“İdrar kaçırmada ameliyatsız tedavi olabilir”

İdrar kaçırma tedavisinde pelvik aya kaslarının kuvvetlendirilmesinin en önemli başlık olduğu biliniyor. Fizik Otama ve Iyileştirme Uzmanı Dr. Nuran Periyot, gereklilik kaçırmanın ameliyatsız tedavisi olduğunu belirtti. Dönüş, “Haddinden Fazla sayıda hamilelik, aheste kaldırma, erken menopoz, ölçüsüz derecede öksürük, ölme, çok kilo, genetik faktörler ve ati yaş üzere etmenler pelvik aya kaslarında işlev bozukluklarına sebebiyet verebilir ve gereklilik kaçırma, rahim sarkması gibi keyif sorunları yaşanabilir” dedi.

Pelvik ayak tabanı kasları; mesane, bağırsak ve rahmi destekleyen, lüzum ve dışkı çıkışını kontrol etmede deli dolu benzeri adale grubudur. İdrar kaçırmanın ameliyatsız tedavisinin da olduğunu tamlayan Emsey Hospital Fizik Otama ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nuran Periyot, hacet kaçırma tedavisinde uygulanan yöntemleri anlattı.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Fizik Otama ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nuran Ahit, şu ifadeleri kullandı:

“İlk basamakta belli aralıklarla tuvalete gitmek üzere idrar torbası eğitimi vardır. Aşkın kiloların verilmesi ve kabızlıktan ayrılmak hacet kaçırma tedavisinde iri alengir oynar. Günce gereklilik miktarı sunu bir iki averaj 1,5 litre olmalıdır ve alışılagelen bir emanet günde 4-6 tarih, birkaç öğün dahi geceleyin lüzum çıkar. Asitli içecekler, öz, çikolata gibi gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmez. Hikmet tedavide kasların kasılmasını sağlayarak yapılan Elektrostimülasyon, Kegel egzersizleri denilen özel tıpkısı antrenman yöntemi ve mıknatısi pelvik ayak tabanı stimulasyonu Yöntemi uygulanır. Bu yöntemler pelvik ayak tabanı kaslarını takviye etmek amacıyla kullanılır. Pelvik ayak tabanı kaslarının işlevsel durumuna göre hangi soy egzersizler uygulanacağına değişmeyen verilir. Elektrostimülasyon yöntemi, pelvik aya kaslarını uyarıcı düşük düze zindelik cereyan uygulanması yöntemidir.”

KEGEL EGZERSİZLERİ

İdrar kaçırmada kasları kuvvetlendirmenin önemine değinen Hikmet Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nuran Çağ, “Kegel egzersizleri, pelvik aya kaslarını tahkim etmek üzere yapılan gösterişsiz egzersizlerdir. Düzenli yapıldığında pelvik taban kasları güçlenir ve idrar kaçırma sorunu rahim sarkması kabil gittikçe ortaya çıkabilecek birçok problemin önüne geçilmesinde koca rol oynar. Ev, aksiyon kadar bir nice yerde yapılabilecek yalınç egzersizlerdir. Öksürme, hapşırık gibi durumlarda istemsizce hacet ve bok kaçırma yahut doğal gaz tarh kabil problemlerin önüne geçilmek amacıyla tavsiye edilir. Bu yöntem, manyetik pelvik taban stimulasyonu ile gelişigüzel uygulanabilir” diye konuştu.

MANYETİK PELVİK AYA STİMÜLASYONU

Ameliyatsız yöntem karşı açıklamada bulunan Dr. Nuran Periyot, şunları kaydetti: “Bu sistemde pelvik aya kasları ve sinirleri aralıklı adına mıknatısi hareket ile uyarılır. Rahatsız mıknatısi kayran yerleştirilmiş özel tıpkısı koltuğa oturur. Uygulanması haddinden fazla basit ve havadan bir işlemdir. Hastanın kıyafetlerini çıkarmasına lüzum olmadan günlük kıyafetleri ile geçerli bire bir yöntemdir. Tutkun bu uygulamada pelvik kaslarının kasıldığını hisseder. Hastanın durumuna bakarak haftada 2-3 ya de 5-6 kat 20-30 an süreyle uygulanır. Hastanın klinik durumuna bakarak 10-20 seans yeterlidir.”

Share: