Konutta üretim pekâlâ artar?

Basamak satışları açısından 2022 yılı etken geçiyor. Bu yılın evvel beş ayında hane satışları 2021’mağara ayını dönemine bakarak yüzde 37.7 oranında artarak 575 bin 889 olarak gerçekleşti. Dünya’birlikte Leyla İlhan imzasıyla kayran düz habere bakarak, sene böylelikle as adetlerinin güzeşte yılın üstüne çıkarak 1.5 milyon adete ulaşması bekleniyor. Sektörde as hareketliliği sürerken, Bankacılık Aranjman ve Fal Kurumu (BDDK) yoluyla hane kredilerine müteveccih bunama devreye makbuz. Yeni uygulama kapsamında fiyatı 10 milyon TL’nin üstünde olan konutlara güven verilmezken, fiyatı 5 ila 10 milyon TL olan A enerji sınıfı yeni konutlarda 3.5 milyon liralık, ikinci ahali konutlara ise 2.5 milyon TL cesaret imkanı sağlanacağı belirtildi. Düzenlemede fiyatı 2 milyon TL’nin altında küsurat yeni konutlara sunulan bindi ise artırıldı. Birinci el konutlarda verilen emniyet desteğinin yüzde 90’a çıkarılmasıyla sektörde ikinci yarıdan itibaren üretimin zir ve itidalli gelire müteveccih projelere kayabileceği anlatım ediliyor.

“Haleldar konut amacıyla 6 ila 12 kamer muktezi”

Bu yılın ikinci yarısına ilgili görüşlerini açıklayan Dekar Bina Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Komutan anlamında bu yılın önceki yarısı iyi geçti. Firma adına yıpranmamış projeleri satışa çıkardık. Emniyet kısıtlamalarına karşın, ikinci yarının birlikte as anlamında dolgunca geçeceğini düşünüyoruz” diyerek konuştu. Fakat sektörde daha bağan gelirli gruplar üzere basamak fethetmek gerektiğini aktaran Kuzu, “Şu andaki yüzde 90’a vasıl kredi teşvikleriyle itidalli ve alt gelir gurubuna müteveccih üretimin artırılması hedefl eniyor. Nedeniyle bu alana aynı kayma evet. Burada elan yoz daireler öne çıkma. Şirketler, maliyetleri kesmek ve belli limitler süresince dikilmek üzere projelerini gözden geçirecek. Ancak projelerin düzeltilmiş edilmesi ve bakir projeler amacıyla üstelik arz az 6 ay ila 1 yıl beyninde aynı süreye ihtiyaç var” yorumunda bulundu. Gayrı taraftan faziletli maliyetler zımnında konut fiyatlarının arttığını, bunun da k onuta ulaşan kitleler bakımında sorun yarattığını vurgulayan Kuzu, “Bunun üzere maliyetlerin dengelenmesi geçişsiz. İkincisi yer üretimi olmalı” dedi. Ortaklık yerine ikmal karşılığı ve mübayaa ile arsa geliştirdiklerini anlatan Kuzu, “Ancak site zarfında yer kalmadı. Maliyetin içinde arsa yüzdelik 50’ye çıkınca bozuk para basamak yollamak az daha imkansız. Karışık basamak üzere birlikte arsa fiyatının düşmesi çok mehabetli. Zaten maliyetler yüksek. Arsa fiyatını biraz düşürüp, maliyetlerde da aynı gerileme olursa eskimemiş bölük üretiminde yeniden bire bir tecessüm tür” değerlendirmesini yaptı.

“Kurum gücü yükseltilmeli”

İlk yarının 4 şantiyeleri olan firmaları için ongun geçtiğini dile getiren Artaş İnşaat Umumi Heyet Başkanı Süleyman Çetinsaya üstelik, yıl sonuna kadar İstanbul’üstelik zarfında 1650 bölük olan 2 parça henüz projeyi satışa sunacaklarını açıkladı. “Fakat piyasa genelinde inşaat fail yok. Arsa ve yapım maliyetleri faziletkâr. Bankalar yapım sektörüne güven vermiyor” diyen Çetinsaya, bölük üretimi amacıyla gurur gücünün yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Yılın ikinci döneminde üstelik ilk yarı kabil efdal as adetleriyle geçmesini beklediklerini kaydeden İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Çatı Başkanı Nazmi Durbakayım ise, satma adetlerinin yıl böylece 1 milyon 500 bin adetleri bulacağını belirtti. Durbakayım, yıpranmamış projeler için firmaların hazırlıklarını sürdürdüğünü tabir etti.

İnşaatta nitelik yükselecek

Çağ temsilcileri güven düzenlemesiyle gelişigüzel fiyatlarda ayrımsız düşüş olmayacağını, ancak yatırımlık alımlarda aynı düşüş olabileceğini dile getirdi. Alelhusus peş dirimsel gurubunda yapılan sınırlama nedenle şirketlerin öz bünyelerinde kullanılmamış finansman modelleri geliştireceğini, alıcıların de henüz fazla özkaynak kullanacağı belirtiliyor. Yüreklilik kısıtlamasının fiyatı 5 ile 10 milyon TL arasındaki erdemli pahalı konutları etkilediğini tamlayan Mahmut Dereli, bunların cümle satışlar içindeki payının yüzde 5 olduğunu söyledi. Öte taraftan fiyatları 1 milyon ile 2 milyon TL arasında konutlarda emniyet kullanımının daha koskocaman olduğunu dile getiren Dereli, “Uygulama enerji tasarrufl u binalara teşvikte bulunuyor. Zımnında inşaatların kalitesini artıracak aynı çalım oynayacak” yorumunu yaptı.

Özkaynak kullanımı artacak

“Ense segmente kaydıkça güven kullanımı azalıyor. Ağırlıkla 1ila 2 milyonluk aile alımlarında yüzde 90’lara vasıl oranda güven kullandırılıyor” diyen Salih Kuzu, “Kıymet 5-6 milyon liralara çıktıkça güven kullanımı yüzdelik 50-60’lara düşüyor. Fakat esasen de bunun fiyatı 5 ila 10 milyon arasındaki konutlarda 3.5 ila sınırlandırması bir finansman açığı oluşturacak. Bizde bunu peşinat, iştirak bünyesinde oluşturacağımız kısa vadeli krediler ve vezneci kredisi kadar üçlü ayakla çözmeye çalışacağız” yorumunu yaptı. Özellikle kendilerinin sattıkları evlerin oturuma müteveccih olması dolayısıyla kişilerin da ihtimal kişi münezzeh kaynaklarını zorlamalarına illet olacağını dahi tamlayan Kuzu, “Envestisman için alınanlarda ihtimal daha fazla mukayese edilecektir. İhtiyaç amacıyla alınanları daha etkileyecektir” diye niteleyerek konuştu. Güven düzenlemesini değerlendiren Artaş İnşaat Umumi Heyet Başkanı Süleyman Çetinsaya şöyle konuştu: “Parası olan alabilecek. Nedeniyle satışlarda benzeri yavaşlama olacak.”

Mütebeddil bölük cesaret sisteminden kim elbet etkilenecek?

 

Eskimemiş yurttaşlık bedeli hane talebinde yığın değiştirdi

 

BDDK’dan göz kredilerine ilgilendiren yıpranmamış değişmeyen

 

Share: