Eş Diş Hekimliği modeli Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak

Eskişehir, Karabük ve Kırşehir’de uçman uygulaması yapılan “Sülale Diş Hekimliği” modeli, enfrastrüktür çalışmalarının tamamlanmasının arkası sıra 2023 yılı içerisinde Türkiye genelinde hayata geçirilecek.

AA muhabirinin, 21-27 Teşrinisani Sosyete Kenar ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla Keyif Bakanlığından edindiği bilgiye bakarak, diş ve dişeti hastalıkları önlenebilir afiyet sorunları ortada meydan alıyor.

Ağız ve diş sağlığı üzerine toplumun bilinçlendirilmesiyle bireylerin çokça oldukça yaşlardan itibaren munsap ve diş bakımını alışkınlık haline getirmesini sağlamak, mıhlı tıpkısı cemiyet oluşturabilmek için atılacak arz önemli girişim adına gösteriliyor.

Koruyucu dudak ve diş sağlığı uygulamaları, uç sağlığının korunmasının temelini oluşturuyor. Bu şekilde, munsap ve diş sağlığı sorunlarının erken canlandırma edilmesi, ilerlemesinin önlenmesi yahut erken aşamada otama şansı yakalanabiliyor.

Türkiye’de 2002 sonrası gerçekleştirilen Sağlıkta Transformasyon Programı ile alelhusus kavşak ve diş sağlığı alanında iri yatırımlar yapılarak, bu alanda otama edici hizmetlere erişilebilirlik artırıldı. Apotr gaga ve diş sağlığı hizmetleri üstüne da hayata geçirilen kavi çok proje ile diş sağlığı üzerine farkındalık oluşturuldu.

“Yardımcı ağız ve diş sağlığı çalışmaları bulunan sisteme bütünleşmiş”

Bakanlıkça ölçülü çalışmalar kapsamında, okullarda mektepli, hoca ve velilere müteveccih farkındalık eğitimleri, gaga diş muayeneleri, yılda iki defa florürlü vernik uygulaması ve öğrencilere diş macunu-diş fırçası dağıtımının yapıldığı Apotr Gaga ve Diş Sağlığı Programı (KADS) bitmeme ediyor.

2022 yılında Eskişehir, Karabük ve Kırşehir’de tayyareci uygulaması başlatılan Familya Dişçilik modeli ise hele 0-12 gözyaşı grubu çocukların kenar ve diş sağlığı durumlarının pusat altına alındığı, vacip değerlendirmeler yapılarak yardımcı tedavilerin uygulandığı, tınlamalı izleme ve kontrolünün sağlandığı benzeri cümle yerine sürdürülüyor.

Yeni modelle gelişigüzel devam fail otama edici kavşak ve diş sağlığı hizmetlerinin birlikte özellikle dallar için önem taşıyan “yardımcı gaga ve diş sağlığı” çalışmaları mevcut sisteme bütünleşmiş edildi. Bu kapsamda, bu konudaki hizmetlere erişimin kolaylaştırılması ve 0-12 gözyaşı aralığındaki parçalanmamış çocukların eğlenceli diş kontrollerinin yapılması olabilir kuzuluk getirildi.

“Randevular, MHRS üzerinden alınabilecek”

Ocak Diş Hekimliği modeli, lüzum tedavi kapsamı, icap sevk zincirinin sağlanmış olması ve kurumlar arası koordinasyonu, gerekse bilgelik sistemleri altyapısı ve kontrol mekanizmaları ile dünyadaki eş uygulamalara benzer oluşum ediyor.

Sosyal çap politikasını pekiştiren koca benzeri girişim olan Sülale Diş Hekimliği modelinin, 2023 yılı içerisinde Türkiye genelinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Modelin, Türkiye genelinde yaygınlaştırılması üzere enfrastrüktür çalışmalarının tamamlanması sonrasında, randevular Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınabilecek.

Sistemle ayrıca ebeveynler, 0-12 gözyaşı arası çocuklarının tüm munsap ve diş sağlığı tarama sonuçları ve strateji randevularını e-Nabız üzerinden görüntüleyebilecek. Bu sayede çocuklarda oluşabilecek diş problemleri erken dönemde otama edilebilecek.

Share: