İstanbul 4. Arsıulusal Halk Müzikleri Festivali Başlıyor!

Türkiye’nin tek halk müzikleri festivali olan İstanbul Arsıulusal Ahali Müzikleri Festivali, bu sene dördüncü öğün yapılıyor. Festival, İspanya’dan Buika, Türkiye’den Yavuz Bingöl ve İrfani Türküler konserleri ile Beyoğlu Hars Yolu Festivali kapsamında 4-5- 6 Ilk Teşrin tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Festivalde antrparantez ücretsiz darülfünun konserleri, Aşıklar konseri, geleneksel enstrümanlar sergisi, ferasetsiz dönüşümden yapılan enstrümanlar sergisi ve konseri, Okay Saf Dizem Atölyesi ve konseri ile ilhak yapım atölyesi de yapılacak.

Buika, Ağır Bingöl, İrfani Türküler

İstanbul Uluslararası 4. Halk Müzikleri Festivali, bu sene Firez ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla 4, 5, 6 Ekim tarihlerinde Atatürk Ekin Merkezi’nde gerçekleşecek. Programı, Görüşme Hayattır Derneği yoluyla hazırlanan festivalin bu yılki ecnebi konuğu Buika olurken İrfani Türküler ve Çetince Bingöl ise Türkiye’yi temsilen AKM’da konser verecek.

AKM’da meşgul mahmul üç ahit

Türkiye’nin ahali müzikleri alanında yeryüzü köklü festival olma uğrunda ilerleyici İstanbul Arsıulusal Umum Müzikleri Festivali 4 Ilk Teşrin Salı günü AKM’bile yapılacak küşat töreni ile başlayacak. Üç aktarılma boyunca el müziklerine dair kavi çokça etkinliği AKM, AKM Alt Fuaye alanı ve Galata Üniversitesi Şişhane Meydanı’nda sanatseverlerle buluşturacak.

Okay Temiz Ritim Atölyesi ve Konseri

Dünyaca ünlü perküsyon sanatçısı Okay Temiz festivalde kişi adını haiz Tartım Atölyesi ve Ritim Konseri ile festivalde düzlük alıyor. Ayrıca, Saf’e ilişkin enstrümanlardan oluşan sergi dahi AKM Ast Fuaye alanında yapılacak olan Tartım Atölyesi ve konseri ile ücretsiz kendisine izlenebilecek.

Cet ve Oğul Aşıklar

Ardahanlı cet ve oğul Aşıklar Orhan ve İsrafil Üstündağ, İstanbul 4. Arsıulusal Halk Müzikleri Festivali açılışında AKM Ast Fuaye’dahi benzeri konser verecek. Orhan ve İsrafil Üstündağ, Anadolu’nun bu özel geleneğini sazları ve sözleriyle yaşattıkları konserde hayatın rastgele alanına dayalı atışmalarıyla izleyenlerle buluşacaklar. Ata Üstündağ geleneği, müziği daha çağcıl biçimde ele düz mahdum İsrafil Üstündağ ise geleceği düzen ediyor. Ardahan’ın sesi ve soluğu olan baba ve mahdum, festival kapsamında sazları ve sözleri ile dinleyicilerle olacak.

Üniversitede ücretsiz konserler

Festivalde antrparantez temas yıl olduğu kabil halk müziğinin kocaman isimleri olan Elif Öpücük Doğan, Çokluk Türkan, Ümit Yılmaz, Engin Aslan, Petra Nahtmanova, Volkan Topakoğlu ve Bağımsız Birey Çoban üniversiteliler ile ücretsiz konserlerde buluşacak. Etkinlik Galata Üniversitesi önü Şişhane Meydanı’nda yapılacak.

Bin yıllık sesler

Anadolu’nun aday tarihi olan çalgı aleti enstrümanlarından oluşan sergi ise AKM’nin zir dinlenmelik alanında üç bölüm boyunca gezilebilecek. Etnomüzikolog Feridun Obul aracılığıyla hazırlanan ‘Bu Toprağın Sesleri’ isimli sergide Anadolu’dan dünyaya curcunalı reşit enstrümanların orijinalleri ve replikaları görülebilecek.

Bağlama imal atölyesi

Ilhak sanatçısı ve bağlama yapım ustası Oktay Yılmaz festivalde rastgele yıl olduğu üzere ‘Bağlama Yapım Atölyesi’ verecek. AKM fuayesinde yapılacak atölyede bağlama yapımının rastgele aşaması görülebilecek.

Çer çöplerle konser

Festivalin bağlam alımlı özge etkinlikleri ise Fungistanbul marifetiyle düzenlenecek olan ‘Atık Enstrümanlarla Çalgı Atölyesi’, Döküntü Sergisi ve Fungistanbul konseri birlikte AKM Madun Fuaye alanında gerçekleşecek.

Doğayı himaye bilincine dikkat kullanmak için yapılacak atölyede kullanılacak olan tekmil materyaller atıklardan elde ediliyor. Atölyede, tasarruf ömrünü tamamlamış, imdi işe çapkın diye niteleyerek melhuz objelerin ‘ileri dönüşüm’ ile bittabi enfes birer çalgı enstrümanına dönüşeceği gösterilecek. ‘Atık Enstrümanlarla Çalgı Aleti’ atölyesi, bahis anlatımlı ve soru-cevap şeklinde olacak ve etkinlik ücretsiz adına gerçekleştirilecek.

Danışma Yönetmeni Yavuz Bingöl

Umum müziğinin, kültürümüzün sunu koskocaman ve barışçıl bileşenlerinden olduğu savıyla yola koyulan İstanbul 4. Arsıulusal El Müzikleri Festivali bu alanda kalıcılığı hedefleyerek sanatseverlerle buluşuyor. İçeriği Sanat Hayattır Derneği eliyle hazırlanan festivalin Sanat Yönetmeni ise adlı artist Zor Bingöl.

Danışma Hayattır Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bingöl, Hars ve Turizm Bakanlığı, El Bank ve Aydınlı Ekip katkılarıyla bu yıl üstelik müzikseverler amacıyla düşündürücü benzeri curcuna hazırladıklarını ifade ederek: “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ortamında meydan almaktan ortalık çokça mutluyuz. Bu sene dört yaşına giren festivalimiz ülkemizin yetişkin festivalleri arasındaki yerini sağlamlaştırıyor. Yola çıkarken ülkemizin folk müziği konusundaki curcuna açığını metres hedefimiz olduğunu belirtmiştim. Bu misyon ile seçkin yıl dünyanın sunu muhteşem isimlerini Türkiyeli müzikseverler ile buluşturuyoruz. Ayrıca yaptığımız atölyeler, sergiler, söyleşiler ile folk müziği alanındaki bilimsel verileri dahi halkımızla paylaşıyoruz. Festivalimiz her sene aynı öncekinden henüz zenginleşen programı ve etraflıca içerikleriyle ince yıllar boyu yaşayacak” dedi.

AKM Türk Telekom Opera Salonu Programı

4 Ekim Salı 21.00 İrfani Türküler

5 Ilk Teşrin Çarşamba 20.00 Buika

6 Ekim Perşembe 20. 00 Güç Bingöl

Share: