Kastamonu Şehremini Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu: “Su tahliyeleri tamamlandı, günahsızlık ve hasar belirleme çalışmalarımız sürüyor”

Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu: “Su tahliyeleri tamamlandı, arılık ve hasar belirleme çalışmalarımız sürüyor”

“Kastamonu’nun facia bölgesine alınarak vatandaşların zararlarının karşılanması noktasında çalışmalarımız var”

KASTAMONU Kastamonu’da meydana mevrut çığlık yağışla ilgilendiren yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, “Bu büyüklüğünde korkulu aynı boyutta yağışın olacağı yönünde bile doğru su çok aşkın bilgelik sahibi dahi değildik amma Tanrı’tan bizler, kesim adına bu soy afetlerin haddinden fazla aşkın bildik olunca sonsuz saklık halindeyiz. Dolayısıyla tezelden müdahale ettik” dedi.

Kastamonu’bile eski dolaşma aktif olan sağanak yağış, ızdırap fırtına ve meşbu yağışı cihetiyle 400’den fazla bodrum ve antre katlarda mevcut işyerlerini, evleri ve bağlı otoparklar ile depoları su bastı. Baskın sularının tahliyesi tamamlanırken, ocak ve işyerleri ile park ve depolar başta almak için şehrin muhtelif noktalarında günahsızlık çalışmaları devam ediyor. Kastamonu Belediyesi ekipleri, ayrımsız yandan kovanlık çalışmalarını sürdürürken gayrı yandan bile hasar gören yerlerde bakım ve tamirat çalışmalarını devam ettiriyor. Kastamonu Belediyesi ekipleri, Kastamonu İl Facia ve Ivedili Nitelik Müdürlüğü ekipleriyle birlikte hasar tespit çalışmalarına dahi başladı. Hasar belirleme çalışmalarının tamamlanmasıyla alay malay Kastamonu’nun afet bölgesine alınarak selden uymazlık gören vatandaşların zararlarının giderilmesi noktasında mesai yapılacağı belirtildi.

“Hasar ile ilişkin çalışmalarımızı yapıyoruz”

Hasar tayin çalışmalarının bitmeme ettiğini belirten Kastamonu Şehremini Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, “İlimiz eski akşam haddinden fazla bunaltıcı tıpkı yağışa maruz kaldı. Bunun neticesinde bile 400’ün üstünde ihbar aldık. Haddinden Fazla gösterişli oranda evleri ve işyerlerini akarsu basmaları oldu. Şu anda bilgelik aktardığımız nokta geri akşam ezanı saatlerinde sular içerisindeydi. Suyu boşalttık, bir lahzada Nasrullah Meydanındaki suyun tahliyesinin ardından Aşirefendi Han’ı vardı, orası da yeğin sularıyla doluydu. Hem Nasrullah Meydanını hem da Aşirefendi Han’ın birlikte, çok kısık sayıda ocak ve işyerlerini sular bastı. Selin yaşanmasıyla birlikte hem ilçelerimizden hem üstelik kasaba illerimizden bizlere desteğe geldiler. Vidanjörler gönderildi. Desteğe gelen araçlarla alay malay bizler anında suların tahliyesine başladık. Alelhusus Çorum, Çankırı ve Karabük’ten ve ilçelerimizden destek geldi. AFAD Başkanımız Yunus Mir aradı, AFAD takım gönderdi” dedi.

“Bu kadar yağıştan düpedüz bilgimiz olmadı”

Yağışlardan hikmet sahibi olamadıklarını belirten Başbuğ Vidinlioğlu, “Bizlerin ilkin hazırlığı vardı, ekiplerimiz sürekli uyanıklık halinde. Bittabi ki bu kadar sakil bir boyutta yağışın olacağı yönünde bile zaten çok çok bilgi sahibi birlikte değildik ama Allah’tan bizler, toprak kendisine bu cins afetlerin çokça fazla bilinen olunca sonsuz teyakkuz halindeyiz. Nedeniyle acilen engelleme ettik. Kul ekiplerimizin başında geç saatlere büyüklüğünde bulundum. Süratle tezce gelişigüzel tarafta temizliklerimizi yaptık, iki pasaj yolumuzda batma oldu. Suyun kavrayışsız taşması oldu. Özellikle Kastamonu üzere çukurda küsurat illerimiz ortasından öz yatağı geçtiği için derede yükselen su seviyesi cihetiyle suyun geriye akıllıca basıncına sebebiyet veriyor yani suyu mankafa püskürtmüş oluyor. Bu üstelik haddinden fazla sakil şekilde su başkanlarına sebebiyet veriyor” diyerek konuştu.

“Kastamonu’nun facia bölgesine alınması noktasında çalışmalarımız sürüyor”

Şu anda Kastamonu’bile suyun bastığı aile, iş yeri, otopark ve antrepo gibi alanlarda boşaltma edilecek suyun kalmadığını anlatım fail Başbuğ Vidinlioğlu, “İş yerlerimizde ve evlerimizde boşaltma edilecek akarsu kalmadı. Gâh bölgelerde çamurlar var, şu anda oraların sililik çalışmalarını sürdürüyoruz. Ben, yaşadığımız bu nazik afette, selde bizlere desteğe mevrut bilcümle herkese ve belediye başkanlarımıza değişik teşekkür ediyorum. Hem Genel Merkezimizden hem da bakanlıklarımızdan arayanlar oldu. Hepsine lazım bilgileri verdik. Çokça şükür şu anda her sıkıntı yaşamıyoruz. bu arada okkalı manada maddi hasarlarımız var. Araçlarda hasarlar var. Evlerimizde ve aksiyon yerlerimizde hasarlar var. Bununla ilgilendiren arkadaşlarımız şu anda hasar tespit çalışmalarına bitmeme ediyorlar. Şu anda hasara yönelik rakam tercüman olmak çok doğru olmaz ama hasar tespitinden sonradan bu konuda muktezi açıklama ve bilgilendirmeyi de yaparız. İçişleri Bakanlığımız ile görüşerek kıyamet bölgesi çerçevesine alabilir miyiz, alamaz mıyız, ne kadar bindi alabiliriz bunların kâffesi ilerleyici günlerde henüz netlik kazanacaktır” şeklinde konuştu.

“50 bin nüfusa bakarak yapılmış enfrastrüktür ile 125 bin nüfusa bakım vermeye çalışıyoruz”

Kastamonu’nun tafsilatlı zamandır bu derece ayrımsız yağmur almadığını nâkil Başbuğ Vidinlioğlu, “Hatırladığım kadarıyla Kastamonu’bile ayrıntılı zamandır burada yerleşme olduğum için biliyorum bu denli baskın felaketi merkezde olmamıştı. Tanrı beterinden saklasın. Bu bize tıpkısı işarettir. Bakir normallere göre tedbirlerimizi almakta yarar var. Şehrimizin sunu mefret problemlerinden benzeri tanesi olan atıksu arıtma tesisini hallettik, fakat içme suyu ve ast yapı ile ilişkin altyapımız 3 yıldan aşkın oldu, Yer ve Kentçilik Bakanlığımıza müracaatta bulunmuştuk. Pandemiden dünya Avrupa Birliği fonlarının durdurulması sebebiyle şu anda beklemede. Şehrin büyümesi ile mütenasip altyapı çalışması çokta tür olmadı. Nedeniyle şehrin 50 bin nüfusuna bakarak yapılmış enfrastrüktür ile şu anda 125 bin nüfuslu suret ilçeye bakım aldığını düşünürsek doğrusu bu altyapıyla ait yer düz bu şekil teessürat vermesi çokça saf. Çünkü borularımız sakat, içme suyu anlamında verdiğimiz kadarıyla musluklardan sular akmıyor, okkalı kaçaklar var. Şehrin altyapısıyla ilişkin boru çaplarımız âdeta geliyor. Şehrin ortasından sabık öz yatağında suyun seviyesinin nispeten yükselmesiyle çaya cari suyun gene kavrayışsız gelmesi zımnında su baskınları yaşandı. Bununla ilgili gene bire bir say yapacağız. Bu denli iri sel felaketlerinin daha çok yıpranmamış normaller içerisinde olduğunu düşünürsek kesinlikle ve nasıl kullanılmamış normallere göre bundan sonrasını tasarım etmesini sağlamamız gerekiyor. İnşallah hasar belirleme çalışmalarımızda çokça şişman hasarlarımız sokak. Çıkan hasarlarımız olunca dahi AFAD Başkanlığı ile görüşeceğiz. İnşallah bu sayede sunu gücük sürede vatandaşlarımızın zararlarını tertip etme yönünde adımlar atarız. Parçalanmamış Kastamonu’ya eski olsun, Cenabıhak beterinden korusun diyorum” ifadelerini kullandı.



Share: