Ahmet Akış: ‘Algı Siyaseti ile Gaz Depoları Dolmaz’

CHP Genel Komutan Yardımcısı Ahmet Atak, şita ayları yaklaşırken doğal gaz sunma güvenliğini ilişik çap depolarının doluluk oranıyla ilişik Erke ve Elbette Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Aranjman Kurumu’nun (EPDK) çelişkisini ortaya koydu. Akın, “Enerji Bakanı temmuz ayında ‘Depolarımız dolu’ diyerek açıklama yaptı. EPDK’nın orak ayı kocaoğlan fasıl raporuna göre ise depolar tam yoğun değil. Algı siyasetiyle gaz depoları dolmaz” açıklamasında bulundu.

CHP Umumi Komutan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akış, İran- Türkiye arasındaki doğal gaz hattının hizmet gerekçesiyle 2 Ilk Teşrin bakımından 8 dolaşma uzunlamasına gaz akışını durdurmasının geçtiğimiz şita ayında yaşanan bildirme güvenliği krizini hatırlattığını belirtti.

Geçen kış, sanayide haflarca gaz kısıntısı ve zindelik kesintisine neden olan krizin ana sebebinin gaz depolarının abes olmasından kaynaklandığını anlatım eden Atak, “Önümüzdeki şita döneminde benzer bir krizin yaşanmaması için doğalgaz çapraz depolarının tamam komple olması gerekirken, EPDK’nın resmi verileri iktidar sözcülerinin açıklamalarıyla çelişiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Akın, Erke ve Bittabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 26 Orak Ayı 2022 tarihinde Silivri Düzlük Altı Gaz Ambarlama Tesisi ziyaretinde ” Tuz Gölü’ndeki deponun tamamını doldurduk. Silivri deposunun de yüzdelik 82’sini doldurduk. Ilkgüz kocaoğlan sonuna kadar da küsurat kısmı tamamlayacağız. Kışa kamu meşbu bir şekilde girmiş olacağız” açıklamasını yaptığı anımsattı.

EPDK VERİLERİNE BAKARAK 600 MİLYON METREKÜP EKSİK GAZ VAR

Akış, Sodyum Klorür Gölü deposunun 1 bilyon metreküp, Silivri’nin ise 3 milyar 191 milyon metreküp olduğunu anımsattı. Akın, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Sodyum Klorür Gölü deposunun birlik, Silivri’nin birlikte yüzde 82 oranında kırcı olması durumunda marjinal depolarındaki doğalgaz miktarının orak ayı ayında 3 milyar 616 milyon metreküp olması gerekirdi. Ancak EPDK’nin açıkladığı orak ayı ayı raporunda muhalif depolarındaki toplanmış hacim 3 bilyon 15 milyon metreküp. Erke Bakanı’nın ifade ettiğine göre 600 milyon metreküp kem! Bu durumda ya EPDK’nin resmi verileri akilane değil evet bile iktidar matlup siyasetiyle süreci evirmek istiyor. Fakat matlup siyasetiyle doğalgaz depolar dolmaz.”

Akın, Erke ve Elbette Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in açıklamaları ile EPDK’nın resmi verilerinin çelişmesini TBMM gündemine taşıdı. CHP’li Akış, Vekil Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

“Geçtiğimiz orak ayı ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın açıklaması ile EPDK’nın temmuz ayı raporunda belirtilen depolanmış doğalgaz miktarı ortada 600 milyon metreküp fark bulunmaktadır. Ne malumat doğrudur? Silivri ve Tuz Gölü depoları tam komple ise bu iki deponun doldurulması amacıyla hangi büyüklüğünde ödenmiş ya üstelik ödenecektir? Enerji bildirme güvenliği üzerine Bakanlığınızın tedbirleri nelerdir? Bu tedbirler esmer kışı kılmak amacıyla yeterli olacak mıdır? Çekicilik gücü düşen vatandaşlarımız amacıyla tedbirleriniz ortada doğalgaz ünite fiyatlarında iskonto yapılması var mıdır?”

Share: