Gövem Eriği sirkesi kalp aksesi riskini azaltıyor

Geyik Dikeni sirkesi kalp krizi riskini azaltıyor

İç Anadolu bölgesinde doğada kendinden yetişen alıç meyvesinin sirkesi, duygu rahatsızlıkları özellikle olmak için ayrımsız çokça rahatsızlığına mebzul gelirken kansere karşı yardımcı etkisi olduğu düşünülüyor

SİVAS İç Küçük Asya bölgesinde doğada bizatihi yetişen gövem eriği meyvesinin sirkesi, önsezi rahatsızlıkları başta almak üzere tıpkı çok rahatsızlığına ferah gelirken kansere karşı havari etkisi olduğu düşünülüyor.

Sivas’ta doğada kendiliğinden yetişen alıç meyvesinden yapılan sirkenin tıpkısı çok sağlık problemine ferah geldiği düşünülüyor. Doğada kendiliğinden yetişen yemiş, vatandaşalar tarafından toplanarak bire bir periyot suda bekletiliyor. Daha sorasında kaya tuzu, nohut, bal ve sulu zırtlak katılarak hazırlanan alıç sirkesi hane sıcaklığında aynasız tıpkısı ortamda bekletiliyor. Alıçların dibe çökene kadar 2 günde bir karıştırılan alıçlar, 60 ila 90 dönem ortada sirkeye dönüşüyor.

Kanseri önlediği, ihtisas yaradılış hastalıklarına bereketli geldiği, muafiyet sistemini güçlendirdiği, şeker hastalığı hastalığını ve tansiyonu dengelediği üzerine ilmî çalışmalarla kanıtlanan geyik dikeni meyvesinin sirkesi yıl boyu tüketilebiliyor. Su ile karıştırılarak tüketilen Alıç sirkesinin mide problemi olan vatandaşlar tok karnına veya uyumadan önceki tüketilmesi öneriliyor.

“Alıç ayrımsız C vitamini deposu”

Toplum Bilimci ve Familya Danışmanı Nur Soybayraktar, doğada kendinden yetişen bu meyvenin yararlarına değinerek, ” Tabiatta onma kaynağı yerine haddinden fazla molekül var amma insanlar bunun it canlı farkında değil. Sivas’ta geyik dikeni, kuşburnu, karamuk kabil doğada yetişen meyveler, sebzeler, süfli bitkiler felah dağıtan kaynaklar. Alıçta bunlardan tıpkı tanesi ve arz önemlisi. Akdiken bire bir C vitamini deposu. Özellikle Sivas’ın ekolojik, iklimsel yapısı alıca namına arpalık bire bir aroma katıyor, alıcın özelliğini henüz de artırıyor. Bilimsel çalışmalarda alıç; ruh damar hastalarında çok müfit olduğu, kanseri önlediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, şeker hastalığı hastalığını ve tansiyonu dengelediği ile ilişik ilmî icraat var” dedi.

“Dağlardan topladığımız alıçla sirke yapıyoruz”

Soybayraktar, gövem eriği sirkesinin son yıllarda elan aşkın önem kazındığını belirtip, “Bunları topluyoruz, getirip yıkıyoruz. Sivaslıların hepsi bilir ki bu mevsimde geyik dikeni ipe takılır ve tüketilir amma akıbet yıllarda geyik dikeni sirkesinin kıymeti anlaşılınca insanlar sirkesini yapmaya başladı. Ego his damar hastasıyım. Bunun haddinden fazla faydalı olduğunu ve şahsen ta faydalarını görünce rastgele sene dağlardan topladığımız alıçla yavşak yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Haris karna tüketilmesini öneriliyor”

Soybayraktar, alıç sirkesinin haris karna tüketilmesi gerektiğini rapor edip,”Dağdan topladığımız alıçları bire bir aktarılma öncesinden suya koyuyoruz ve tıpkı gün boyunca bekliyor. Ertesi dönüş suda beklettiğimiz müşteri yıkıyoruz. Henüz sonrasında yapacağımız kabın yarısı kadar geyik dikeni koyuyoruz. Daha bilahare bire bir buçuk aşındırmak kaşığı kaya tuzu ilave ediyoruz. İçerisine mayalanması için 10-15 skor nohut koyuyoruz. Henüz sonrasında isteğe merbut şeker ya birlikte bal koyuyoruz. Elan sonrasında noksan limonu üstelik sirkemizin içerisine koyuyoruz, yüzecek şekle gelene kadar su arttırma ettikten sonradan azını albeni alacak şekilde bezle kapatıyoruz. O de sıcaklığında bed benzeri alanda beklettiğimiz gövem eriği sirkesini tabana çökene büyüklüğünde 2 günde aynı karıştırıyoruz. Geyik Dikeni tabana çöktükten bilahare 60 ila 90 dönme ortada sirkemiz kullanıma hazır oluyor. Sirkeyi kullanırken ilgi edilmesi gereken şey, uzmanlar bunu haris karnına tüketilmesini öneriyorlar. Çay bardağının yarısına büyüklüğünde yavşak koyup konusunda su arttırma ederek içmeleri önerilir. Ama işkembe ile müntesip sorunu olan vatandaşlarımız yemeklerden sonra yahut uyumadan ilk içerlerse tıpkısı şifayı bulacaklardır” diye niteleyerek konuştu.

Share: