Deprem bölgesindeki müstevli riskine karşı ehlivukuf uyarısı

Deprem bölgesindeki salgın riskine karşı uzman uyarısı

Prof. Dr. Dinamit Altuntaş Vazıh, yer sarsıntısı bölgesindeki müstevli riskine cebin alınabilecek önlemleri sıraladı

“Katiyen el hijyenine ve yenilen içilen gıdaların temizliğine dikkat edilmesini öneririz”

Prof. Dr. Korkunç Altuntaş Ziyalı, sarsıntı bölgesinden ayrıksı kentlere yaşanan göç hareketleriyle oluşabilecek salgına cebin üstelik uyardı

İSTANBUL – Kahramanmaraş merkezli iki balaban depremin ardından müstevli riskine karşı uyarıda mevcut Başakşehir Çam ve Sakura Site Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Terbiye Sorumlusu Prof. Dr. Korkunç Altuntaş, bölgede alınabilecek tedbirleri sıraladı.

Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler 10 ilde yıkmacı etkilere illet oldu. Depremin peşi sıra misil kenarlarında biriken çöpler, içmece suyuna erişimde yaşanan zahmet ve birlikte mevrut hıfzıssıhha sorunu arz şişman problemler arasında yer alıyor. Uzmanlara bakarak, balaban afetlerin arkası sıra beslenme, hıfzıssıhha ve içmece suyuna erişimde yaşanan teessürat salgına istinatgâh hazırlayabilir.

Konuyla ait hikmet veren Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Şiddetli Altuntaş Kültürlü, depremlerde kanalizasyonların meydan hareketiyle alay malay içme suyuna engelleme ve suyun kirlenme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, “Genellikle depremden 4. ve 5. günden sonra saf gıdaya, suya ulaşılamama sebebiyle gıdayla suyla bulaşıcı enfeksiyonları kalın rüyet riskimiz bulunan. Haddizatında enkaz altında kişilerin gösterişli bire bir riskleri namevcut. Amma adam dışkısının kontrolsüz tıpkısı şekilde kalması bunların gıdayla bulaşması büyük riziko. Bok bulunduğu ortamda yegâne başınayken belli tıpkısı riziko oluşturmuyor. Ama bu gıdayla suyla bulaşırsa veya elle kontamine olursa ve o el yıkanmazsa o hıfzıssıhha sağlanamazsa riziko oluşturabilir bağımlı. Henüz önce yaşanmış olan afetlerde bile eş riskler bilcümle görülmüş maalesef. Hakeza riskler var” dedi.

“Nasıl ahali hijyenine ve yenilen içilen gıdaların temizliğine dikkat edilmesini öneririz”

Mütenevvi enfeksiyon risklerine alın alınabilecek önlemleri dahi açıklayan Prof. Dr. Görgülü, “Bozulmamış içmece suyuna ulaşmanın sağlanması, kontrolsüz suların kullanılmaması. yahut uygun şekilde kaynatılarak, dezenfekte edilerek klor tabletleriyle yahut akla yatkın miktarda çamaşır suyuyla dezenfekte edilerek kullanılması kabil yöntemler olabilir. Çiğ göveri sonuç zaten ne kadar ulaşılabiliyordur bilmiyorum amma onların bile akıllıca sularla temizlenerek kullanılması lüzumlu. Muhakkak halk hijyenine ve yenilen içilen gıdaların temizliğine dikkat edilmesini öneririz. Tuvaletlerin bile içme suyuyla karışmaması konusunda atıkların dahi karışmaması konusuna ilgi edilmesini öneririz. Tabi hemen ishal veya bulantı kusmayla gelişen enfeksiyonlar değil yer sarsıntısı döneminde insanların şişko barınmaları, özellikle itici olan dönemlerde oldukça alanlarda neşeli miktarda kişilerin bulunması damlacık vasıtasıyla bulaşıcı enfeksiyonlar aha zatürre, ense teneffüs yolu enfeksiyonları belki menenjitleri iletilmek kabil durumlarla de karşılaşabiliriz. Bağımlı onların da makul tıpkı şekilde ortamdan uzaklaştırılmaları gerekiyor. Özellikle dip yaralanmalar, etraflı müddet açıkta artmış bulaşık yaralar, tetanoza öğür yaralanmalar, bunların tetonaz açısından aşıyla hızlı hızlı korunmaya alınması gerektiğinde dahi derakap otama edilmesi gerekiyor. Tabi yalnız insanlar etkilenmedi hayvanlar birlikte etkilendi. Onlar üstelik evsiz, barınaksız kaldılar. Kemirgenler arttı. Bu zümre riskler açısından çok dikkatli olunması gerekiyor” diyerek konuştu.

Prof. Dr. Okumuş kafile hareketleriyle oluşabilecek salgına cebin de uyardı

Tozun çok kilolu tıpkısı risk oluşturmayacağını belirten Prof. Dr. Okumuş, “Mufassal müddet eğer yaralanmaları varsa hasar varsa vücudunda onların birlikte belirgin yerine kalması toprak teması onlar balaban riziko oluşturuyor. Bağımlı ezilmenin parçalanmanın getirdiği riskler da bunun üstüne ekleniyor. Ona yönelik tetanoz ve özge ten, ferah doku, kemik enfeksiyonları açısından de gerekenler yapılıyor. Kafile olaylarıyla karşılaşıyoruz. Oradaki insanlarımız yakınlarının yanlarına gelmeye başladılar. Balaban göç hareketleri var. Bunların getirdiği enfeksiyonlarla dahi karşı karşıya kalacağız. O açıdan da tetik almak lazım. O bölgeden mevrut vatandaşlarımız dahi veya orda kâin eşhas üstelik önceki ortaya sâdır vakaların edim kadar az buçuk ilk bahsettiğimiz vakaların çabucacık ayırt edilip, ona göre tedbir alınması birlikte beklenen aynı salgın durumunda o salgının boyutunu budamak bakımından manalı evet” ifadelerini kullandı.

Share: