İçişleri Bakanı Soylu, Ardahan’da depremden etkilenen köylerde tetkik yaptı Açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, Ardahan’daki depreme ilişik, “Okkalı ve farklı hasarlı olanlara 3 bin lirası Familya ve Içtimai Hizmetler Bakanlığından, 5 bin lirası AFAD’dan toplam 8 bin liralık önce etapta müzaheret yaptık.” dedi.

Icra Vekili Soylu, yanında Bitirmiş Umumi Komutanı Orgeneral Arif Alçak ve Itimat Genel Müdürü Mehmet Magnezit ile gittiği Göle ilçesine sınırlı Balçeşme köyünde kurulan “Kıyamet Koordinasyon Merkezi”nde, Ardahan Valisi Hüseyin Öner, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve kurum müdürlerinden 27 Eylül’da meydana mevrut 5 büyüklüğündeki depremle ilgili brifing aldı.

Soylu, burada yaptığı açıklamada, depremin peşi sıra hep ekiplerin seferber edildiğini, çadırdan hayat malzemelerine büyüklüğünde vatandaşların hep ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi.

Depremde, can kaybı ve ortamında oturulup bile yıkılan lüp bulunmadığını dile getiren Aristokrat, “Ağır Sıklet hasarlı yaklaşık 102 hane oldu. Bunların de 70’inde oturuluyor. 87 dam var, 44’ü kullanılıyordu. Bu 44’te üstelik bati hasar var. 45 antrepo tıpkı de iş yerinde hasar oldu.” dedi.

Deprem anından bugüne büyüklüğünde ekiplerin gece gündüz demeden bölgede vatandaşlara hizmet ettiğini tabir eden Soylu, “Tığ bu nev afetlerde vatandaşımızın yanı sıra olmayı, vatandaşımıza olan tıpkısı vecibe olarak görürüz. Çünkü bu ülkeye fedakarlık istediğiniz zaman fedakarlık yapıyorlar, ‘askere gel’ diyorsun gidiyor, ‘vergi ver’ diyorsun veriyor. Sana ihtiyacı olduğu antlaşma üstelik onların emrinde olman geçişsiz. Bütün afetlerde halk birliğiyle, Türkiye Facia Engelleme Planı çerçevesinde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Eskiden böyle şeyler yoktu.” diyerek konuştu.

8 bin 740 nöbet yemek verildi

Hasar muhtemelen olmadan, Karı ve Içtimai Hizmetler Bakanlığı ile AFAD’dan üs aktarıldığını ifade eden Aristokrat, bölgeye, şu esas büyüklüğünde 412 keçe ulaştığını, bunların 355’inin kurulduğunu, 56 battaniye ile 84 hayvan çadırının bile geldiğini belirtti.

Kızılay yoluyla 600 gıda kolisi dağıtıldığını, o günden itibaren dahi 8 bin 740 posta yemek verildiğini anlatan Soylu, Toyluk ve Spor Bakanı Mehmet Aşure Ayı Kasapoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından dahi gençler için tıpkısı spor salonu yapılacağını kaydetti.

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Eğer vatandaşımız tıpkı afetle karşı karşıya kalıyorsa devlette ‘yok’ yoktur.” şeklinde kendilerine bir talimatının bulunduğunu anlatan Soylu, şöyle devam etti:

“O kadar kıytırık. Tığ elimizden geleni yapmakla mükellefiz. 5 şiddetindeki depremde etkilenen 102 göz ki bunlarda aheste hasarlı olanlar var. Bunun fakat 77’sinde durma vardı. 6 köyü etkiledi. Buralarda şu anne kadar 412 oba kuruldu. 85 efsanevi çadırı geldi. Taşımalık dahi getiriyoruz. Hepsine sobaları de verilecek. Tanrı daha büyük keskin vermesin. Burada korkulu hasarlı binalar yıkılacak. Onlara girmeyin. Hafif hasarlı binaları bile taharri edeceğiz. Aheste hasarlı binaların yerine da mecmu köylerde yapılabilecek bildirme evire çevire konutları üstelik çokça çabuk benzeri şekilde yapıp teslim edeceğiz.”

“Biz zelzele konutu da yapıyoruz”

Ardahanlılara Reisicumhur Erdoğan’ın esenleme ve “geçmiş olsun” dileklerini ileten Aristokrat, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımızın söylediği ayrımsız meze var. ‘Öyle benzeri evler yapacaksınız ki Anadolu’nun herhangi bir köyüne Türkiye’nin her tarafına kat sayı olacak. İnsanlar bundan sonra böyle familya yapacak.’ Biz maliyetine bakmıyoruz. Tığ hareket konutu dahi yapıyoruz. Alelhusus köy konutlarımız kent konutlarını fersah uzaklık arkada bırakır. Herkesin gördüğü antlaşma ‘haddinden fazla iyice olmuş’ diyebileceği düzlük yapıyoruz. Bizim milletimize herhangi bir şey yerinde. Tığ bir örnek koyacağız kim bizden sonra gelecek nesiller köylerde çokça elan bereketli, yaşanılabilir, standardı erdemli konutlar yapabilsin. Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu sağgörü da feraset de budur. Tanrı ondan razı olsun.”

Icra Vekili Aristokrat, konuşmasının arkası sıra Esenyayla köyünde incelemelerde bulundu.

Vatandaşlara hitap fail Soylu, ellerinden mevrut seçme şeyi güçleri yettiği kadar yapacaklarını ifade ederek, “Gösterişli ve gayrı hasarlı olanlara 3 bin lirası Karı ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığından, 5 bin lirası AFAD’dan mecmu 8 bin lira önceki etapta arkalama yaptık. Ondan sonrasına bakacağız.” diye konuştu.

Daha sonra Balçeşme, Çullu, Küçükaltunbulak ve Koyunlu köylerinde incelemelerde bulunan Nazır Soylu, vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dinledi.



Share: