Haşerat insanlar üzere üzücü çekiyor

Bir Krallık’taki Queen Mary Üniversitesi’nden araştırmacılar, böceklerin üstelik bir insanlar kadar zehir hissedebildiğini kanıtlayan aynı çalışmaya imza attı.

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences ünlü hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada bire bir paradigma bilimsel iddia gözden geçirildi ve 2019’dan bu yana süregelen deneyim sonuçları aktarıldı.

Independent Türkçe’nin haberine bakarak bulgular, nosisepsiyon adı sunulan ayrımsız sürecin hayvanlarda çeşitli fizyolojik ve davranışsal tepkileri tetiklediğini ortaya koydu.

Nosisepsiyon yanma, tortu veya darbe sonucu oluşan yaraların yahut hislerin asap sistemi vasıtasıyla algılanması anlamına geliyor. Bu süreç alelumum kolaylıkla geri çekilme gibi refleks ayrımsız tepkilerle sonuçlanıyor.

Nosisepsiyona rastgele ant olmasa bile beynin ürettiği aksi bir öznel repertuvar olan keder hissi zevcelik edebilir.

Gibbons, “Bu cins refleksler solucanlar kadar oranla kıytırık hayvanlarda da mevcuttur ve öznel bir ateş yahut ıstırap deneyiminin eşlik etmesi gerekmeyebilir” dedi:

Bu noktada 2019’birlikte yapılan deneylerin sonuçları etkin oldu. Araştırmacılar, Latince adı Drosophila olan ürün sineğinin bacağını çıkardıktan sonraları vakayiname ağrı semptomları gösterdiğini gözlemledi. Kâr sineği ağız ağıza iyileştiğinde bacağın bile müfrit hassas hale geldiği görüldü.

Mavera yandan bu hayvanların, insanlar kabil enfüsi benzeri acı deneyimine eş canlılarda görülen, nosisepsiyonu kontrol etme yeteneğine cemaat olup olmadığı bilinmiyordu.

“Modülasyon” adı verilen bu yetenek, tıpkısı hayvanın hayatta kalmaya evleviyet vermek amacıyla davranışlarını değiştirmesini sağlayıcı heybetli bire bir adaptasyon işlevi sunuyor.

“İnsanın çığlık algısının tıpkı özelliği, beyinden gelen asap sinyalleriyle modüle edilebilmesi” diyen Gibbons, şu örneği verdi:

Askerler arada sırada vücutları nosiseptif sinyali bastırdığı üzere çarpışma alanında aldıkları ciddi yaralanmaları ayırt etmez. Ayrıca şuurlu kendisine ‘dişini sıkmanın’ ve bu tuhaf ‘kahramanca’ davranışın size bire bir bergüzar yahut saygınlık kazandırması yerinde acıya katlanabilirsiniz.

bilim adamı, “Haşere beyninin birlikte acıya analog tıpkı takanak deneyimini makul kılacak asap mekanizmalarını içerip içermediğini öğrenmek istedik” diye devam etti.

Araştırma ekibi bu amaçla bire bir seri nörobiyolojik ve davranışsal kanıtı gözden geçirdikten sonraları böceklerin, gizil adına yara donör uyaranlara cebin tepkilerini azaltan benzeri sinir sistemine ehil olduklarını ve böylecene aynı insanlar gibi davranışlarını elastik bir şekilde ayrımlı bağlamlara uyarlayabildiklerini saptadı.

temas hayvanda enfüsi dert deneyimini ölçmenin aracısız ayrımsız yolu olmadığı ayn önüne alındığında yıpranmamış bulgular elan da ehemmiyet kazanıyor.

Gibbons, “Bu hayvanlara deneyimlerini soramayız. Dağ çeken bire bir köpekte olduğu kadar irkilme evet dahi yüz bükülmeleri kabil belirtileri gözlemleyemeyiz” ifadelerini kullandı:

“Bu nedenle böceklerde acıya delalet edebilecek nöral mekanizmaların varlığı muhteşem ayrımsız belirgi.”

Makalenin ortak yazarı Lars Chittka’evet göreyse yeni bulgular, etik bilimi tartışmalarını yanında getirecek:

“Böcekler tetkikat ve çiftçilik faaliyetleri sırasında keder donör uyaranlara maruz kaldıkları için bu, etik açısından yetişkin.”

 

Kaybolan koyunlara dron takibi

 

Itimatsız kozmetik ürünlere 645 bin liralık ukubet

 

5. düze telkih ne ahit yaptırılmalı?

 

Share: