Inkıbaz problemi yaşayanlar bu gıdalardan ırak durmalı

CÜRET Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Ehlivukuf Dr. Tevfik Ulvi Küçükbaş, “Lifli gıdalardan geda nemalanmak, günlük alınan nakit miktarının elverişsiz olması, durağan yaşam, dışkılama hissi olup tuvalete gitmemek, kalın ve fazla miktarda müshil ve lavman kullanımı, şeker (diyabet) hastalığı, kızgın iç sendromu ve çölyak hastalığı gibi keyif problemleri kabızlığın nedenleri arasındadır” dedi.

Uzman Dr. Küçükbaş, inkıbaz vakalarıyla ilişkin açıklamada ve önerilerde bulundu. İncir, kayısı hurma, erik kabil lifli besinler, kepekli gıdalar, ehliyetli miktarda göveri ve sonuç tüketiminin kabızlığa iyi geldiğini dile getiren Küçükbaş, “Ayrıca, likit alımının artırılması, eğlenceli reviş ve idman yapılması kabızlığın giderilmesinde ve önlenmesinde oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra inkıbaz yerinde yağız öz, kolalama, muz, şeftali ve posasız gıdaların fazla tüketiminden kaçınılmalıdır” ifadelerini kullandı.

KABZILIK BELİRTİLERİ

Kabızlığın benzeri çor sayılmamakla beraber, görülme sıklığı itibarıyla sindirim sistemi şikayetlerinin başında geldiğini rapor fail Küçükbaş, alma belirtilerini şöyle sıraladı:

“Topak topak, sıska ve anif özellikte dışkı, dışkının çıkışının baskı ve ağrılı olması, anal bölgede tevettür ve rektumda dışkının çıkışına engel varmış hissi, tuvaletin tüm rahatlamayı sağlayacak büyüklüğünde yapılamaması, yam boşalmama hissi ve dışkılamanın anal bölgenin yahut karnın umum ile basılarak sağlanabilmesi.” Kabızlığın tafsilatlı süre devam etmesinin bazen hastalıkların oluşmasına posta açabildiğini dile getiren Küçükbaş, “Inkıbaz; seyahat etmek, beş altı sıvı tüketmek, az lifli gıda ile beslenmek kabilinden geçici ve düzeltilebilir arı benzeri sebeple gelişebildiği kabilinden ara sıra hastalıkların belirtisi birlikte gibi. Hipotiroidi, etki bağırsak kanseri, divertiküler hastalığı, diyabet, irritabl iç sendromu, bağırsak tıkanıklığı özne durumlar, MS, Parkinson hastalığı alma şikayetlerinin bile görüldüğü hastalıklardır” dedi.

Kabız tanısında, öncelikle hastanın dışkılama alışkanlığı, var olan gayrı şikayetleri, makbul çıkar yol ve destek ürünleri, geçirilmiş hastalıklar ve ailede kabızlıkla ilişkili hastalıkların hekim tarafından ince yerine değerlendirilmesi gerektiğini rapor eden Küçükbaş, “Kabızlığın tedavisi, öncelikle kâh alışkanlıkların düzeltilmesini gerektirir. Yeterli miktarda su içilmesi, sebze, salata, sarıerik, ballıdarı, hurma kadar lifli gıdaların tüketilmesi, ağır ezgi gidiş ve/yahut egzersiz yapılması, kötü etkisi olan bindi ürünlerin ve ilaçların kullanılmaması veya düzenlenmesi ölme tedavisinde önceki yapılması gereken önlemlerdir. İlaç desteği yerine öncelikle bağırsakta lif oranını ve hazır para miktarını zait yumuşatıcılar kullanılabilir. Bağırsak tıkanıklığı şüphesi olan durumlarda doktor aracılığıyla verilmedikçe gelişi iyice ve tavsiyeyle ilaç kullanılmamalıdır. Tıkaç şeklinde merhametsizce dışkı veya bağırsakta geçişi zecrî bazen hastalıklarda doktorun gerekli görmesiyle faziletkâr lavman (sabun, gliserin ve ılık su ile) uygulanır. Pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler uygun olgularda üstünlük sağlayıcı tedavidir” ifadelerini kullandı.

Küçükbaş, kabızlığa ferah gelen şeylere ilgili, “Çevrim içre sıvı alımının artırılması, Kahvaltı öncesinde su içilmesi ve gün zarfında beş altı saat arayla akarsu içilerek vücudun akarsu ihtiyacının karşılanması, arık yahut gözyaşı ballıdarı, sarıerik hurma, erik gibi lifli gıdaların tüketilmesi, ehliyetli miktarda göveri, meyve ve kepekli ürünlerin tüketilmesi, uyumlu reviş ve alıştırma yapılması kabızlığa bol dirimlik ve kabızlığın önlenmesine havari evet” dedi.

BEBEKLERDE KABIZLIK TEDAVİSİ

Bebeklerde peklik durumu yaşandığında temel sütünün kesilmesinin gerekmediği bilgisini veren Küçükbaş, “Peklik, öncelikle doktora bildirilmeli ve doktorun önerileri uygulanmalıdır. Doktorun onayı alınarak bebeğin ay ve kilosuna akla yatkın namına akarsu alımı artırılabilir. Bebeğin yemiş suyu içebildiği dönemde ise zayıf erik ve armut içeren kâr suyu, ferah azık alabiliyorsa meyve ve göveri püresi, tahıllı kumanya verilebilir. Ilık cağ kasların gevşemesini ve bebeğin suratsız yapmasını sağlayabilir. Rektal termometre ile ölçüm yapılması kabil rektal ikaz de çalışkan tür” şeklinde konuştu.

Share: