Ünlü oyunculardan bicik kanseri farkındalık eylemine tam destek

Ünlü oyunculardan meme kanseri farkındalık eylemine eksiksiz destek

BALIKESİR – Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Acun Keyif Örgütü yoluyla 2004 yılından bu yana bicik kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme başı kanseri farkındalığının vurgulanması için 01-31 Ilk Teşrin Kocaoğlan Meme Başı Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Kocaoğlan kendisine belirlenmesi zımnında, Ayvalık İlçe Esenlik Müdürlüğü eliyle ayrımsız tutum ve etkinlik programı düzenlendi.

Sağlık çalışanları ve kadınların hazır bulunduğu etkinliğe; hususi tıpkı monitör kanalı üzere çekimleri süren bire bir saf filmin ünlü oyuncuları; Firar Özcan, Veda Vatanperver İpek, Melisa Berberoğlu, Almila Ada, Melisa Berberoğlu, Demircan Kacel ve Tayfun Eraslan dahi katılarak bindi verdi.

Ayvalık marina mevkiinden, kaza merkezindeki Cumhuriyet Altını Meydanı’na kadar süren meme başı kanserine farkındalık yürüyüşü öncesinde gazetecilere açıklamalarda kâin ünlü oyuncu Veda Vatanperver İpek, “Erkenden farkına varılabilecek tıpkı hastalığın gecikme nedeniyle yavaş problemler yaşanmasının önüne geçilebilmesi adına Ayvalık halkı ve özellikle kadınlara sesleniyoruz; ücretsiz taramaların yapıldığı bu izlence dahilinde lütfen kontrollerini ihmal etmesinler” dedi.

Genç oyuncu Almila Ada ise, “Bizler dahi Veda bacı ile benzeri fikirdeyiz. Kanserde er kişileştirme çok mehabetli. Böyle benzeri imkan varken, kül kadınlar bu imkandan çekinmeden yararlanmalı ve kontrollerini aksatmadan yaptırmalıdır” mesajını verdi.

Oyunculardan Melisa Berberoğlu de, böylesi aynı etkinliğe katılıp, tıpkı farkındalık oluşturulmasına yardım verdikleri amacıyla çok bahtiyar olduklarını söyledi.

Genç aktör Demircan Kacel ise arkadaşlarının mesajlarına aynen katıldığını er teşhisin kanseri yendiği gerçeğinin bile katiyen unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Usta oyuncu Reha Özcan üstelik bicik kanserinin hoppadak kadınların sorunu kendisine hamur ayrımı yapılmadan bakılmaması gerektiği vurgulayarak, “Esenlik ve can dair seçkin şeyde eş yerine herkesle gelişigüzel hayatı elan iyiye çevirmek istiyoruz. Daha zinde hale getirmeye çalışıyoruz. Zira yaşadığımız bu hayat bizim değil, çocuklarımızın hayatları. O yüzden dahi bizde onlara bindi olmaya çalışıyoruz” dedi.

Amaç farkındalık oluşturmak

Düzenledikleri etkinlikle ait bilgiler veren Ayvalık İlçe Keyif Müdürü Ehlihibre Dr. Kevser Uyan, 01-31 Teşrinievvel tarihlerinin Meme Başı Kanseri bilinçlendirme kocaoğlan olduğunu hatırlatarak, “Burada olmamızın nedeni insanlara bicik kanserinin var olduğunu hatırlatmak ve bu kanserle haddinden fazla yayılmadan, ölümsek kuzuluk gelmeden, çor ilerlemeden tanısının koyulabildiğini, erken teşhisinin yapılabildiği ve er teşhisle salah sürecinin daha acele olabileceğini anlatmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede 40-69 yaş aralığındaki kadınlarımızı afiyet müdürlüklerimize sınırlanmış KETEM’lerimize bekliyoruz. Ücretsiz yerine bakanlımızın tarama programı vardır. İki yılda benzeri momografi çekimleri yapılmaktadır. Herkesi bekliyoruz. Dosdoğru eyyam diliyoruz” diyerek konuştu.

“Kanserde er teşhis haddinden fazla kocaman”

Balıkesir İl Esenlik Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ehlihibre Dr. Yoldaş Budak da yaptığı açıklamada, yaptıkları çalışmalarla kadınları meme kanserine cebin farkındalıklarını arttırabilmek olduğunu kaydederek, “Çağımızın yeryüzü nazik sorunu obezitedir. Bununla bu arada toplumumuzda obezite dolayısıyla meme kanseri vakalarını daha sıklıkla görmeye başladık. Burada eke olan kişinin farkındalığıdır. Günümüzde elimizdeki teknolojik imkanlarla meme kanserini çok elan erken yakalayabiliyoruz. Bu yüzden dahi er teşhislerle herkesin hayatlarına devam etmelerini istiyoruz.” dedi.

Farkındalık etkinliği yürüyüşün ardından ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan konuşmalar, umum oyunları gösterimi ve amatör sanatçılardan oluşan koronun verdiği konserle sona erdi.

Etkinlikte; Ayvalık Şehremaneti Komutan Vekili Ethem Vardı, Uray Sedir Üyesi Tülay Çankaya, Edremit İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Haysiyet Yılmazda hazır bulunurken, Ayvalık İlçe Inanma Müdürlüğü avrat polisleri KADES brifing stantı kurdu.

Share: