Beylikdüzü Belediyesi’nden Cumhuriyet Altını Söyleşisi

Beylikdüzü Belediyesi, Cumhuriyetin 99. yılını tıpkı dizi etkinlikle kutluyor. Bu kapsamda Beylikdüzü’nde açılan 4 Ilkgüz Sivas Kongre Binası ve 4 Ilkgüz 1919 Toyluk Merkezi’nde adlı tarihçi-edip Sinan Düz, Cumhuriyet Söyleşisi’nde Cumhuriyet’in kazanımlarını anlattı. Beylikdüzü Şehremini Mehmet Gaye Inmeli, “Vatanını, milletini ve bayrağını muhip insanlar namına Türkiye’nin ikinci yüzyılına etap alaşağı etmek, ikinci asır üzere dövüşmek ve bu mücadeleyi başarıyla taçlandırmak zorunda olduğumuzu ifade edeyim” diye konuştu.

Cumhuriyet Altını’in kuruluşunun 99. yılı etkinlikleri kapsamında adlı tarihçi-edip Sinan Yer, Cumhuriyet Söyleşi’nde Beylikdüzü halkıyla buluştu. Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Sivas Kurultay Binası’nın birebir yapıldığı 4 Eylül Sivas Kurultay Binası ve 4 Eylül 1919 Toyluk Merkezi’nde düzenlenen aktiflik Ankara Cahillik Firez-Danışma Kulübü sanatçılarının hazırladığı raks tiyatrosuyla başladı. Kurtuluş Savaşı’nda yaşanan zorlukları anlatan tiyatral eylem izleyicilerden kül mertebe aldı.

Gösterinin arkası sıra Beylikdüzü Belediye Reisi Mehmet Tasavvur Kötürüm ve müverrih-edip Sinan Saha, Cumhuriyet Söyleşisi’nde Kurtuluş Savaşı yılları ve sonrasında yaşanan zorlukları anlattı.

“PENÇELI BİR BAŞARI HİKAYESİ”

Atatürk’ün Samsun’a çıktığı dönemde yaşadığı zorluklara değinen Beylikdüzü Şehremini Mehmet Uğur Çalgın, çekişme sonrası verilen iktisadi istiklal mücadelesine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Atatürk, bu devlet insanının ferasetine ve enerjisine çokça güveniyordu. Atatürk, bu sürece kadar pekâlâ tıpkısı yol izleyeceği, neler yapacağı, nasıl tıpkısı mücadelenin içine gireceğini biliyordu esasta. Söz Gelimi uran, Cumhuriyet Altını’in çokça önemsediği işlerden biri. Şöyle benzeri fen paylaşacağım sizlerle. 1923-1938 yılları ortada Türkiye Cumhuriyeti büyüme anlamında kestirmece yüzdelik 97 büyüme sağlamış. Dünyada böyle bir örnek yok. Bunu başarmış ayrımsız milletin evlatlarıyız. Fabrikası yok, yolu bulunmayan. Demiryolları, bahir yolları bütünü yabancıların ellerinde. Çokça epey istihsal tesisleri var. Atatürk bu başarıyı sağladıktan bilahare ekonomiye dair bile dönüşümü yapıyor Fabrikalar kuruyor, o fabrikaları destekleyecek bankalar üstelik kuruyor. Sümerbank’ı kuruyor tekstili desteklemesi üzere mamure ve şehirciliği desteklemesi için Emlakbank’ı kuruyor. Halk Bankası’nı esnaf üzere kuruyor. Etibank kuruluyor madencilik amacıyla. Dolayısıyla kuvvetli bire bir muvaffakiyet hikayesi.”

“BU MÜCADELEYİ BAŞARIYLA TAÇLANDIRMAK ZORUNDA OLDUĞUMUZU İFADE EDEYİM”

Türkiye’nin ikinci yüzyıla hazırlandığını belirten Komutan Sakat, şöyle bitmeme etti:

“Şu dakika ilenme-vah çekmenin sırası değil. İkinci yüzyıla girerken bu sıklet hepimizde, hepimizin yapacakları var. Ne büyüklüğünde pres koşullarda tıpkı Cumhuriyet doğdu. Tığ tıpkısı evcil hoşgörülü olarak yapabileceklerimizi bu kentin kaderini fark etmek üzere kurguladık. Ben bire bir kent plancısıyım. Bu kente, bu topraklara, bu toprakları bizim üzere vatan eden bayrağa aşırtı tıpkısı insanım. Hayatım süresince bunlara bakım ediyorum ve burada siyasi arkadaşlarımız birlikte var ve bunu her seferinde söylüyorum; Biz lacerem parti devletinden şikayet ediyorsak tümen belediyesinden da şikayet ederiz. Devletin paraleli olamaz, partisi gayrimümkün. Şevket devlettir. Cümle imtina etmek izhar etmek zorundadır. Devletin kurumları dahi hepimizindir nedeniyle siyasal reflekslerimizi benzeri kenara bırakarak vatanını, milletini ve bayrağının muhip insanlar namına Türkiye’nin ikinci yüzyılına adım alaşağı etmek, ikinci çağ üzere mücadele etmek ve bu mücadeleyi başarıyla taçlandırmak zorunda olduğumuzu ifade edeyim.”

“VATANDAŞIN ÜSTELIK CUMHURİYET OLMASAYDI NEYLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞINI GÖRMESİ LAZIM”

Site plancısı olarak, Atatürk’ün Ankara’üstelik yaşattığı dönüşüme birlikte değinen Başkan Sakat, “Zaman kentlerin gelmiş olduğu halden çok hoşnut sıfır tıpkı insanım. Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk, 1928’birlikte ayrımsız kent planı hazırlatıyor. Keşki ömrü biraz daha vefa etseydi bile İstanbul’a birlikte yapsaydı. Ankara’daki arz bakılmamış arazide Atatürk Orman Çiftliği yapılıyor. Cumhuriyet Altını’in kazanımlarının farkına görmek lazım. Vatandaşın bile Cumhuriyet Altını olmasaydı neyle karşı karşıya kalacağını görmesi geçişsiz. Çalım duyacağımız benzeri bükülme” diye konuştu.

“CUMHURİYET’İN KONUŞULABİLECEĞİ EN KATIKSIZ, SUNMA AKILLICASINA MEKANDAYIZ”

Cumhuriyet Altını’i anlatmaya kelimelerin kifayetsiz kalacağının belirten Düz, “Anlatacağımız laf bayağı tıpkı laf değil, akarsu geçmek savsaklamak gelmek aldığımız içki eylemek. Dünyanın ayrıksı bir yerindeki Cumhuriyet Altını’e benzemez. Bu konu o kadar hususi kim o büyüklüğünde manalı ki haddinden fazla heyecanlıyım. Başkanı tebrik kartı edeyim. Illet? Gerçekten Cumhuriyet’in konuşulabileceği en tabii, yer doğru mekandayız. Türkiye Büyük Budun Meclisi’nden bilahare Cumhuriyet’in konuşulacağı genişlik akilane bulunak neresi diye niteleyerek bana sorsanız cevabım şudur: Sivas Kurultay Binası. Bu benim yorumum mu? Müfit. Sayın Başkan ifade etti dedi kim; ‘Cumhuriyet Altını’in temellerinin atıldığı binadayız, aynısını yaptık’ dedi. Atatürk’ümüz Halas Savaşı’ndan sonradan Sivas’a gidiyor, kongre binasını geziyor ve şu cümleyi kuruyor: ‘Cumhuriyetin temellerini bu binada attık’ Ne kadar cümbüş verici değil mi! Cumhuriyet Altını’in 99. yılında Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı salonda bu söyleşiyi yapıyoruz. Yabansı güzel ayrımsız molekül, insanın tüyleri dikleşmiş oluyor” dedi.

“BU HAKLI BİR SAVAŞTI VE ATATÜRK BU İRADEYİ GÖSTERDİ”

Ülkenin özgürlüğüne Sivas Kurultay Binası’nda karar verildiğini aktaran Kayran, “Sivas Kongresi o büyüklüğünde koca ki eğer bu salonda huysuz tıpkısı karar çıksaydı ki çıkmazdı çünkü Mustafa Kemal Atatürk vardı. O istiklal kararının alınması o kadar zordu ki insanlar açlıkla sınanıyordu. Yiyecek kemirmek yoktu. Büyüklük obstrüksiyon altındaydı. Mandayı savunanlar vardı. Mustafa Kemal Atatürk, ne pahasına olursa olsun ‘Ya İstiklal ya Ölüm’ dedi. Bu salonda anca tartışmalar oldu kim. Atatürk yabansı inandırma kabiliyeti ve önderliğiyle bağımsızlık kararını aldı. Bu yakınlarında tıpkısı savaştı ve Atatürk bu iradeyi gösterdi” diye niteleyerek konuştu.

Cumhuriyet Altını Söyleşisi, yapılan konuşmaların ardından seyircilerin üstelik katılımıyla interaktif şekilde bitmeme etti. Komutan Çalık, tahminî 2 saat süren konuşma sonrası günün anısına Sinan Düzlük’a çiçek ve onurluk takdim etti.

Share: