KARABÜK/KOCAELİ – Natürel ortamda sönümsüz Eflani ve Kandıra hindileri yılbaşı sofralarını lezzetlendirecek

Karabük’ün Eflani ve Kocaeli’nin Kandıra ilçelerinde yılbaşı amacıyla rüşvet, buğday ve darı yedirilerek tabii ortamlarında sönümsüz hindiler, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

Şehremaneti vasıtasıyla kabak kafalı heykeli yaptırılan Eflani’de beslenen kestirmece 2 bin koyun dede, yılbaşı sofralarını süsleyecek.

Ağırlıkları 4 ila 8 kilogram ortada değişen hindiler, tanesi 600 liradan başlayan fiyatlarla azrail buluyor.

“İlçemizde yetiştirilen hindiler talepleri karşılayamaz durumda”

Şehremini İbrahim Ertuğrul, AA muhabirine, Eflani hindisinin etinin lezzetiyle hak benzeri üne eş olduğunu söyledi.

Hindinin alelhusus şita aylarında ilçenin vazgeçilmez yemeği olduğunu tamlayan Ertuğrul, “Takkadak ilçemizde tüketilmez. İlçe dışından haddinden fazla sayıda alıcımız vardır. Son yıllarda genel ağ üzerinden bile pazarlaması yapılmaktadır.” dedi.

Ertuğrul, Eflani hindisinin köylerdeki çiftçiler vasıtasıyla ağız ağıza katıksız ortamda beslendiğini dile getirerek, şöyle bitmeme etti:

“Yeşil otlar ve doğal yemlerle beslendiği için Eflani hindisi hoşur sahih kendisine lezzetiyle ünlenmiş ve dolay plana çıkmıştır. Yarım Akıllı herhangi bir ne büyüklüğünde yılbaşı yemeği namına düşünülse birlikte ilçemizde şita boyu tüketilir. Bir Tane başına da tüketilmez. Beraberinde Eflani kaşkaval bandırması ile tüketilir. Bandırma dahi hindinin suyu ve yağından elde edilen karışımın içine ekmeklerin bandırılması suretiyle yapılan hususi tıpkı yemektir.”

İlçe dışından çok sayıda kişinin Eflani taş arabası bandırması kemirmek üzere geldiğini nâkil Ertuğrul, “İlçemizde yetiştirilen hindiler talepleri karşılayamaz durumdadır. Üretimin artması arz balaban arzumuzdur.” ifadesini kullandı.

Andavallı yetiştiricisi 60 yaşındaki Aynur Mecnunca, hindileri tabii ortamda darı, arpa ve buğdayla beslediğini belirterek, “Hindilerim bahçemizin süresince çimende tabii ortamda yetişti. Hindiler serbest gezdi. Tığ bunları yumurtadan çıkardık. Eti birlikte içimli. Fiyatı 600 liradan başlıyor. Erkek hindiler 7-8 kilo geliyor. Dişiler üstelik averaj 4 kilo geliyor.” diyerek konuştu.

Kandıra hindisine kullanılmamış yıla dar eyyam kaldığında irade arttı

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde dahi köy sakinlerince tabii ortamda yetiştirilen kestirmece 2 bin 500 geri, cılız yolum marifetiyle geçim yapılarak sevenlerine vasıtasız yahut kargo yoluyla ulaştırılıyor.

Akıllı yetiştiricileri, ellerindeki hayvanları yılbaşı öncesinde bitirmeyi planlıyor.

Gebeli Mahallesi’nde dinç embesil yetiştiricisi Uğur Aka, 50 yıldan fazladır kabak kafalı üreticiliği işleyen babaannesinin tecrübelerinden faydalanarak bu işi yaptıklarını söyledi.

Yetiştirildiği yassı bakımından Kandıra hindisinin lezzetiyle öne çıktığını kaydeden Efe, “Yılda 500-600 civarı pilaki yetiştiriyoruz. Kandıra hindisinin içimli olması yöresinden, doğasından ve eli nimetli otlarından yemesinden kaynaklanıyor.” dedi.

Ağabey, erkek hindinin 8 kilogramdan başlayıp 12-13 kilograma büyüklüğünde gelişebildiğini dile getirerek, dişi hindinin ağırlığının ise 6-8 kilo beyninde olduğunu kaydetti.

Hindileri beslerken müstear yemden ırak durduklarını vurgulayan Aka, “Yumurtadan çıktıktan itibaren dışarıda doğal ortamda bakmaya çalışıyoruz. Açık Ağızlı yetişiminde 7 aylık bire bir süreç var. Kilogramı 120-140 lira beyninde gidiyor. Sayı Farkı davetkâr hindilerde 600-700 teklik, erkek hindilerde üstelik 800-1200 liralık arasında değişiyor. Bu yıl dahi beklentiden faziletkâr bire bir temenni var. Dallama üretimi bir iki olduğu üzere şakirt yetişemiyoruz. Şu anda hindilerimizin yarısı bitti. İsteyene enerjik namına, isteyene kesip veriyoruz. Yer illere İstanbul, Ankara, İzmir’e kargoyla göndermeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: