Duygu hastalarına “enflüanza ve batar aşılarını aksatmamaları” önerisi

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Esas Bilgi Dalı Başkanı Doç. Dr. Dünyalık Altay, ihtisas hastalarına enflüanza ve zatürre aşılarını aksatmadan yaptırmaları tavsiyesinde bulundu.

Doç. Dr. Altay, AA muhabirine, havaların serinlemesiyle enfeksiyon hastalıklarının artmaya başladığını söyledi.

Kovid-19 salgını nedeniyle geçen yıllarda bunaltıcı şekilde kullanılan maskelerin, salgının hızının düşmesiyle tercih edilmediğini nâkil Altay, “Okulların açılmasıyla içtimai zindelik arttı, bire bir zamanda havaların serinlemesiyle enfeksiyon hastalıkları artıyor. Bu yıl geçen yıla için peçe kullanımının da azalmasıyla gribal ve enfektif hastalıkların arttığını görüyoruz.” diyerek konuştu.

Altay, gribal enfeksiyonların sağlıklı bireylerde makro esenlik sorunlarına yol açmadığını ancak his yetersizliği, şeker hastalığı ve hipertansiyon üzere riziko faktörü olan gruplarda vahim probleme bozukluk olduğuna dikkati çekti.

Özellikle his hastalarının bu dönemlerde kendilerini korumaları ve aşılarını olması gerektiğini dile getiren Altay, şunları kaydetti:

“Yer önemlisi kalp hastalığı olan hastalarımıza bu dönemlerde hem enflüanza aşısını hem de zatürre aşısını öneriyoruz. Tıpkısı zamanda koronavirüs aşılarını olmadılarsa bu aşılarını birlikte aksatmadan yaptırmalarını öneriyoruz. Grip aşısı herhangi bir yıl yapılıyor elhak. Esenlik Bakanlığı bile tanımladı ve eczanelerde bulunuyor. Batar aşısı de 5 yılda tıpkı yapılıyor. Zira akciğerde enfeksiyonu, pnömokok dediğimiz bakteriler yapıyor. Koronavirüs, grip ya da vakayiname benzeri çor geçirdiğimizde yer çokça zatürreye yakalanıyoruz. Batar geçirildiğinde hastanede yatış ve ahiret yolculuğu oranları çok artıyor. Bu açıdan zatürre aşısını önemsiyoruz.”

Altay, kâh hastaların aşılara cebin önyargılı davranabildiğini anlatım etti.

Aşıların hastaneye yatışları azaltarak ahiret yolculuğu oranlarını dokunaklı derecede azalttığını tamlayan Altay, şu görüşleri aktardı:

“Hastalarımızda bazen ‘Ben telkih oldum daha pahal geçirdim.’ yönünde bire bir ifade olabiliyor. Grip aşıları değme yıl değişik içeriklerden oluşuyor. Grip hastalığına sebep olan virüs sayısı 70’in üzerindedir. Her yıl arz ölümsek, en sakil atlatılanlar Dünya Sağlık Örgütü vasıtasıyla belirleniyor ve bunlar vuruluyor. Enflüanza aşısı olduğunuz ahit ağız ağıza enflüanza engellenmiyor ama gribe yakalandığınızda hafif geçirilmesi sağlanıyor. Riskli grupta kâin hastalar, grip ve zatürre aşılarını olduklarında hastaneye yatış ve ahiret yolculuğu oranları, aşılama olmayanlara göre çok henüz bağan oluyor.”

Share: