Icra Vekili Kirişci, Kahramanmaraş’ta biber hasadına katıldı Açıklaması

Ekincilik ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Bakanlık namına kent tarımına önem verdiklerini belirterek, “Burada lüzum açıkta üretim gerekse tuhaf şeş serada üretim teşviklerimiz beyninde olacak ve bu konuda sübvansiyonlu krediler, üreticilerimize gelişigüzel nev destekler sonuna kadar realizasyon edilecektir.” dedi.

Vekil Kirişci, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde biber hasadına katıldı. Biber hasadı da yapan Kirişci, işçilerle sohbet etti.

Üreticilerin en mutlu günlerinin hasat dönemi olduğunu dile getiren Kirişci, illerin gerekseme duyulan gıda maddelerini teksir üstüne bire bir emir ortaya koyması gerektiğini belirtti.

Kirişci, ürünlerin tazeliğinin kaybolmaması, lojistik maliyetlerinin azaltılması, üretim yapılması ve ürünlerin katettiği yolu kısaltıp susturucu emisyonunu azaltmanın makro olduğunu aktararak şöyle bitmeme etti:

“Site tarımına Vekâlet kendisine ehemmiyet veriyoruz ve bu konuda inşallah kampanya başlatıyoruz. Burada gerek açıkta üretim gerekse antika şeş serada istihsal teşviklerimiz beyninde olacak ve bu konuda sübvansiyonlu krediler, üreticilerimize seçme kalem destekler sonuna kadar realizasyon edilecektir. Buradaki hassaslık gösterdiğimiz, önceliğimiz kapı, eğer jeotermal varsa bu bizim için önceki sırada vadi algı. Çünkü jeotermalle biz yılın neredeyse 11 kocaoğlan üretim yapabilme imkanımız olacaktır. Tığ bunun ilkini İzmir Dikili’birlikte temelini attık orada bir sera OSB düz yazı ediyoruz. Daha bilahare Nevşehir Kozaklı üzere gerekli belgeleri, olurları verdik, imzaladık ve geçtiğimiz günlerde Balkı Diyadin’birlikte nakıs 35 dereceyi gören benzeri yerde jeotermalle ısıtılan seraların temel atma törenine katıldık. İnşallah mecmu Türkiye genelinde olduğu gibi Kahramanmaraşımız’bile de alelhusus jeotermal olan bölgeler dahil gelmek için örtü şeş yetiştiriciliğini, serada üretimi destekliyor olacağız.”

“Hassasiyetimizi sürdürüyoruz”

Bakan Kirişci, çocukluk yıllarındaki biber kurutma yönteminin geride kaldığını, olabildiğince hıfzıssıhha kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini anlatarak şunları kaydetti:

“Banko tığ gıda güvenilirliği yerine bu konulardaki hassasiyetimizi sürdürüyoruz. Ekincilik üretiyor ama gıdaya dönüştürülürken arada bir uran var. Biberle ilgili sanayide tıpkısı işsiz yetenek olduğunu biliyorum bu konularda üstelik ya bizim üretimi artırıyor olmamız geçişsiz yahut bu alanda cıvıltı gösterenleri, üretim yapanları değiştiriyor ve dönüştürüyor olmamız lazım. Hakeza benzeri riskin olduğunu da izah etmek istiyorum. Memleketimiz özlük adıyla anılan bu domuzuna biberle ilgilendiren dahi inşallah biberin değme türlüsünü yetiştiren tıpkı ülke yerine anılacak.”

Icra Vekili Kirişci daha sonraları Kahramanmaraş Tecim Borsasını ziyaret etti.

Share: