Gaziantep’te inkılap başladı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) üyelerinin yeşil transformasyon sürecine kösemenlik etmek hedefi ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) destekleriyle hayata geçirdiği “GTO Yeşil Uygulayım Bilimi Koordinasyon Merkezi”nin lansman toplantısı gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarını GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sebep ve EBRD Türkiye Başkan Vekili Mehmet Üvez’in yaptığı organizasyonda ayrıca moderatörlüğünü Yalova Üniversitesi İşletme Seksiyon Komutan Yardımcısı Dr. Öğr. Görv. Gülgönül Bozoğlu Batı’nın yaptığı “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sanayide Yeşil Transformasyon” paneli gerçekleştirildi ve merkezin KOBİ’lere elbette hizmet vereceği anlatıldı. EBRD’ye projeye verdikleri finansman ve müşavirlik desteği üzere teşekkür eden GTO Başkan Sebep, “Gaziantep Tecim Odası Yeşil Uygulayım Bilimi Eş Güdüm Merkezi Projesi’ni, Avrupa Yeşil Anlaşma Eylem Planı çerçevesinde üyelerimizin bulunan durumlarını gözden geçirerek abuhava değişikliğine müteveccih hazırlık almalarını nail olmak ve üyelerimize yeşil teknolojiye geçiş sürecinde rehber gelmek üzere hayata geçirdik” dedi.

“Projemiz üyelerimizin dönüşümü destekleyecek bire bir tezkere”

Dünya iktisat liginde yer edinmek için çevresel kaygıları ısınmak gerektiği vurgusu eden Yıldırım, “Biliyoruz kim geleceğin tutum politikalarına çevreci kaygılar taraf veriyor. Şayet dünya iktisat liginde yer iktisap etmek istiyorsak bu kaygıyı benimsemek ve tahavvül etmek zorundayız. Bu süreçte fert yerine, hareket insanı olarak, kent adına ve hükümetler olarak yerine getirilmesi gereken sorumluluklar var. Bizim kabil kurumların alması müstelzim aksiyonların başında birlikte hisse senedi dünyasının farkındalığını artırmak geliyor. Tığ bu işin tabana yayılmasında deli dolu alım çalım alıyoruz. Projelerimizle, üyelerimize eskimemiş dünyanın ihtiyaçlarını, eskimemiş müşterilerin beklentilerini, bakir yolları, yıpranmamış yöntemleri gösteren bire bir betik girmek zorundayız. GTO Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi Projesi, üyelerimizin bu dönüşüm konusundaki farkındalıklarını artırarak dönüşümü arz eziyetsiz şekilde geçirmelerine bindi verecek bire bir kitap olacak” ifadelerini kullandı.

“Avrupa pazarını kaybedemeyiz”

“Rastgele değişimin içinde barındırdığı fırsatlar vardır. Girişimcilik kültürümüzü bu fırsatlara yönlendirmeliyiz” diyen Sebep, sözlerine şöyle bitmeme etti:

“Girişimcilik kültürümüzü yeşil ekonomiye yönlendirmeliyiz. Seçkin değiş temas riziko nasıl içre fırsatları birlikte barındırıyorsa, yeşil dönüşümün de fırsatlar sunabileceğini unutmamak lüzumlu. Çünkü elan yeşil ve daha saf ayrımsız dünya planlanırken yeni sektörler ve aksiyon alanlarının açılacağı muhakkak. Yeşil mahsulat ve hizmetlere olan murat artacak. Bu girişimde geçmiş adımı atan, önce yatırımları işleyen ve önce adaptasyonu sağlayanlar yeşil piyasanın öncüleri konumuna gelecek. Aut tecim ilavesi veren, ülkenin sunma balaban 5. ihracat kenti Gaziantep, 2021 yılında toplam ihracatının yaklaşı yüzde 20’sini Avrupa Birliği’ne gerçekleştirdi. Bu pazarı kaybedemeyiz. Avrupa Birliği ile ticari partnerliğimizi devam ettirmek istiyorsak uyumlanmalıyız. Uluslararası meydan rekabet gücümüzü tezyit etmek istiyorsak uyumlanmak zorundayız. İşte bu hizmetler üzere “GTO Yeşil Teknoloji Eş Güdüm Merkezi” projesini geliştirdik. Projemiz ile üyelerimizin yeşil dönüşüme uyumunu desteklemeyi hedefliyoruz.”

“KOBİ’lerin yeşil dönüşüm farkındalıkları artacak”

GTO ile ayrıntılı yıllardır emsal hareket birliklerine imza attıklarını belirterek GTO ve EBRD’nin ciddi hisse senedi ortağı olduğunu belirten EBRD Türkiye Komutan Vekili Mehmet Üvez, Yeşil Uygulayım Bilimi Eş Güdüm Merkezi’nin sürdürülebilirliğinin önemine ilgi çekerek, şunları kaydetti:

“Bu proje, bankamızın stratejik yerine çok önem verdiği bire bir konuda bölgeye yardım sağlayacak. Yeşil transformasyon konusunda GTO üyelerinin ve kesim aksiyon insanlarının farkındalıklarını artırarak onlara beceri bindi sağlayacağız. Anne şanlı olan, proje ile kurulacak merkezin sürdürülebilirliği. Bu noktada ekonomimiz üzere yadsınamaz öneme sahip KOBİ’lerimizin yeşil dönüşüme müteveccih yatırımlarının finansmanını bile değerlendireceğiz.”

GTO Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur, GTO Yönetim Kurulu Üyesi Cömert Aksungur, KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammet Paksoy’un de meydan aldığı tanıtım toplantısı, siyasal oturumunun ardından katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla serencam buldu. – GAZİANTEP

Share: