Denetlenen 203 kozmetik üründen 178’si münasebetsiz ve itimatsız daha çok

Esenlik Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Maşa Kurumunca (TİTCK) yapılan denetimlerde, uygunsuz ve itimatsız olduğu belirlenen 178 kozmetik işaret için 545 bin 340 lira nakdî ceza kesildi.

TİTCK Kozmetik Teftiş Dairesi Başkanlığı aracılığıyla, Ilk Teşrin- Fasıla 2022 beyninde insan sağlığını yıldırma eden, maharet düzenlemeler ve mevzuata mugayir kozmetik ürünlerin tespitine müteveccih meydan denetimleri yapıldı.

Toplam 203 kozmetik ürünü havi denetimlerde, ürünlerin 162’sinin teknik düzenlemeye çap, 16’sının ise güvensiz olduğu belirlendi. Bu ürünleri piyasaya sürenlere toplanmış 545 bin 340 liralık para cezası uygulandı. Denetlenen 25 işaret ise maharet düzenlemeye makul bulundu.

Ayrıca ilgili farklı kamu çalım ve kuruluşlarının incelemeleri sonucu üreticisi belirsiz, yapmacıklı, kaçak ya dahi imitasyon olduğu saptanan 52 bin 890 şişe parfüm ve deodorant, 5324 az Kozmetik Kanunu çerçevesinde itimatsız işaret kapsamına alınarak imha edildi.

El dezenfektanı, antibakteriyel nakit sabunlar ve sinek kovucular gibi biyosidal ürünlere müteveccih birlikte denetimler gerçekleştirildi. 5 ürünün ruhsatsız, analiz sonuçları neticesinde da 1 ürünün güvensiz olduğu belirleme edildi. Teknik düzenlemeye aykırılık ve güvensizlik gerekçesiyle bu ürünlerle ilişkin hep 241 bin 720 teklik nakdî ceza uygulandı.

Share: