“Çocukların de matem tutmasına müsaade verin” önerisi

Akdeniz Üniversitesi Yavru ve Akil Baliğ Ruh Sağlığı Hastalıkları Temel Selen Dalı Başkanı Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, çocuk sevdiği ayrımsız yakınını kaybettiğinde akıllıca dille bunu anlatarak, aileyle yasını tutmasına cevaz verilmesi gerektiğini bildirdi.

Nasıroğlu, yaptığı açıklamada, “asrın felaketi” adına nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardında Darülfünun Hastanesi bünyesinde depremzede yetişkin ve çocuklara yönelik “Facia ve Titreme Polikliniği”ni hizmete açtıklarını tabir etti.

Poliklinikte randevusuz eksiksiz başvurulara çabucak yanıt verildiğini aktaran Nasıroğlu, depremin peşi sıra önce zamanlarda çocukların ruhiyat durumlarında değişikliklerin normal olduğunu ancak belirtilerin azalmadığı, çığlık olduğu durumlarda uzmanlardan destek istenmesi gerektiğini bildirdi.

Nasıroğlu, meslek öncesi dönemde akak ıslatma, bakir ortaya çıkan korkular, anneye ötede korelasyon, olayı baştan canlandırmak, sinirlilik, hırs nöbetleri, sivri duyarlılık, uyku ve tagaddi sorunlarının görülebileceğini dile getirdi.

Ergenlerde ise içe çekilme, çevreden kendini abstraksiyon, riskli davranışlara heves, akademik başarıda tedenni, meslek devamsızlığı, dikkat ve dikkat toplaşımı sorunları, bunluk ve hüzün oluşabileceğini nâkil Nasıroğlu, bu belirtilerin tıpkı kısmının evvel günlerde görülmesinin saf olduğunu kaydetti.

Bu süreçte çocuğun yaşadığı duyguları anlatmasına fırsat verilmesini öneren Nasıroğlu, “Us ve duygularını anlatmaları üzere cebbar olmadan isteklendirme edici ve götürümlü olunması gerekiyor. Yavru sevdiği tıpkı yakınını kaybetmişse ölümü gizlemeden sevdiği bir can tarafından ebat namına anlatılsın ve sizinle birlikte yasını yaşamasına cevaz verin.” ifadesini kullandı.

“Cins olduğunca yatıştırıcı derman kullanmayın”

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Temel Fen Dalı Dr. Akademisyen Mehabetli Erdoğan, depremzedelerin psikososyal müzaheret almaktan çekinmemeleri gerektiğini, bu desteğin hem kendileri hem üstelik çocukların ruhsal sağlığı amacıyla cesim olduğunu bildirdi.

Polikliniğe başvuran 100 civarında depremzedeye psikososyal bindi sağlandığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“İlk haftalarda görülen uykusuzluk, iştahsızlık, dert gibi âraz olağandır. Tür olduğunca yatıştırıcı merhem kullanmayın. Bu âraz alelumum beş altı hafta içre bizatihi ortadan kaybolacaktır. Alelhusus bu dönemde alkol kullanımından kaçının. Sizi rahatlatan hangi aktivite varsa arkadaşlarınızla hoşbeş etmek, perestiş, doğada düşmek onu yapmaya çalışın. Yer Sarsıntısı sonrası mecbur ortamlara girmekten erinçsiz oluyorsanız sevdiğiniz insanlarla bunu yapabilirsiniz. Yaşadığınız olayı ve tırsmak hissini tıpkısı yakınınızla konuşmaktan çekinmeyin.”

Içtimai medyada, televizyonda travmatize edici görüntülere maruz kalınmaması üstüne da uyarılarda mevcut Erdoğan, “Duygularınızı ifade etmekten çekinmeyin.” açıklamasında bulundu.

Share: