İngiltere’de konut piyasası çöküyor mu?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ DUYUM SERVİSİ

İngiltere’dahi 2008 yılında basamak fiyatları doruk noktasındayken, ÇAKER’deki faziletkâr faizli mortgage krizi uluslararası boyutta aynı itimat sıkışıklığına defa açmıştı. İngiltere’birlikte mortgage kredileri takkadak durduruldu. Bu birlikte göz satışlarının bıçak kabilinden kesilmesine misil açtı ve ev fiyatları birdenbire ve koyu tıpkı düşüş yaşadı. Mortgage krizinin hatırası ve geniş tıpkısı alana yayılan sonuçları bibi birçok insanın zihninde sıcaklığını koruyor.

Fidelity International’dan Becks Nunn’ın haberine göre, İngiltere merkezli finans kurumu Nationwide’ın akıbet yayınladığı ev eşit endeksi, sayı farkı bölük fiyatlarının İngiltere’dahi peş peşe 11’inci ayda üstelik arttığını ve 271.613 sterlinlik rekor seviyeye ulaştığını gösteriyor. Bu süreçte ürem oranları yükselmeye devam ediyor ve tıpkı nekahet ihtimali daha çok ayrımsız dedikodudan fazlasıymış kadar gözüküyor. Bu şerait, İngiltere’birlikte hane balonunun giderek patlayabileceğini kanıtlıyor.

Eş fiyatları neden bu büyüklüğünde efdal?

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak, pandemi süreci başladığında bütün evine çakılı kaldı ve ev piyasası donma noktasına geldi. Konut piyasasında baştan benzeri ruh yaratabilmek için ise hükümet kâh önlemler kabul etmek yerinde kaldı.

2020 yılı Orak Ayı ayında, ilk olarak, evvel 500 bin sterlinlik mal satışını nitelik vergisinden affedilmiş tutan ayrımsız plan ile yola çıkıldı. Alıcılar bu idrak indiriminden yararlanmak üzere adeta sıraya girdi ancak nitelikli bölük arzının tutkun ve sınırlı olması zımnında fiyatlar tırmanmayı başladı.

Peşi Sıra, 2021 yılı Nisan ayında başlatılan ve yalnızca yüzde 5’lik bir depozito ile ipoteklerin garanti altına alınmasını sağlayıcı hükümet destekli yüzde 95 ipotek planı devreye sokuldu. Bu durum ancak denk araştırması yapabilecek alıcıların bazılarını kullanılmamış evlerinin merdivenlerine büyüklüğünde götürünce, kalan talep karşısında eş fiyatları yeniden alevlendi.

Pandemi süreci fiyatlı kentsel alanlardan elan alçak gönüllü bölgelere göç talebini artırdı ve bu boyut ev fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Umum bunlara uzaktan çalışmanın ev piyasası üzerindeki etkisi dahi eklendi. Pandemi süreci evden çalışmayı bire bir seçenekten ayrımsız zorunluluğa dönüştürdü. Bu da bir nice eş amacıyla işe gidip gelmeyi gücük yürüyüşlere indirgemesine hastalık oldu. Akıbet kendisine pahalı kentsel alanlardan elan alçak gönüllü bölgelere hicret talebi arttı ve bu nitelik hane fiyatlarının tıpkı sefer elan ve bu posta önlenemez şekilde yükselmesine neden oldu.

Mütezayit getiri oranlarının etkisi

İngiltere Eşkâl Bankası, 2021 yılından beri enflasyonu kontrol altına alabilmek amacıyla Faiz oranlarını istikrarlı şekilde artırıyor. Şu dakika bu ihtişam yüzdelik 9,1 ile sonuç 40 yılın sunma faziletkâr seviyesinde seyrediyor.

Nationwide Ser Ekonomisti Robert Gardner, basamak balonunun patlamaya hazır olup olmadığıyla ilişkin kendisine, ev satın alımları üzere onaylanan tutu sayısının April ayında pandemi öncesi seviyelere düşmesiyle gelişigüzel, ev piyasasında tıpkısı yavaşlamanın belli belirsiz işaretlerinin birlikte gelmeye başladığını söylüyor. Gardner, “Amma Velakin, efdal enflasyonun hanehalkı bütçeleri üzerinde artan suratsız baskısı hücre alındığında ev piyasasının şaşırtıcı tıpkı ivme yakaladığını dahi ahzetmek gerekiyor” diyor. Gardner, piyasadaki basamak stokunun bağan olmasının dahi hane fiyatları üstünde yukarı taraflı tıpkı baskının bitmeme etmesine koruyucu olduğunu sözlerine ekliyor.

Birinci Sınıf basamak sıkıntısı

Ufukta ekonomiye dair dokuz canlı çok isimsiz bulunuyor. Yükselen ev fiyatlarının insana gür hissettiren tarafı, mütezayit dirim maliyeti ve faiz oranlarının üst yönlü ivmesi arasında belki de buharlaşacak ve bu de piyasaya ayrımsız düzelti gelmesini sağlayacak. Fakat nitelikli göz talebi hala arzın haddinden fazla üzerindeyken, göz piyasasında nazik benzeri dekadans evet da yeniden bir emniyet sıkışıklığı yaşanma olasılığı oldukça düşük görünüyor.

ESIR’birlikte bekleyen bölük satışlarında şaşırtı

 

Faziletkâr para şişkinliği en çok İngiltere’yi vuracak

 

Share: