz. Amma yeri geldiğinde beşer kaskatı oluyor illet, ne gerekçe ile? Değme birimizin siyaseten sorumluluğu var. Şiddete uğrayan kadınlar hemen tıpkısı partinin üyeleri değil. Partisiz olanlar var. Bambaşka partinin üyeleri olanlar var. Kırsalda yaşayanlar var. Nedeniyle şiddetin hayatın temas alanına sirayet ettiğini görüyorsunuz. Tıpkısı sevgili ile uğraşmak amacıyla sorunun muhatapları ile oturup bahsetmek geçişsiz. Gerekçelerini tanımak geçişsiz. Kadına müteveccih şiddetin bu kadar ciddi sonuçlarının olmasının benzeri sebebi var. Siz bu nedenleri ortadan kaldırabilirseniz sunu azından asgariye indirmiş olursunuz” dedi.

‘KADINLA EŞ BİR ELMANIN YARISIDIR’

Kemal Kılıçdaroğlu, “Uyuşturucudan bahsediyoruz. Aileler korkuyor. Geda ailelerin çocuklarından başlıyorlar, çantacı yapıyorlar onları. Bu, şiddeti dahi doğuruyor. Koca egemen bire bir kültürümüz var alışılagelmiş. Böyle olanaksız. Kadınla erkek ayrımsız elmanın yarısıdır, eşittir. Karı mebzul eğitilirse toplum eğitilmiş tamam. Dilimizi, okumayı, yazmayı, sevmeyi, hoşgörüyü annemizden öğreniriz. Babalar daha mesafelidir. Benim babamın bir çocuğunu kucağına aldığını ben görmedim; ama ben aldım kucağıma çocuklarımı. Kızlarını okutmayanlar vardı. Benim ablam hala kıraat barı bilmez söz gelişi; ama ben kızlarımı okuttum. Fakat hakeza tamam. Kızlar okula gitmeli, hayatı ortaklaştırmalıyız” diye niteleyerek konuştu

‘KADINA ŞİDDETE KARŞI ÇIKMALIYIZ’

İktidara geldikleri takdirde kadına şiddette ferah çözme indirimini kaldıracaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “İyi nakız nedeniyle kravat takanın cezasını düşürmeyeceğiz. Kadına yol uygulayıcı ki olursa olsun cezasını çekecektir. Kadına yönelik seri ödünleme vermeden uğraş edilir. Evladını kaybeden anneyi kimesne anlayamaz. Siz anneye hüküm uygularsanız, kadına sürat uygularsanız peki mu; merbutiyet, tolerans varken, acıları bu arada tesahup etmek varken. İnancımız bile böyledir. Sevgili Peygamberimiz ‘Cennet anaların ayağının altındadır’ der. Ne görüşten, kimlikten olursak olalım, kadına şiddete karşı çıkmalıyız” ifadelerini kullandı

‘GÜÇ KADINDADIR’

Kemal Kılıçdaroğlu, kadınların iş birliği süresince olması gerektiğine aksan yaparak, “Şiddeti içselleştirmiş tıpkı Türkiye istemiyoruz. Burada bile kilolu kadındadır haddizatında. Gelişigüzel uğraş verirseniz, benzeri olursanız sesiniz daha aşkın menfaat. Bu coğrafyanın tıpkı yerinde kadına takat varsa, kadınlar o eş üzere angajman olmalı. Duyarsızlıkları biliyorum, farkındayım. Yaşamak aynı haktır; ama keyiflendirmek dahi haktır. Ego yaşıyorsam yaşatmalıyım. İnşallah iktidara gelirsek sülale bindi sigortasını dahi yapacağız. Tek kadının erkeğe mecbur olmasına izin vermeyeceğiz. Geliri yoksa, durumu yoksa hesabına destek yatacak. Kadının fakirliğini kimse bilmeyecek. İfşa etmeyeceğiz. Sadece toplumsal cesamet bilecek o kadının yardım aldığını. Yıpranmamış bire bir konu aralayacağız” dedi.

‘BİZİ BURADAN SİZ ÇIKARACAKSINIZ’

Kılıçdaroğlu, güç mağduru kadınlara seslenerek, “Bize katılın. Herhangi Bir birinize çokça balaban görevler düşüyor. Parçalanmamış sorunları çözmek istiyorsanız, kadına şiddetin önlenmesinde bildirme ağır önlemlerin alınmasını istiyorsanız bize katılacaksınız. Başka sefer bulunmayan. Yer iri derdi faal bu ülkenin kadınlarıdır. Bunları akılla, mantıkla, birikimle ve adam sevgisiyle önleyeceğiz. Yılda ayrımsız kat dünyada kadına hovarda savaşım anılıyor. Ama bizim ülkede seçkin dönem gazetelerin üçüncü sayfasında kadınları görüyoruz. Bizi buradan siz çıkaracaksınız. Ülkenin yarısı avrat. Sandığa gidip ortak irade gösterdiğinizde dünyayı değiştirebilirsiniz. Bakın Dominik’te 3 kadın tıpkısı araya geldi, Konfedere Uluslar bugünü zar etti. 1 Mayıs aynı şekilde. Adalet arayan kadınların günüdür. Adalet özlemek elden sizin hakkınızı bakmak anlamına gelmiyor, bambaşka kadınlarınkini bile aramış oluyorsunuz. Bizim görevimiz sizin yanınızda doğmak” diyerek konuştu. Aktiflik kapsamında ayrıca 100 bininci bakir kadın organ Sıdıka Yılmaz’a üstelik Kılıçdaroğlu tarafından parti rozeti takıldı.

Share: