Evlerinden çıkıp spora başlayan bedenî engelliler başarıya kulaç atıyor

Ağrı’bile günün iri bölümünü geçirdikleri evlerinden çıkıp yüzme sporuna başlayan bedenî engelliler, milli eşkâl hayaliyle antrenman yapıyor.

İbrahim Çeçen Üniversitesi bünyesinde 4 yıl evvel kurulan, başkanlığını ve antrenörlüğünü Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baykal Karataş’ın yaptığı Sağlık Kültür ve Spor Kulübü sebebiyle elan evvel evlerinde kânunuevvel geçiren 11 bedensel özürlü, yüzme sporuna kazandırıldı.

Bu süreçte yüzmeyi öğrenip yurt süresince planlı millî organizasyonlara katılan özürlü yüzücüler, bir nice şampiyonadan dereceyle döndü.

Müsabakalar nedeniyle elan geçmiş tek görmedikleri şehirleri birlikte seyran fırsatı bulan özürlü yüzücüler, sporla hem sosyalleşti hem özgüven ve güç elde etti.

Milli sportmen olmayı hedefleyen yüzücüler, üniversitenin yarı olimpik ilişkin yüzme havuzunda 5-7 Aralık’ta Konya’bile düzenlenecek Dünyalık Yüzme Şampiyonası’nda kalburüstü kalkmak için ağır antrenman yapıyor.

Hedef Avrupa kotası

Keyif Ekin ve Spor Kulübü Başkanı Akademisyen Doç. Dr. Karataş, AA muhabirine, bugüne büyüklüğünde çokça sayıda müsabakaya katıldıklarını ve başarılar elde ettiklerini dile getidi.

Sporcularının fiziki anlamda güçlendiğini ve sosyalleştiğini rapor fail Karataş, şöyle konuştu:

“Henüz ilk görmedikleri şehirlere gittikleri için kültürel zekaları üstelik arttı. Bu sporcular elan önceleri evlerinde göstergeç karşısında oturan, sokağa car el çıkabilen, arkadaşlarıyla iletişim kurmada iş aktif çocuklardı. İçlerinde yüzmede normal bireylere saksı tutak sporcularımız birlikte var. Bu arkadaşlarımızla hedefimiz öncelikle Avrupa kotalarını yakalayabilmek. Milli topluluk düzeyinde yarışlara katıldıktan sonra üstelik kamplara katılıp orada ülkemizi yer dolgunca yerlerde temsil etmek istiyoruz.”

“Ülkemizi ongun yerlerde belirtmek istiyoruz”

Karataş, değişik illerde katıldıkları müsabakalarda birincilik ve ikincilikler kazandıklarını, madalyaların sporcuları motive ettiğini söyledi.

Tüm engellileri havuza nida ettiklerini belirten Karataş, “Biz tıpkısı takımız, bu yüzden gelecekte inanıyorum ki Paralimpik Oyunları’nda içimizden birileri pekâlâ bizi kaşkariko edecektir. ‘Yarının Engellisi’ sloganıyla çıktığımız bu yolda Ağrı’daki parçalanmamış mânialı arkadaşlarımızı havuza bekliyoruz. Elhak halihazırda hafta sonları Down sendromlu, otizmli ve diğer hoşur sporcularımız var. Onlarla bitmeme ediyoruz. Bize katılın güçlenelim. Şehrimizi hile edelim. Ülkemizi mebzul yerlerde temaşa edelim.” ifadelerini kullandı.

Sporculardan Taha Burak Duzlu ise serebral palsi hastası olduğunu, evvelce haddinden fazla güç hikmet tedavi gördüğünü, yüzmenin namına haddinden fazla bol geldiğini dile getirdi.

Katıldığı yarışlarda Türkiye ikinciliği, üçüncülüğü ve dördüncülüğünün bulunduğunu anlatan Taha Burak, “Ben yüzmeden evvel topuğumu yere basamıyordum. Demincek basabiliyorum. Eskiden elimi benzeri şeye götüremiyordum, demin götürebiliyorum.” diyerek konuştu.

Doğukan Bayat bile yüzmeyle hayatlarının değiştiğini ve bu branşta antrenör olabileceğini vurgulayarak, “Önceden dışarıya çıkmıyordum, evde oturuyordum. Yüzme sebebiyle sosyalleştim ve çok sayıda refik edindim.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: