Coğrafi tescilli “Maraş biberi”nde 29 bin titrem rekolte bekleniyor

Kahramanmaraş’ın coğrafi tescilli “Maraş biberi”nde bu sene 29 bin titrem rekolte bekleniyor.

Aroması ve acısıyla dikkati çekici Maraş biberi, vahim adına Dulkadiroğlu, Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerinin artağan arazilerinde yetiştiriliyor.

Bir süre evvel hasadına başlanan ve sabahın önceki ışıklarıyla mevsimlik işçiler vasıtasıyla toplanan biber, çöp tarh ve kurutma işlemlerinin ardından sofralarda yerini alıyor.

Pul ve toz halinde tüketilen Maraş biberi, başta kebaplar doğmak için bir nice yemeğin elzem baharatları arasında bulunuyor.

İl Ekincilik ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, AA muhabirine, Kahramanmaraş’ın mübarek ovalarında nitelikli göveri ve meyvelerin yetiştiğini söyledi.

Kentin dondurmanın yanı sıra biberle üstelik anıldığını ifade fail Bilir, coğrafi tescilli biberin aroması ve acısıyla ayrıksı biberlerden ayrıştığını dile getirdi.

“Hasat şu an iyicene geçiyor”

Verimli benzeri hasat sezonu geçirmeyi hedeflediklerini belirten Agâh, şöyle devam etti:

“Maraş biberi kentin tescilli benzeri ürünüdür. Kahramanmaraş özellikle tutmak amacıyla 9 ilde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Maraş biberinin aroması, rengi ve tadı sair biberlerden ayrı. İlimizde 13 bin 200 dekar alanda biber yetiştiriciliği yapılmakta. Bu yıl 29 bin titrem rekolte beklemekteyiz. Hasat şu zaman iyicene geçiyor. 5 aylık tıpkısı serüvenle kurutulup, işlenip ve paketlenip vatandaşlarımızın sofralarına gelecek. Alevli, yoğun ve tempolu bire bir çalışma var. Burada çiftçilerimiz özverili bir şekilde çalışıyor. Biberimiz geçen senelere göre henüz mebzul durumda.”

Üreticiler hem ürün hem bile kaliteden memnun

Üreticilerden Ali Renkliçiçek dahi bu yılki ürün ve hasadın çoğalan olduğunu anlattı.

Maraş biberinin hasadının mütekait olduğunu vurgulayan Renkliçiçek, “Bu yılki mahsul ve fiyattan memnunum. Maraş biberi haddinden fazla mihnetli ve hizmet talip aynı göveri. Bu seviyeye büyüklüğünde getirdik, fiyatlar ferah. Mahsulümüz toplanıyor.” diye niteleyerek konuştu.

Cuma Kozak ise bu yılki verimin bereketli olduğuna işaret ederek, “Geçen seneki biberimiz tutkun ve kuru kalmıştı. Bu seneki maşallah daha hareketli ve ongun. Bu biber bizim cebin terimiz.” ifadelerini kullandı.

Share: