Akıbet an bili! ‘Başbağlar Katliamı’ davasında önceki duruşma görüldü

‘Başbağlar Katliamı’ davasında ilk murafaa görüldü

Avukat Kartal: “Yıldırı örgütü lideri Öcalan bu davadan yargılanmalı”

Sanıklardan S.T.’nin adli kontrol neredeyse serbestlik halinin devamına değişmeyen veren mahkeme, duruşmayı 19 Mabeyin’a erteledi

ERZİNCAN Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde 29 yıl geçmiş 33 sivilin PKK’lı teröristlerce öldürüldüğü Başbağlar Katliamı’na ait 20’si firari 21 sanığın yargılanmasına başlandı. Davaya vekil Avukat Kıymetiharbiye Kartal, “PKK yıldırı örgütünün kurucusu, yöneticisi, başkanı olan ve bugün İmralı Adası’nda yatan zevatın bu davada yargılanmasını murat ediyorum. Adaletin tecellisi namına Abdullah Öcalan’ın bu davaya gelmesi gerekir” dedi.

Erzincan 2. Alçak Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Başbağlar Köyü Derneği Başkanı Mehmet Yüksek Dikkaya, Başbağlar Köyü Muhtarı Uca Akarpınar, katliamın tanıkları ve mağdurlar ile avukatları hazır bulundu. Adli arama şartıyla tutuksuz yargılanan maznun S.T. ise duruşmaya İstanbul Adliyesi’nden Ses ve Görüntülü Enformatik Sistemi eliyle katıldı. Adliye çevresinde polisin serbest güvenlik önlemi aldığı duruşmada duruşma başkanı, etiket tespitinin ardından iddianameyi okuyup sanıktan “devletin egemenliği altında mevcut topraklardan tıpkısı kısmını, heybet idaresinden ayırmaya harıldamak” suçundan sevgili açıldığını hatırlatarak defans yapmasını istedi. Sanık S.T. ise suçlamaları kabul etmediğini ve Başbağlar’daki saldırıya katılmadığını belirtti. Murafaa heyeti, sanıklardan S.T.’nin adli arama gibi güçlükle dışına ayazlık yasağı konularak azadelik halinin devamına karar vererek, tıpkı ahir mahkeme tarihini 19 Çatlak namına belirledi.

“Adaletin tecellisi namına Abdullah Öcalan’ın bu davaya gelmesi gerekir”

Duruşma sonrası Erzincan Adliyesi önünde gazetecilere izah eden Avukat Porte Kartal, “21 sanığın tezelden tutuklanmasını bekliyoruz. Şu anda 109/3’e göre yurtdışına ayazlık yasağıyla sanıklardan S.T.’nin çabukça tutuklanması lazım. Tutuklandığı ahit bir nice zevat ortaya çıkar. Şu anda kaçıyor. Mevcut ifadeler bile bu işin içerisinde. Yer önemlisi Ankara Fehamet Asayiş Mahkemesi 1999/21 esas dar sav dosyasının bu sevgili içerisine girerek, çünkü PKK yıldırı örgütünün kurucusu, yöneticisi, başkanı olan ve zaman İmralı Adası’nda yatan zevatın bu davada yargılanmasını talep ediyorum. Adaletin tecellisi adına Abdullah Öcalan’ın bu davaya gelmesi gerekir. Zira elhak adada bunu tabir ettiği kadar, Şemdin Sakık’ın dahi iddianamedeki ifadesi bu durumu kemiksiz ve kesin ortaya koyduğu kabil PKK yıldırı örgütünün zaten kurucusu, yöneticisi, başkanı, halen başkanlığı devam etmektedir. ve orada korunmaktadır emperyalistler tarafından. MOSSAD ve CIA yoluyla bize teyit edilmiştir. Dehalet altındadır. Bu nitelik akseptans edilemez. Dünyanın ne ülfet sistemine gidilirse gidilsin idamı kesin zorunludur.” diye niteleyerek konuştu.

“Katiller bulunsun, cezaları verilsin”

Katliama 12 yaşındayken şahit olan ve olaydan kötü almadan kurtulan Mehmet Kaya ise, “29 sene bilahare mevrut geç kalınmış tıpkı adalet içerisinde tığ öz savaşımızı vermeye devam ediyoruz. Katiller bulunsun, cezaları verilsin. Bizim içimiz tek antlaşma soğumayacak. Bibi mektep çocuğu gibi acısını yaşıyoruz” dedi.

Başbağlar Köyü Topluluk Başkanı Mehmet Ulu Dikkaya üstelik, “O tarihte açılan sevgili 1997 Ekim ayında Erzincan’dan İzmir’e makbuz. İzmir’da de kurgulanmış ayrımsız mahkemeyle hususiyet skandallarıyla kırcı benzeri şekilde kapatılmıştı. O gün devletimizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’hangi şikayet emreylemek bize zül geldiği amacıyla o dönüş acımızı da, o skandalları bile içimize gömmüştük. Zaman 2019 yılından itibaren incelenen babayiğit savcılarımızın iddianamesi, onları kutluyorum, teşekkürname ediyorum. Murafaa heyetinin iddianameyi kabul etmesi, onları da antrparantez kutluyorum. O zaman akamete uğrayan umutlarımız zaman yeniden yeşermiş vaziyette. Umuyoruz ve diliyoruz kim doğruluk bihakkın tecelli fehamet. Katliama katılan temas ki varsa dun terör örgütü mensuplarının topu topu cezasını bulur. Türkiye’birlikte özellikle 1993’te o kadar faili vuzuhsuz görüngü var ki, inşallah failler bulunur. Aynı elan birlikte hangi Sivas Madımak ne Başbağlar hadiseleri yaşanmaz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’yi, Türk milletini bölemeyeceksiniz, böldürmeyeceğiz”

Kemaliye Şehremini Mehmet Karaman ise, “29 sene geçmiş yaşanan kırım hala bugün ergin kabil, tek değişen bire bir öz yok. Gönlümüzde yaşıyor şehitlerimiz. Bugün kangren olan davamıza bisturi vurulması üzere yetkililere teşekkürname ediyorum. Tığ Türk adaletine inanıyoruz. Ben çağa katillerine sesleniyorum, yayılmacı güçlere Türkiye’yi, Türk milletini bölemeyeceksiniz, böldürmeyeceğiz. Biz 29 yıl geçmiş dedik kim ‘Başbağlar’ı unutmayacağız, unutturmayacağız’. 29 sene bilahare yine gündeme geldi” diyerek konuştu.

Share: