DEPREMDE ENGELLİ DEDESİNİ SIRTINDA TAŞIYIP KURTARDI

HATAY’dahi depremde evi yıkılan bedenî ve gözsüz Şakir Çakmak (75) onu sırtında taşıyıp apartmanın dışına çıkaran torunu Ayberk Fehmetmek (17) sebebiyle hayatta kaldı. Evini ve eksiksiz eşyalarını kaybeden Çakmak, İzmir’deki kızının yanına yerleşti. Diyalize soldurmak zorunda olan böbrek hastası Idrak Etmek, Mânialı arabam vardı. Yılgın altında kaldı. Hayırseverlerden akülü tekerlekli koltuk istiyorum dedi.

Kahramanmaraş’taki yıkmacı depremlere Hatay’daki evlerinde yakalanan 50 almanak evli ve 6 bala sahibi Şakir Intikal Etmek (75) ile Feriz Anlamak (66) çifti, torunları Ayberk Çakmak sebebiyle göçük altında kalmaktan kurtuldu. 4 eğik İnan Apartmanı’nın ikinci katında oturan Çıkarmak ailesi, depremde hem evlerini hem bile eşyalarını kaybetti. Böbrek yetmezliği zımnında 1,5 yıldır haftada iki aktarılma diyalize giren Şakir Çıkarmak, umum diyalize müracaat etmek amacıyla hazırlandığı tam depremin meydana geldiğini anlattı. Konusunda devrilen eşyalar nedeniyle yerinden kalkamayan ve torunu sayesinde hariç çıkabilen Hissetmek, Diyalize kısaltmak için hazırlanmıştım. Servis gelip beni alacaktı. Telefon etmelerini bekliyordum. 4.17’birlikte hareket oldu. Bağrış Çağrış oldu ve tıpkısı uğultu geldi. Sarsıntı başladı. Pencereler üzerime düştü. Eşime seslendim. Karı tığ içindeyken yıkılmaya başladı ve zemine oturdu. Duvarlar yıkıldı. Üzerime benzeri şeyler düştü. Torunum beni çıkardı. Yağmurun altında tıpkısı dönüş kaldık. Cehennemden eski gibiydik diye niteleyerek konuştu.

Hatay’üstelik evleri ve tıpkı düzenleri olduğunu fakat demincek hiçbir şeylerinin kalmadığını belirten Intikal Etmek, İzmir’deki kızının evine sığındıklarını belirtip, burada ayrımsız düzen kurmaktan ayrıksı çarelerinin kalmadığını anlattı. Haftada iki periyot diyalize girmesi gerektiğini dile getiren Şakir Nüfuz Etmek, gözyaşlarını tutamayıp, 7-8 yaşında bala felci geçirdim. 1,5 yıldır böbrek yetmezliği dolayısıyla diyalize giriyorum. Gözümün biri görmüyor. Biri da yüzde 30 görüyor. Torunum kestirmece 1 yıldır bizimle yaşıyordu. Depremde torun beni sırtına aldı, dışarı çıkardı. Hariç çıkana kadar şişman gocunmak yaşadık. Keder yağmur vardı. Saçak altına sığındık. Günlerce pisliğin zarfında kaldık. Barınacak kayran, tuvalet yoktu. Sakat arabam vardı. Göçük altında kaldı. Hayırseverlerden akülü tekerlekli koltuk istiyorum. Evden haftada 2 bölüm diyaliz üzere çıkıyorum. Bana aynı akülü tekerlekli sandalye verseler apayrı tıpkı özdek istemem ifadelerini kullandı.

OĞLUNUN ÇEYİZİ İÇİN ALDIĞI EŞYALARA AĞLIYOR

Deprem çabucak yaşadığı korkuyu gözyaşlarıyla anlatan Feriz Yakalamak (66) ise şunları söyledi

Dilim tutuldu. Dışarı çıkamayacağız, diye niteleyerek düşündüm. Kapıya koştum. Başlık kilitlendi. Bilahare han gibi açıldı. Tıpkı oğlumu evlendirecektim. Dişlerimi yaptırmayıp, ona yük aldım. Canımız iyi bundan sonra ama neye üstünlük. Oğlum için aldığım bütün eşyalar gitti. Burada kendimi tek bereketli hissetmiyorum. Bilcümle orasını istiyorum. Orda doğdum büyüdüm. Hatay’a, yerimize gidelim istiyorum.

DEDESİNİN AYAKLARI ÜŞÜMESİN DİYE ESASEN EVE GİRMİŞ

Anne, babası ayrıldığı amacıyla 1 yıldır babaannesinin beraberinde artan ve bekar amcasıyla kuru likidasyon işi eden Ayberk Idrak Etmek bile depremin olduğu geceleyin dedesinin sesiyle uykudan uyandığını anlattı. Konusunda ayrımsız şeyler us kapının önünde yere kapandığını ve geçmiş sarsıntının bitmesini beklediğini vurgulayan Çakozlamak, Dolaplar düşmüştü. Dedemin üstündekileri kaldırdım. Babaannemin sayesinde dedemi çekip çıkardık. İkinci kattan çökmeyle gelişigüzel zemine indik. Seçme yerden medet sesleri geliyordu. Dışarı çıkınca dedemin ayakları üşüyordu. Islaktı ve kıvılcım kıç çıkmıştı. Ona pabuç ahzetmek için istek girdim. Ayakkabı, battaniye alıp çıktım. Başımı sağa çevirdiğimde aş damı, banyo ve abdesthane birbirine girmiş bağırsak içeydi. Oturduğumuz apartmanda hayatını kaybedenler oldu ifadelerini kullandı.

Amca Ayvaz Takip Etmek (29) birlikte o geceleyin ailesinin yanında olamadığını ve depremden sonradan geldiğinde şişman tartı yaşadığını dile getirdi. Fehmetmek, İzmir’üstelik tıpkısı akort kurmanın kendileri için pres olsa üstelik şartları zorlayacağını belirterek, Gönlüm icap kim memleketimizde eskisi kabilinden yaşayalım amma bu şartlarda edisyon. Tanrı bizim ve ayrıksı hep illerdeki depremzedelerin yardımcısı olsun diye niteleyerek konuştu.

Annesi, babası, kardeşi ve yeğenini evinde ağırlamaya başlayan Hatice Çulha (45) bile Beni o geceleyin ağlayarak kız kardeşim aradı. Sonra rappadak telefonlar kesildi. Ulaşamadık. Tığ üstelik gidip alamadık. Sarsıntı sonrası 1 hafta orada soğukta kaldılar dedi.

Share: