Avrupa’da yaşanan doğal gaz krizi Hasankeyf’in tiftik halısına rağbetti artırdı

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te ahali işçiliği ile üretilen tiftik halısına, Avrupa’da yaşanan doğal gaz krizi dolayısıyla istem arttı.

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te tiftik halısı üreticiliğini fail 46 yaşındaki Mehmet Arif Ayhan, dede geleneğini sürdürüyor. Rusya ve Avrupa beyninde yaşan gaz krizi nedeniyle istinas problemi dolayısıyla taleple moher halısı Almanya’ya gönderiliyor.

Dünyanın temas yerinden Hasankeyf’e gelen bilcümle yabancı turistlerin moher halısına sargı gösterip aldığını tamlayan Ayhan “1994’te amcam ile beraber çalıştım bu mesleği bana doktrin. 1994’ten bu yana ara ara dokuma yapıyorum. Serencam 12 yıldır deli dolu olarak kilimleri dokuyorum. Bu meslek bizim ata geleneğimiz. Hasankeyf halkı 1960 ila 70’li yılara karşın kalede mağaralarda yaşıyordu. O dönem kestirmece 700 ila 800 tekstil tezgahı bulunuyordu. Şu anda Hasankeyf’te kilim dokumacılığını ego dokuyorum. Bu tezgahın benzerleri Siirt’te var, Batman’da dokuyanlarda var. Amma 700 emanet bu işi etken namına yapmıyor. Elimizden geleni yapıyoruz. Hasankeyf’e has tiftik yün kilimleri dokuyoruz” dedi.

“Tıpkısı zamanda havale dahi alıyoruz” diyen Ayhan, “Bu sene maşallah tiftik halılarımızı Avrupa ülkelerine haddinden fazla gönderdik. Özelikle nazik tiftik halı battaniyeler Avrupa ülkelerine sattık. Bu doğalgaz muhabbetinden dolayı Almanya’ya daha çok gönderdik. Dünyanın gelişigüzel yerinden gelen hep ecnebi turistleri bizden bu tiftikleri alıyorlar. Tiftik halılarımız hem saf, hem mıhlı olduğu amacıyla alıyorlar. Biz, bunları tıpkısı şekilde bağlantı edecek şekilde kullanırız alaz kıç basarız yada yataklarımızın altına sereriz. Moher halının üzerine tafsilatlı tıpkısı nevresim serer üstüne yatarız. Kıtipiyoz kabile moher halılarımızı 1 günde dokuma yapıyorum. Dokumadan sonraları aşamaları var. Yününü tel fırçalarla çıkartıp onları yıkıyoruz, nemliyken minval veriyoruz. Günde ortalama 2 tiftik halısı hazırlıyorum. Şu anda elimde 1960’lı yılardan geçer halılar mevcuttur. Yaptığımız tiftik halılarda 5 yıl güvence veriyorum” şeklinde konuştu. – BATMAN

Share: