749. Vuslat Yıl Dönümü Anma Törenleri Akşam-i Arus programı ile sona erdi

749. Vuslat Sene Dönümü Anma Törenleri Akşam-i Arus programı ile sona erdi

KONYA – Konya’de Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Sene Dönümü Arsıulusal Yâd Törenleri Akşam-i Arus programı ile sona erdi.

Mevlana Kültür Merkezinde planlı Akşam-i Arus programına Türkiye Şişman Ulus Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Hars ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Konya Valisi Vahdettin Özkan, SELIM Parti Genel Komutan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Delimsirek Dirayetli, Büyükşehir Belediye Reisi Tasavvur İbrahim Altay, tören düzeni mensupları, yerel ve yabancı çokça sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

Programda mütekellim TBMM Başkanı Mustafa Şentop, iyiyle kötünün, hakla batılın savaşının zaman da sürdüğünü belirterek, “Kötülük cemaziyelevvel olduğu gibi bugün üstelik kıtalar arası dolaşıyor ve birleştirme. Küresel çağcıl Moğollar zaman üstelik değişik yıkımlara imza atmakla meşgul. İşgal, kıtlık, cenk, iç savaş ve bambaşka trajediler, zaman dahi dünyamızın hangi efsus kim ‘alışılmış’ görüntüleri arasında. Ama biz alışmadık, alışamadık bu görüntülere. Ayrı Ayrı şekillere bürünerek, örgütlü global uymazlık bizim üzerimize üstelik gelse, apayrı mazlum bir topluluğun üzerine da gelse; lazım diplomasi masalarında, lüzumlu sahada, gerekse bambaşka bilcümle platformlarda reddediyoruz, cebin koyuyoruz ve elimizden geldiği kadar savaşım ediyoruz. Rumeli’nin ve Küçük Asya’nun ruhunu mayalayan Yiğit Erenler, Horasan erleri, müessis bilgelerimiz Yesevi, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Hacı Alay Veli, Mevlana Celaleddin Rumi bize bu yurt özelinde ve en genelinde bir şey bıraktılar. Bizi benzeri arada markajcı benzeri molekül. Bu değerler manzumesi, bizim kötülüğe, zulme alışmamıza müsaade vermiyor, izin etmiyor. Alışmadık ve alışmayacağız. İnsanın insana kulluğunu reddediyoruz. Azgınlığı, haksızlığı ve kötülüğü reddediyoruz. Yalnız büyük yaratıcının uğrunda eğilen bu muazzez millet, ruh köklerinin geçkin olduğu gibi bugün üstelik farkında. ‘Gel’ çağrısına uyup yüzyıllardır bu şehre, bu yeşil kubbenin altına geliyoruz” dedi.

“Mevlana’nın meni ettiği kabilinden yaradana hürmetimizden hava yaratılmış olana imtina etmek duyarız”

Hars ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bile Küçük Asya topraklarında insanların din, anahtar, soy, beyin ayrımcılığı olmadığını belirterek, “Bizim karın kodlarımızda insanları renginden, ırkından, dilinden çevre aşağılamak yoktur. Bizim ticaretimizde komşumuzdan, dostumuzdan, arkadaşımızdan elan çok soldurmak için herhangi bir şeyi mubah gören bir şekilci yasal görülemez. Bizim gönlümüzde, kalbimizde bizim kadar yaşamayan, düşünmeyen bir insanın antagonist görülmesi diye niteleyerek tıpkı şey asla olmamıştır. Gün süresince hangi esbak ne bugün özlük varlığımızın gerekliliği adına bir ötekine ihtiyaç duyulmamıştır. Düşmanlık algısı bizim yaşayış sebebimiz değildir. Çünkü tığ, toprağın, çiçeğin, hayvanların, insanların, yaratılmış olan rastgele şeyin sahibinin Tanrı olduğuna inanır ve bu inanç doğrultusunda Mevlana’nın meni ettiği kabilinden Yaradan’a hürmetimizden etraf yaratılmış olana imtina etmek duyarız. Bizim sunu büyük farkımız budur. Dünyanın bilcümle değişik kültürlerine cebin gocunmak ve tolerans içerisinde davranmamıza neden olan anlayışın altında bu akide yatmaktadır. Mekke’den Balkanlar’a, Afrika’dan Endülüs’e, Mutedil Asya’dan Anadolu topraklarına uzanan bu ruhun etkisini kırmak isteyenlerin bugün dünyayı getirdiği nokta ortadadır. Günümüzde dünya nüfusunun yemeden içmeden yüzde irtibat kesiminin serveti 7 milyar insanın servetinin toplamına eşittir. Acun genelinde bozulmamış suya idrak sorunu hayat dolu insanların sayısı 3 milyara yaklaştı. Sömürgecilik, kolonyalizm, savaşlar dolayısıyla yaklaşık 1 milyara andıran adam kıtlık karşısında dirim mücadelesi vermektedir. Milyonlarca adam evlerini ayrılma edip hicret etmek zorunda kalıyor. İnançları, düşünceleri, derisinin rengi zımnında milyonlarca adam, insanlık onuru ayaklar altına alınarak ayrımcılığın rastgele türlüsüne maruz bırakılıyor. İnanıyoruz kim genişlik bu büyüklüğünde zulmü, adaletsizliği ve kaosu kaldıramaz. Hiçbir adam bu kadar kötülüğü adalet etmiyor. Çocukların, kadınların, yaşlıların, mazlumların uykularına bomba seslerinin haremlik etmesini kabul etmiyoruz ve tığ buradan, Konya’dan, Küçük Asya coğrafyasından insanlığa sesleniyoruz, imdi bu kaosa bire bir son verilmeli. Çatışmalara, savaşlara, bencilliğe, sömürüye, ayrımcılığa cebin insanların elan iri acılar yaşamaması amacıyla dünyada gâh şeylerin değişmesi gerektiğini haykırıyoruz. İşte bugün bize düşen yer eke görev, insanlığın kadın olduğu bu sesin dünyanın ciharıyek yanı sıra yankılanması amacıyla bu değiş mührünü vurmaktır. İnanıyoruz kim daha aşkın bomba, cidal, işgal, gözyaşı değil; dünyayı sadakat, tolerans ve adalet güzelleştirecektir. Bize aşkı, kardeşliği, merhameti anlattığı üzere, bu toprakların hamurunu muhabbetle yoğurduğu üzere Mevlana’ya sonsuz şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Vali Vahdettin Özkan de, “İnsan, kainat, avlu ve ahiret yolculuğu tasavvurunu arzu penceresinden betimleme fail Mevlana Celaleddini Rumi, cemi zamanlara ve insanlara hitap eden cihanşümul aynı miras bırakmıştır. Hazreti Mevlana; bütün insanlığı kucaklamış ve tekmil yabanlık marifetiyle koyu benzeri teveccühle karşılanmıştır. Onun insanlara başvuru ettiği misil; manayı, varlığın kök sahibini, çın dostu aramaya dayalı bir yoldur. Bu vesileyle 749. Vuslat Yıldönümünde Hazret-i Mevlana’yı rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Şehremini Meram İbrahim Altay ise, “Nasıl ki Hazreti Mevlana kabil Allah dostları, hayatlarında olduğu kabil, vefatlarıyla birlikte bizlere çok bulunmaz hikmetler bahşeder. Hazreti Mevlana’nın, öz ölüm gecesini ‘Gece-i Arus’, yani ‘düğün gecesi’ adına tarif etmesi, bu mesajların arz azrail olanları arasındadır. Rastgele sene, dünyanın ayrımlı coğrafyalarından yüz binler, vuslat heyecanıyla şehrimize geliyor. Konyamız da, kapılarını ardına kadar misafirlerine açıyor; Hazreti Mevlana’nın çağrısına rağbet verip gelenleri teklifsizce bağrına basıyor. Hazreti Mevlana’yı, Hakk’a vuslatının 749. yılında rahmetle anıyorum” diye niteleyerek konuştu.

Konuşmaların ardından artist Ahmet Özhan konser verdi.

Share: