İmar affının önünü anahtar düzenleme

AKP, yer bağan tekaüt maaşını 3 bin liraya çıkaran, Kredi Garanti Fonu’na (KGF) aktarılacak kaynağı 50 bilyon liradan 100 bilyon liraya yükselten ve memurlara 3600 melfuf ses seda verilmesini sağlayan yasa teklifini TBMM’ye sundu.

Dünya’dan Sevgili Sakarya ve Hüseyin Gökçe’nin aktardığına göre yapılacak aranjman gereğince, 2022 öncesi yapılarda müsaade şartı aranmayacak. Sunma düşük emekli maaşı 3 bin liraya çıkarken, fiş-fatura vermemenin cezası 4 katına çıkma.

31 Aralık 2021’den ilk mamul inşaatlar üzere geçerli

Teklif ile mamure affını yakın aranjman de geliyor. 31 Mesafe 2021’den önce yapılmış inşaatlarda, elektrik ve su aboneliği üzere mezuniyet kabul etme ve ruhsata göre ika şartı kaldırılıyor. Toplam 57 maddeden oluşan teklifin Türkiye Büyük Ulus Meclisi tatile girmeden kanunlaşması bekleniyor.

İmar Kanunu’nda başkalık

Yasa teklifinin 37. maddesi ile 3194 basit İmar Kanunu’nda farklılık yapılıyor. Bap gerekçesinde yazdığı şekliyle; uğrun kullanımın azaltılması üzere yapım ruhsatı almış ancak kullanma izni verilmeyen yapılara geçici adına cıvıltı ve su aboneliği verilmesiyle ilişkin müddet uzatılıyor.

Su aboneliği alabilmek için çatı ruhsatı almış olma şartı kalktı

Yani 1 Orak Ayı 2022’ye büyüklüğünde bu kapsamda olan yapılara abonelik verilebilecek. Madde ile getirilen temel cesim düzenleme ise neşelilik ve su aboneliği verilebilmesi amacıyla yapı (yapım) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 31 Meyan 2021’e büyüklüğünde mamul binalar üzere aranmayacak. Elhasıl, faaliyet ve akarsu aboneliği alabilmek için çatı ruhsatı almış olma şartı kaldırılarak, bu durumdaki binalara tıpkı kök af getirilmiş oluyor.

İmar affının önünü anahtar

Uzmanlar, bunun aracısız bir mamure affı olmadığını, ancak imar affının önünü açabilecek bire bir aplikasyon olduğunu belirttiler.

Düzenlemenin motamot kanunlaşması yerinde, yaptıkları konutlar için iskan almamış müteahhitlerin elan basit eş yapmasının önünün açıldığını söyleyen kaynaklar, “Günümüzde müteahhitler konutu satıyorlar ancak iskan olmadığı üzere ruh ve akarsu aboneliği şantiyeden kullanılıyordu. Familya alanlar üstelik daima müteahhidi sıkıştırıyorlardı. bundan sonra imar başvuruları birlikte düşebilir” açıklamasını yaptı.

Küresel çaptaki gayrimenkul balonu elbet sönecek?

Bodrum’bile yurt dolandırıcılığı

Kaçan Ruslar Türkiye’den yurt alıyor

Konutta üretim elbette artar?

Değişen ev itimat sisteminden kim kuşkusuz etkilenecek?

BDDK’dan ev kredilerine ait bakir değişmeyen

Share: