İşgalci şekle bürünen “Streptokok A” bakterisinde ahiret yolculuğu riski

– İşgalci şekle bürünen “Streptokok A” bakterisinde ahiret yolculuğu riski

İSTANBUL – Geçtiğimiz günlerde 3 yaşındaki Aras Sönmez’in vefatına sebep yerine bildik strep A (A grubu Streptokok) bakterisi ile ait Prof. Dr. Iftihar Şerefhanoğlu, “Nadiren dahi olsa bu bakteri türü invaziv evet birlikte işgalci (invaziv) diye adlandırdığımız şekle bürünerek ölüme sebebiyet verebiliyor. Sunma büyük etken namına enflüanza (influenza) kabilinden viral ense solunum enfeksiyonlarındaki artışı gösterebiliriz” dedi.

Avrupa’de Strep A bakterilerinin sebep olduğu ölümsek hastalık vakaları, geçmiş yıllara bakarak yavaş ayrımsız artım gösterdi. Acun çapında tedirginliğe neden olan bakteri, geçtiğimiz günlerde Ankara’bile aktif 3 yaşındaki Aras Sönmez’in birlikte vefatına etmen oldu. Genelde Strep A bakterisinin oluşturduğu enfeksiyonların belli belirsiz derbent enfeksiyonu (dokunaklı, argıt ağrısı) belirtileri ile seyrettiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Iftihar Şerefhanoğlu, bakterinin seyrek birlikte olsa vücutta işgalci şekle bürünerek ölüm riskini oluşturduğuna dayalı uyarılarda bulundu.

En haddinden fazla 10 gözyaşı altı çocuklarda görülüyor

Strep A’nın yıpranmamış ayrımsız bakteri türü olmadığını söyleyen Altınbaş Üniversitesi Tababet Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Övünç Şerefhanoğlu, “Haddizatında bildik ve rastgele antlaşma da enfeksiyona misil açan bir bakteridir. Yeryüzü çokça görüldüğü ekip ise çocuklardır. Özellikle anaokulu, çocuk yuvası ve ilkokuldaki çocuklarda koca olarak enfeksiyon işleyen benzeri bakteri çeşididir. Yaptığı enfeksiyon alelumum belli belirsiz oluyor. Yani boğaz ağrısı, biberli, halsizlik, yüzde kızarma ve vücutta viran üzere benzeri tabloya misil açmaktadır. Mahdut beklediğimiz hikâye bu. Ancak nadiren bu bakteri boğazda kalmayıp vücuda yayılabiliyor. Akciğerleri, kanı, özelikle deri yiyici bakteri kendisine bildiğimiz şeklinde vücudun farklı alanlarını hâlsiz eden tıpkı ayla dönüşebiliyor. Buna invaziv veya işgalci form diyoruz. İşte bu ölüme sebep olan olay Streptokok’un kıymetli tanıdık invaziv yani işgalci şekli” dedi.

Viral enfeksiyonlar bakterinin işgalci şekle bürünmesine amil oluyor

Alelhusus Ilkgüz 2022’den itibaren Avrupa’daki 10 gözyaşı altı çocuklarda bakterinin işgalci şeklinde çoğalma görüldüğünü ve bunun dahi yeryüzü büyük sebebinin viral enfeksiyonlardaki artış olduğunu ifade fail Prof. Dr. Şerefhanoğlu, “Covid pandemisi ile gelişigüzel viral enfeksiyonlarda bire bir azalma olmuştu. Ancak geçtiğimiz seneden itibaren viral enfeksiyonlarda esasen aynı çoğalma var. Viral enfeksiyonlarla birlikle bu Streptokok’un öğün açtığı enfeksiyonda bile aynı artım var. Alelhusus influenza (grip) virüsü ile A grubu Streptokok enfeksiyonu alay malay olduğunda bu bakteri enfeksiyonu henüz aheste seyredebiliyor. Bu işgalci tarzı dediğimiz enfeksiyon seklini alabiliyor. Yani pandemiden sonraları viral enfeksiyonlarda ayrımsız çoğalma olması Streptokok’un işgalci şeklinin ortaya çıkmasına dayanak noktası hazırlamış tür” şeklinde konuştu.

Yakın zamanda üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş torunlar dikkat

Ağız Ağıza mıhlı çocuklarda bile bu bakterinin ölümcül namına seyredebileceğini fakat mail zamanda arka teneffüs yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda ekstra özen edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şerefhanoğlu, “Muafiyet sisteminin darmadağın olmasına on paralık lüzumlu namevcut. Tamamen metin çocuklarda bile olabiliyor. Amma özellikle mümasil zamanda dip solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş olanlarda riziko biraz daha fazla. İnflüenza virüsü dokuda değişikliğe illet olarak bu bakterinin tutunmasını kolaylaştırmakta ve ayrıca bağışıklık sistemini bozabilmekte ve bu bakterinin işgalci şekli almasını kolaylaştırmaktadır. Öncelikle aileler ve hekimlerde bu konuda aynı farkındalık oluşturulmalıdır. Hele art solunum yolu enfeksiyonu kâin çocuklarda iyileşmenin olmaması yahut kötüleşme ayırt edilmesi halinde derhal doktora gidilmeli. Faziletli ateşle seyreden olgularda bu bakteri var mı diye test yapılmalı. Boğazdan yapılan tıpkısı sürüntü testi ile birkaç an ortamında rahatlıkla tespit edilebilir. Bakteri tespit edilmesi halinde birlikte çabukça antibiyotik başlanmalıdır” dedi.

“Grip aşısının direkt etkisi olduğu görülmedi”

Grip aşısının doğrudan etkin olduğuna dayalı ayrımsız bulgu olmadığını üstelik söyleyen Şerefhanoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Enflüanza aşısı inflüenzayı azaltabilir ama tekrar de bu işgalci bakteri grubunu azalttığı yepyeni. Fakat grip aşısı ile inflüeanzayı henüz belli belirsiz geçirirsek bire bir ihtimal Streptokok’u bile azaltabilir. Ama enflüanza aşısı ile aralarında direk bire bir münasebet gösterilmemiştir. Bu bakterinin işgalci şekli eskiden beri olmakta idi. Hemen bu sene benzeri artma var. Bu artışın arz oylumlu sebebi birlikte viral enfeksiyonlarda artış olması. Bu nedenle özellikle çocuklarda viral enfeksiyonların iyileşmemesi yahut çocuğun genel durumunda kötüleşme olması halinde katiyetle hızlıca doktora başvurmalarını kaynak ederim.”

Share: