“Eş şirketlerinde 2’nci ve 3’üncü kuşakta avrat becerikli sayısında artma var”

Doç. Dr. Gülay Tamer, ‘Dünyada ve Türkiye’de yönetimde kadının rolü’ başlıklı makalesinde kadın çalışanların kariyerleri ve iş yaşamları boyunca karşılaşmakta oldukları engelleri inceledi. Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Doç. Dr. Tamer, kadınların, erkeklere bakarak elan alt nitelikli işlerde istihdam edildiğini belirtirken, aile şirketlerinde ise yönetimin 2’nci ve 3’üncü kuşaklara geçtiği yıllarda ve alay sahibi eşhas değiştiğinde, karı hoşgörülü sayısında birlikte çoğalma olduğunu tabir etti.

Hizmet sektöründe zir ve eğin düzey yönetimlerde etkin eş yöneticilerin tecrübelerini dahi analiz fail Hisse Senedi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Afiyet Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülay Tamer, araştırmasında İstanbul’da etkin 12 kadın hoşgörülü ile yüz yüze görüştü. Yapılan görüşmeler sonucunda karı yöneticilerin iri çoğunluğu hoşgörülü pozisyonunda az saha almalarını patriarkal toplum yapısına bağladı. Doç. Dr. Tamer’in yaptığı görüşmelerde avrat yöneticiler ücret ve prim açısından eş yöneticilerle nazik bire bir ayrımlılık yaşamadıklarını fakat yükselme ve tefeyyüz konularında inatçı sağ açıklık ve engellerle karşılaştıklarını belirtti. Karı yöneticiler engelleri azaltabilmek üzere avrat ve erkek bütün etkin ve işverenleri bilinçlendirme, ev içi terbiye programları, çocuklu eş çalışanlar için; destek programları ve elastiki say saatleri, tutumlu adayı kadınlar üzere ise mükemmellik ve atılganlık artırıcı eğitimler önerdi.

Kadınların ense kademelere gelememelerinin bire bir sebebi adına, açık hazırda oturmuş koca düzeni dışında bırakılmaları olduğunu tabir eden Doç. Dr.  Tamer, “Tıpkı iş yerinde görev eden rical, toplumsal aktiviteler amacıyla hareket dışında da benzeri arada olabiliyorlar. Fakat kadınlar gelişim dışındaki bir nice buluşmada vadi alamıyor. Bunun sebebi ise kadınların emek yaşamlarında, özel hayat dengesi ile hisse senedi yaşamı dengesi kurmaları gerekmesi. Takatli haddinden fazla karı içtimai yaşamlarından cesim fedakarlıklar yaparak evine ve ailesine ilk kânun ayırmaya çalışıyor. Faaliyet saatlerinin kadınların familya yaşamını zorlayacak şekilde düzenlenmesi durumu üstelik hisse senedi yaşamındaki dengeyi değiştiriyor” dedi.

“KADINLAR KENDİLERİNE BEKLENMEYEN ENGELLER KOYUYOR”

Canlı olarak gelişim yaşamında görev kayran kadınların gelişim yaşamı ile özel yaşam arasındaki dengeyi kurabilmek için çoğu zaman pencere tavan etkisine maruz kaldığını tamlayan Doç. Dr. Tamer, “Bir Nice kadın çalışan, aksiyon yaşamında yahut meydan aldığı yapılarda mesleki yeterliliklerinin, ayvaz çalışanlara göre yeterinde görülmediğinden ve çifte standarda maruz kaldıklarını ifade ediyor. Bu genişlik avrat çalışanlar üzere, ayvaz çalışanlar ve topluluk marifetiyle meri beklenmedik tıpkı engel olan ‘pencere tavan etkisi’nden kaynaklanıyor. Asırlar boyunca pederşahi toplum yapısı yüzünden kadınlar imdi sülale süresince yapılacak işlere yönlendirildi. Günümüzde ise bibi analog düşüncede olan yöneticiler bulunuyor. Bu garip ortamlarda eş çalışanlar benzeri süre sonraları kariyerlerinde yalnızca belli aynı düzeye kadar çıkmayı planlıyor ve kendilerine görünmez engeller koyuyorlar” diye niteleyerek konuştu.

Share: