Bayburt’un sonuç tandır ustası yaptığı tandırları yurdun birçok iline gönderiyor

– Bayburt’un sonuç tandır ustası yaptığı tandırları yurdun birçok iline gönderiyor

BAYBURT – Bayburt’un serencam tandır ustası olan Recai Purutoğlu’nun elinde şekillenen tandırlar, ayrımlı illere götürülmek amacıyla amade ağıl getiriliyor. Bayburt’tan yola çıkarılan tandırlar, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Adana, Van, Trabzon, Erzincan, Erzurum özellikle görünmek için Türkiye’nin bir nice iline şakirt bakarak hazırlanarak ulaştırılıyor.

Kestirmece 900 yıllık atölyede tandırlarını yapan ve buradan dahi tandırların sevkiyatını gerçekleştiren Purutoğlu, Bayburt tandırlarını, Bayburt kültürünü ayrımlı illere ulaştırabilmenin gururu içerisinde olduğunu söyledi.

Çamura elleriyle minval veren ve meslekte 44 yılı geride bırakan uz Purutoğlu, atölyesinin önünden tandırları aracına yükleyip, düşmemesi amacıyla aynı ip sayesinde kısmık mıhsıçtı bağladıktan sonraları tandırların üstüne alıcının adını, soyadını, telefon numarasını yazıp Bayburt Otobüs Terminaline götürüyor. Bayburt’a ilişkin yaya otobüslerinin portbagaj bölümüne tandırlarını yükleyen Purutoğlu, farklı illere tandırların gönderimini bu şekilde yapıyor.

Bugün Ankara’ya 1 adet, ferda ise İstanbul’a 2 parça tandır göndereceğini söyleyen Purutoğlu, “Bayburt’tan Ankara’ya tandırımızı gönderiyoruz, erte de inşallah İstanbul’a tandırlarımızı göndereceğiz. Sevkiyatı bile böyle yapıyoruz, kargolara veremiyoruz. Esen olsunlar Bayburt’taki otobüs firmaları bize ellerinden geldiği büyüklüğünde apotr oluyorlar, bize sınırsız bakım sunuyorlar. Bayburt’taki otobüs firmalarına tarihe, sanata, bu tarihi dokunun ayrımlı yerlere ulaşmasına göstermiş oldukları ilgiden ve hassasiyetten ötürü da teşekkür ediyorum” diye konuştu. Tandır sevkiyatını gerçekleştiren otobüs şoförü ise “Konfirmasyon aldığımız tandırı güdücü arkadaşımla birlikte sağ selamet kırmadan Ankara’ya ulaştıracağız. Bayburt’un tandırını ayrıksı illere ulaştırmaktan çalım duyuyoruz, bizim için alım donör benzeri hisse senedi” ifadelerini kullandı.

Bayburt’ta 44 yıldır tandır ustalığı özne Recai Purutoğlu, 2020 yılında Türkiye’bile “yılın ahisi” seçilmişti.

Share: