İnternette emlak ilanlarında kullanılmamış periyot

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) eliyle yayınlanan yeni düzenleme ile internette gayrimenkul ilanlarında yeni gün başladı. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile sosyal iletişim araçları başta girmek için, web portalları üzerinden yapılacak taşınır, emlak ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması yahut kiralanması işlemleri imdi Gelir İdaresi Başkanlığına aylık adına bildirilecek. Böylecene taşınmazlar piyasalarını manipüle ederek konut fiyatlarını yükselten fırsatçılara ayn açtırılmayacak.

Örneğin, tıpkısı gayrimenkulü 5 milyon liraya genel ağ üzerinden sattığınız, ancak vergi ve harçların çokça çıkması cihetiyle gayrimenkulün fiyatını 2 milyon liralık adına gösterdiniz. İlana koyduğunuz site, satışın 5 milyondan olduğunu Sağlık İdaresine bildirecek. Benzeri şekilde tapu da bu satışın 2 milyon lira namına tescil edildiğini Dirimlik İdaresine bildirecek. Dirimsel İdaresi aradaki ayırt büyüklüğünde alıcı ve satıcıya masraf matrah farkı çıkaracak ve Rüşvet Ziyaı Cezası ile tahsilini yapacak. Vandöz açısından ise 5 yıllık süreyi doldurup doldurmadığına bakıp ona bile ayrıyeten matrah farkı ve alacak kaybı cezası kesilecek. Bir şekilde bu satışa aracılık fail emlak bürosu varsa ve faturasını bile kesmediyse ona birlikte mal ceza uygulanacak.

‘Mağduriyet sona eriyor’

Elfi Taşınmazlar Umumi Heyet Başkanı Özkan Aydemir, söz konusu düzenlemenin özellikle düzme ilanlar ile asıl değerleri manipüle eden fırsatçılara geçit verilmeyeceğini ve bu sayede vatandaşların mağduriyetinin en aza indirilebileceğini söyledi. Aydemir, “Gayrimenkul piyasaları son birkaç yıldır ne yazık ki ciddi ayrımsız ipham ve karşılık dengesizliği ile savaşım içindeydi. Bu müphemiyet ve denk politikalarındaki insicamsızlık cihetiyle başta vatandaşlarımız kalkmak amacıyla umum kesimlerin mağduriyeti söz konusuydu. Fakat yeni yapılan düzenleme ile bu sorunların uzun vadede önüne geçileceğini düşünüyoruz” dedi.

Mavera yandan aranjman ile basamak fiyatlarında cesim bire bir oranda düşüş yaşanıyor. Düzenlenmenin yayınlamasından itibaren güdük ahit içerisinde yurt portallarında meydan kayran ilanların tıpkı çoğu üstelik yayından kaldırıldı.

İnternetten günlük silinen hane ilanı sayısı ikiye katlandı

 

Göz car sitelerine ahenktar bilgi verme zorunluluğu getiriliyor

 

Konutlarda Isı Canlılık Projesi başladı

 

Konutta istihsal şüphesiz artar?

 

Değişen basamak itimat sisteminden kim zahir etkilenecek?

 

Share: