Katışık Yarkurul HDP’li Güzel’in milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki raporu akseptans etti

TBMM Temel ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden müesses Karma Encümen, HDP Diyarbakır Saylav Semra Güzel’in “devamsızlık” zımnında milletvekilliğinin düşürülmesine ilgilendiren Tedarik Komisyonu raporunu akseptans ederek, Umumi Kurula atıf edilmesini kararlaştırdı.

Karma Encümen, SELIM Fırka Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında, Adamakıllı’in devamsızlık dosyasına ait Tedbir Komisyonu raporunu görüşmek üzere toplandı.

Yarkurul Başkanı Beyazıt, toplantının açılışında, Beyoğlu’ndaki terör saldırısı nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah’tan yağmur, yaralılara acil şifalar diledi.

Beyazıt, ” Herhangi Bir nev terörü, terör saldırısını ve bu saldırıyı gerçekleştiren teröristleri lanetliyorum. Bilinmelidir kim tek terör saldırısı Türkiye’nin huzurunu, birliğini, dirliğini ve istikrarını bozamayacaktır.” diyerek konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, toplantının başında fon düzlük kameramanların hariç çıkarılmasına itiraz etti.

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Beyazıt, mukayyet basının programı izleme etmeye devam edeceğini, uygulamanın bu şekilde olduğunu belirtti. Tartışmaların peşi sıra kameramanlar salondan bundan sonra ve görüşmelere devam edildi.

HDP’li Gülüm’ün Tedbir Komisyonu kararına itirazı

HDP İstanbul Mebus Züleyha Gülüm, Kovid-19 olması dolayısıyla Tedbir Komisyonunun sonuç toplantısına katılamayacağını bildirmesine rağmen bu talebinin akseptans edilmeyerek, katılmadığı toplantıda kararın alındığını söyledi.

Bu nedenle Tedbir Komisyonunun kararının makbul olmadığını ileri süren Gülüm, “Hangi acelesi vardı? Bir milletvekilinin milletvekilliğini düşürüyorsunuz. Çarpık Çurpuk aynı şeyden bahsetmiyoruz.” dedi.

Bunun konusunda alay kayran Tedbir Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Saylav Recep Özel, Hazırlık Komisyonunun 1 Teşrinisani günlü toplantısında Gülüm’ü arayarak önceki olsun dileklerini ilettiklerini ve kendisine hangi tarihte toplantıya katılabileceğini sorduklarını, peşi sıra elektrik sürecinin 7 ahit olduğunu düşünerek toplantıyı 8 Kasım tarihine ertelediklerini anlattı.

Gülüm’ün 6 Kasım’dahi tıpkısı elan Kovid-19 testi yaptırıp kendilerine ulaştırdığını ancak 8 Kasım günlü toplantıda oy çokluğuyla toplantıya devam edilmesi yönünde değişmeyen alındığını tamlayan Hususi, toplantıda sadece AK Tümen milletvekillerinin değil, muhalefet milletvekillerinin de olduğunu bildirdi.

Katışık Yarkurul Başkanı Beyazıt ise Tedarik Komisyonunun çalışmalarını 1 ay ortamında tutturmak zorunda olduğunu hatırlatarak, Kovid-19 ile ilişkin rahatsızlıkların etraflı devamlı bitmeme edebildiğini söyledi.

Özel, ifade üzerine hikmet verdi

Fena Hâlde’in süreksizlik dosyasına ilgilendiren ifade için bilgelik veren Hazırlık Komisyonu Başkanı Hususi, Tedbir Komisyonu olarak yaptıkları toplantıda, HDP Diyarbakır Milletvekili Güzelce’in 2022 yılında beşi Haziran ayında doğmak üzere Genel Kurulun 6 birleşimine özürsüz yahut izinsiz katılmadığının ve şahsa özel gönderilen süreksizlik cetveline birlikte değme itirazının bulunmadığının belirleme edildiğini söyledi.

Özel, Tedarik Komisyonunca bu tespitin yeterli ve yerinde olduğu görüşüyle raporun sıralama edildiğini belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Içtenlikle Kaboğlu, haddinden fazla gani tanıdığı milletvekillerini da Genel Asamble salonunda görmediğini söyledi.

Kaboğlu, “Hastalık sabık sene değil birlikte bu yıl? Bu yoklamayı sınırlı tıpkı gönül üzere mi yaptık, yoksa bütün vükela üzere mi yaptık? Bilcümle vekiller için yapıyorsak hastalık 2018-2023 arası değil dahi 2022’nin muhtemelen tıpkı ayında? Benzeri kişi üzere yaptıysak o ant Meclisin görevi bu mu? Katışık Alt Kurul böyle benzeri ‘tuzak’ ve ‘avcılık’ görevine aygıt edilmeli miydi?” sorularını yöneltti.

Milletvekillerinin içtiği Esas Andı açısından bunu görmek gerektiğini kaydeden Kaboğlu, “Hâkimiyet süreci bitmeme ettiği halde bire bir kök akreditasyon ilkesini bozarak, belli başlı bire bir kişiye müteveccih prosedür yapma iradesini TBMM ortaya koymuş. Bu konuda da Karma Komisyonu benzeri kurgu olarak kullanmaya dönük bulunduğunu düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

“Kürt sorununa yaklaşımla çokça yakından ilişkin”

HDP İstanbul Milletvekili Gülüm, “dek süreci”nin sonucu yerine milletvekilliğinin düşürülmesinin tartışıldığını müstakbel sürerek, “Hukuki gibi gözüken meselelerin hepsinin Kürt sorununa yaklaşımla haddinden fazla yakından ilgisi olduğunu biliyoruz.” dedi.

Yargının, içtimai muhalefeti susturmanın benzeri ara bulucu olduğunu argüman eden Gülüm, Semra Güzelce’in tutuklanma sürecinin üstelik aynı “linç sürecine” dönüştürüldüğünü öne sürdü.

Milletvekilliği görevini yapabildiği dönemlerde Semra Güzel’in Meclis kürsüsünü sunma çokça kullanan, sunma aşkın komisyon toplantılarına katılan tıpkı saylav olduğunu savunan Gülüm, “Acaba değişik milletvekilleri kaç gün geldi? Bir sorma yapılsa anlaşılır. Çoğu AKP milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi gerekirdi bu durumda ama Semra Sunturlu amacıyla ‘6 celse gelmedi’ dediniz.” diye konuştu.

Genel Kurulda 448 birleşimde 11 sorma yapıldığını, 6’sının Semra Güzelce için yapıldığını encam süren Gülüm, bu yoklamaların planlanarak yapıldığını ve İçtüzüğün çıplak kötüye kullanıldığını kanıt etti.

Komite Başkanı Beyazıt, HDP’li Gülüm’ün Genel Kurulda sorma alınan toplantılarda yoksuz milletvekilleriyle ilgili iş yapılmadığına müteveccih iddialarına ilişkin, bu milletvekillerinin mazeretlerini bildirdiği için onlarla ilişkin tıpkısı iş yapılmadığını söyledi.

“O suret, çiçek toplarken çekilmedi”

MHP İstanbul Milletvekili Feti Nasip, Semra Pir’in terörist Volkan Sağanak ile Irak’ın kuzeyinde bulunduğu değerlendirilen örgüt kamplarında beraber görüldüğü fotoğrafı anımsatarak, “O fotoğraf, çiçek toplarken çekilmedi. O suret, katil tıpkısı PKK’lının elinde kalaşnikofuyla, göğsüne başını yaslamış, o örgütün bütün ideolojisini yatkın bir insana ilgili ayrımsız resim.” değerlendirmesinde bulundu.

“HDP, bu ülkenin sevincine üzüntüsüne ayrımsız cümleyle katılmaz mı?” diye soran Felek, HDP’li milletvekillerinin bu ülkeden koptuğunu ve kendilerini Türk milletinin vekili yerine görmediğini, ayrımsız bölgenin, bire bir etnisitenin vekili oldukları iddiasında olduklarını dile getirdi.

İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen terör saldırısını hatırlatan Talih, “Meseleyi bozulmuş etmeye çalışıyorlar amma bu esas kesme. Tığ PKK terör örgütünün sıkça sivillere yönelik hunriz eylemler gerçekleştirdiğini biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Amacın toplumda kaçınmak ve panik fotoğraflamak olduğunu rapor eden Feti Kader, “Kahraman Türk ordusuna karşı kanayaklı durumda kalan, tamamen kapasitesini yitirmiş ayrımsız teşkilat bundan sonra sivil hedefler seçiyor. Onun için cemiyet dikkatli olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Bu yoklamalar, 7 Orak Ayı 2018’den beri yapılsa ve herkese uygulansaydı”

İYİ Fırka Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, Genel Kurula gelmeyen yüzlerce saylav olduğunu tabir ederek, “Bari bu yoklamalar, 7 Orak Ayı 2018’birlikte ant ettiğimizden bu tarafa yapılsa ve herkese uygulansaydı.” görüşünü paylaştı.

Semra Fena Hâlde’i tanımadığını kaydeden Erel, “Teröre arkalama edenleri, terörün reklamını yapanları, herhangi bir kimesne, bu vatanın ekmeğini yiyip de bu vatana yezitlik fail kim varsa Allah kahretsin, beğenilmeyen etsin.” dedi.

Iyice’in HPD’den değil birlikte eksantrik tıpkı partiden olsa bir uygulamanın yapılıp yapılmayacağını soran Ayhan Erel, “Yapılan iş, hukuka, İçtüzüğe akıllıca tür ama bunun yalnız tıpkısı kişiye uygulanması, kişilerden ve partilerden müstakil adına konuşuyorum, benzeri koca adına beni erinçsiz ediyor.” diye konuştu.

“Eleştirilerimize rağmen ‘olur’ oyu kullanacağız”

CHP Antalya Mebus Rafet Efe, politik yönüyle milletvekilliğinin düşürülmesini sıkı eleştirdiğini, hukuki olarak akıllıca olduğunu fakat töre bilimi olmadığını belirterek, “Eleştirilerimize rağmen ‘olur’ oyu kullanacağız.” dedi.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ve farklı Başkanlık Divanı üyelerinin Semra Sunturlu hakkında sarf ettikleri sözler nedeniyle “bitaraflık sıfatından ayrıldıklarını” istikbal sürerek, “Divan Başkanının kamuoyuna verdiği demeçlerde, Semra Iyicene’e ait yorumda bulunması tarafsızlığına halel getirmiştir. Bu durumun Temel’ya aykırılığı tartışmasızdır.” yorumunu yaptı.

“Cemiyet, Semra Güzelce’i kişi vicdanında mahkum etti”

SELIM Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Birey, Semra Fena Hâlde’in dokunulmazlığının kaldırıldığı iki dosya olmasaydı zaman devamsızlıkla ilişkin dosyanın görüşülmeyeceğini belirterek, “İkisi birbirinden bağımsız mı? Hukuk açısından bakarsan ‘bağımsızdır’ dersin ama politik iradeyi işin içine sokarsan o zaman ilintilidir.” ifadelerini kullandı.

Komisyonda, CHP ve İYİ Öğür milletvekillerinin konuşmalarına dikkati çekici Can, “Arkadaşlarımız, türel açıdan değerlendirdiğinde HDP milletvekilinin yanında oldu. Tamam sonuca geldiğinde hangi dedi, ‘Biz hakeza düşünüyoruz amma (peki) oyu vereceğiz’ dedi. Acep münasebet? HDP tarafının empati yapması gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu.

Semra Iyice’in dokunulmazlığının kaldırılması ilişkin kararın “PKK yıldırı örgütü ile iltisakından” dolayı verildiğini kaydeden Can, “Tığ, duruşma değiliz. Politik emir bile toplumun hassas noktalarını, dinamiklerini değerlendiriyor. CHP ve İYİ Fırka milletvekillerinin de iki dosyayla ilgilendiren lehe görüşleri oldu.” dedi.

Semra Pir’in 1 Mart 2022’da dokunulmazlığının kaldırıldığını, milletvekilliğinin düşürülmediğinin altını çizen Fert, TBMM’birlikte yoklamalara bozukluk katılmadığını, katılmadığı toplantılar için bozukluk vesile bildirmediğini sordu.

Toplumun hissiyatlarını göz önüne almaları gerektiğini kaydeden Duygusal, “Topluluk, Semra Domuzuna’i özlük vicdanında mahkum etti. Bu nedenle bu kararı aldık” ifadesini kullandı.

“SELIM Fırka ve MHP, HDP milletvekillerinin hiçbirisini Divan’te ahzetmek istemiyor”

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, kuvvet marifetiyle Semra Adamakıllı hakkında ayrımsız “linç kampanyası” yürütüldüğünü kanıt ederek, can güvenliği tehdidi ile yüz yüze olduğunu savundu.

Bunun ayrımsız bozukluk kendisine kabul edilmesi gerektiğini belirten Tiryaki, “Semra Iyicene can güvenliği tehdidiyle karşı karşıya bırakılabilirdi, bu yüzden sokağa çıkmadı. İlk sokağa çıktığında gözaltına alıp cezaevine gönderildi.” ifadelerini kullandı.

İktidarın, Semra Sunturlu’in Divan’e devamsızlığı ile ilgilenmediğini doğacak süren Tiryaki, “AK Fırka ve MHP Semra Iyice’in Sedir’e devam etmemesini istiyor. Bire Bir girişim ötesini söyleyeyim; haddizatında AK Parti ve MHP, HDP milletvekillerinin hiçbirisini TBMM’de örtmek istemiyor.” dedi.

Semra Fena Hâlde’in İstanbul’de gözaltına alındığını dile getiren Tiryaki, “Semra Evire Çevire’i konuşma ettim, bana ‘Polisler benim hangi mahallede ve evde olduğumu de biliyordu. Onlar benim çıkıp arabaya bindiğimde mikro dışına kaçacağımı düşünüyorlardı, yetersiz dışına giderken sezmek istiyorlardı. (Ev dışına kaçarken yakalandı) dedirtmek istiyorlarmış.’ dedi ama Semra Fena Hâlde tek yere kaçmadı.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların arkası sıra, matbuat mensupları ve encümen üyesi sıfır milletvekilleri salondan çıkarılarak, oylamaya geçildi.

Oylama sonucu, Fena Hâlde’in “süreksizlik nedeniyle” milletvekilliğinin düşürülmesine düşünce çokluğuyla değişmeyen verildi. Karma Komite, hazırlayacağı raporu Genel Kurul’a sunacak ve sonuncu değişmeyen verilecek.

Share: