Göçerler, sürüleriyle gelişigüzel 35 günlük kafile amacında

İlkbaharda, yaz aylarını geçirmek üzere Muş, Erzurum ve Van yaylalarına küçükbaş hayvanlarını otlatmak amacıyla götürücü göçerler, 7 maaş plato döneminin peşi sıra 35 devir süren yaylalardan merkeze kavi ve zorlukla çağ göçü başladı.

7 aylık plato yolculuğunun peşi sıra Batman’ın Sason ilçesi üzerinden site merkezi, Mardin ve Diyarbakır bölgelerinde şita aylarını etmek üzere yaklaşık 35 günlük kip yolculuğunu sürdüren göçerlerin mukavemetli yolculuğu bitmeme ediyor. 5 yaşından beri hayvancılık yaptığını tamlayan göçerlerden Serkan Algan, 7 aydır yaylalarda olduklarını belirterek, havaların soğumaya başlamasıyla henüz yunak olan iskân yerlerinde şita aylarını geçirmek üzere göçe başladıklarını söyledi. Algan, “7 aydır yaylalara çıktık. Havalar soğumaya başlayınca zorunlu göçe başladık. Kış aylarını site merkezlerine mail yerleşim yerlerinde geçireceğiz. Takkadak bizim değil, hayvanların üstelik üşümemesi lazım. 5 yaşından beri ego bu işi yapıyorum. Seyahat 15 dönme sürüyor. Gezi boyunca vakit kaybetmeden savuşturmak, peynir ve zeytin yiyebiliyoruz. Isıdam kemirmek boğazımızdan geçmiyor. Bu, mukavim bire bir meslek. 24 saat boyunca hayvanlarımız ile birlikteyiz. Onları geceleri birlikte korumazsak kurtların saldırısına maruz kalıyorlar. Bu meslek çokça yıpratıcı, beni gören 35 yaşında zanneder, meğer ben 20 yaşındayım. Ayrıksı tıpkı mesleğimiz bulunmayan. Küçüklüğümden beri bu meslekle uğraştığımız için ayrıksı iş yapamıyoruz” dedi.

Soğuk havalardan korunmak amacıyla akak ve yatak olarak kepenek kullandıklarını nâkil Algan, “Geceleri kepenek dediğimiz yünden yapılan giysinin içre yatıyoruz. Yünden yapıldığı için bizleri ısıtıyor. Havalar haddinden fazla soğuk olunca bu yetmiyor üşüyoruz. Baran geçirmesin diyerek üzerinde deri diktik. Geceleri içine girip kapatıyoruz. Sabaha kadar zarfında kat yilbik yatmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. – BATMAN

Share: